Min lediga vecka

Här har jag legat i dag, i min favoritpark i Eira där det är mycket mer ledigt gräs än i Koffparken och där det lagom ofta kommer havsbrisar och svalkar när det blir för varmt i solen. 

Den här veckan är jag ledig från jobbet och det känns så välbehövligt. Har känt mig så avundsjuk hela sommaren på alla bilder av mina vänner när de hängt i parker och simmat och åkt till sommarstugor och grillat medan jag bara jobbat. Men nu är det min tur. 

På onsdag åker jag till Vörå och där ska jag hänga med familjen, äta jordgubbar och kanske ett par äppel (vet inte om de är mogna ännu?), simma, läsa, äta massor av god mat och bara njuta av sommaren. Hoppas att vädret är på min sida. 

Malin Öhman
Publicerad 14.08.2017 kl. 20:38

Chiapudding gånger två

 

Chiapudding är LIVET om ni inte redan visste det. Jag är självutnämnd queen of chiapuddingen och tänker därför dela med mig av mina bästa knep för en perfekt chiapudding.

Det viktigaste är att få till rätt konsistens. En för tjock chiapudding är inte gott. Den måste vara lagom lös och här gäller det att prova sig fram. Jag brukar vanligtvis variera och ibland använda kokosmjölk och hirsmjölk eller ibland bara hirsmjölk. Med bara hirsmjölk (eller annan växtbaserad mjölk med vattenkonsistens) krävs det lite mer chiafrön än med kokosmjölk. Använder en bara kokosmjölk blir det lätt för tjockt, därför blandar jag ofta ut med lite hirsmjölk eller vatten. 

Och det roligaste är ju att testa alla möjliga smakkombinationer och låta fantasin flöda. I den första chiapuddingen har jag gjort en chiapudding på kokosmjölk, lite hirsmjölk och gurkmeja + vaniljpulver. Sen ett lager mosad banan och litelite salt (=bäst) sen ett lager hirsmjölkbaserad chiapudding med chokladsmak och en dadel i. SÅ gott. 

Den andra chiapuddingen består av kokos- och hirsmjölkbaserad chiapudding med mixad banan och blåbär och lite äppel ovanpå. 

Min största obsession just nu är ett lager brownieblandning (mixa lite leftover gröt, t.ex. gjord på boveteflingor, med några dadlar och kakaopulver) ett lager mosad banan och ett lager chiapudding. Äter det här varje dag och kan. inte. sluta. 

Malin Öhman
Publicerad 06.08.2017 kl. 14:30

Tallinn del tre: middag på Sfäär

Efter att ha haft svårt att hitta ett ledigt bord på alla restauranger vi ville gå till den första kvällen (t.ex. Rastakaevu 16 var fullsatt hela vår minisemester!) så bokade vi bord på Sfäär Resto & Store till andra kvällen. 

Jag åt så fruktansvärt god mat. Ankbröst med vitvinssås och morotskräm med en syrlig Granny smith-sallad. Det var SÅ gott. Köttet var helt perfekt och alla smaker passade perfekt tillsammans. Fem av fem toasts!

Oliver var också mycket nöjd med sin mat, rökt grisfilé med rostad rödbeta, dragonsås och karamelliserad morot. 

Inredningen i Sfäär är också väldigt fin, lagom blandning mellan retro och modernt avskalat och utrymmet är avdelat i två delar - en restaurangdel och en butiksdel. Väldigt värt ett besök. Kan fortfarnde känna smaken av det där perfekt stekta ankbröstet...

Malin Öhman
Publicerad 05.08.2017 kl. 17:30

Tallinn del två

Tallinnresan var verkligen så bra på så många sätt. Det är så lätt att glömma bort varandra när vardagen snurrar på. Vi jobbar olika tider, kramas lite på kvällen och frågar "hur har din dag varit?" halvt sovande. Det märktes verkligen att vi behövde sitta ner utan Netflix, utan telefoner och datorer och bara prata. Vi hade massor att prata om och det var så roligt. Hade glömt hur sjukt roligt vi har det tillsammans. När vi gick hem från Gamla stan en kväll fick Oliver mig att skratta så mycket att jag kissade på mig. Bara lite då. Men ändå. 

Skulle jag bo i Tallinn skulle jag hänga på Kohvik August ca hela tiden. Väldigt tilltalande inredning, bra musik (om än lite väl mycket bas) och massor av gott på menyn. Jag tog en chiapudding med blåbär och passionsfrukt från deras all day breakfast-meny. Gott var det. Kanske lite väl stabbig chiapudding, jag är mer för en lösare pudding, men jag var ändå sjukt glad att det fanns chiapudding på menyn så det gjorde inte så mycket. 

För det mesta vandrade vi runt i gamla stan bland alla fina hus och kyrkor men vår på vår sista dag trotsade vi värmen och gick till Kalamaja för att äta på Kohvik Sesoon. Jag hade hört så mycket bra om det här stället men alltså jag blev ganska besviken på både Kalamaja och Sesoon. 

Till förrätt åt jag en kall grönsakssoppa med getostkräm. Getostkrämen var SÅ god och soppan var god, i alla fall de första tuggorna, efter ett tag smakade den tyvärr ganska mycket... gräs? Kändes mest konstigt att äta den kall också, tycker kalla soppor ska vara goda kalla, inte att de ska kännas som en varm soppa som bara har blivit kall i kylen. 

Två av fem toasts.

Till huvudrätt åt jag kyckling och sallad med paprikayoghurt. Bleh känner jag bara. Torr kyckling, det lilla kött jag lyckades skrapa åt mig. Yoghurten och salladen var det enda som smakade något och alltså varför i hela världen ska man äta en rå lök? rå? nej. Ganska besviken på den här rätten alltså. Två av fem toasts. 

Oliver åt en kyckling- och mozzarellasallad och kycklingen var supertorr där också. Servitören verkade inte bry sig så mycket om det heller när vi påpekade torrheten. Han sa typ okej och gick tillbaka ut i köket. 

Jag lyckades ju ändå se relativt glad ut. Men jag tror att det hade varit smartare att ta någon annan huvudrätt, kanske fisk eller vegetariskt hade varit bättre? Kohvik Sesoon byter meny varje årstid och deras vårmeny såg mycket mer spännande ut. Den här gången var det ingen höjdare tyvärr, men i nästa inlägg ska jag berätta om den bästa restaurangen vi besökte i Tallinn. Därifrån gick vi definitivt inte besvikna. 

Malin Öhman
Publicerad 04.08.2017 kl. 14:00

En outfit från Tallinn

Här ser ni en veldig fornøyd jente utanför en fin dörr i Tallinn. Varför ser inte alla dörrar ut så här? Och varför matchar en inte alltid sina kläder till dörrar? Mycket bra koncept om ni frågar mig.

Malin Öhman
Publicerad 03.08.2017 kl. 16:00

Sommarsemestern i Tallinn

Tallinn alltså. Vi steg på båten tidigt på morgonen och önskade att timmarna på den sunkiga båten skulle gå snabbt. Vi checkade in på vårt hotell och slängde oss i sängen en stund innan vi började utforska staden. Vi bodde på Hotell Palace precis utanför gamla stan och jag kan verkligen rekommendera hotellet. Sjukt bekväma sängar, riktigt god frukost med många alternativ och supertrevlig personal.

Tallinn var magiskt. m-a-g-i-s-k-t. Jag har aldrig varit i Tallinn tidigare, vi var i Riga för två år sen och gillade staden väldigt mycket, men Tallinn var ändå snäppet vassare. Bättre mat och kändes lite mer väst än Riga. 

Hemligheten bakom en lyckad stadssemester: ta pauser på hotellrummet ibland. En blir ju trött av att sitta på caféer också och hela tiden vara omgiven av människor så att slänga sig på sängen emellanåt är nödvändigt för att orka gå omkring och upptäcka. 

Andra dagen vaknade vi till strålande solsken. Efter frukosten vilade vi lite på maten och tog selfies i morgonsolen och sånt som en måste göra ibland.

Vi gick ut på jakt efter en musikaffär där Oliver sett att det skulle finnas en perfekt rosa gitarr som han letat efter hur länge som helst. Två ryska killar ägde affären och de tyckte att vi var så konstiga som ville ha en rosa gitarr. Efter en god stund hittade de gitarren längst bak i lagret, någon hade köpt den men den hade aldrig blivit hämtad, så vi fick den i stället. Alltså Olivers ögon när han spelade på gitarren </3

Vi åt lunch på Must puudel. Hit ska ni gå om ni är Tallinn. Mysigt ställe med snygg inredning och supergod mat. Jag åt en quinoasallad med marinerade grönsaker och getost. 

Det har nog aldrig varit så här enkelt att vara allergisk eller följa en diet när vi har rest. Tallinns matkultur är verkligen on top just nu. Överallt kryllar det var trendiga caféer där chiapuddingar och raw food finns på menyn. Oftast är det utmärkt vad som är glutenfritt och veganskt och om rätterna innehåller nötter. Meget godt Tallinn. Det är dessutom mycket billigare att äta i Tallinn än i Finland. Jag passade till exempel på att köpa glutenfria energibars på bovete, amaranth, dadlar och pepparmint för 1,5 styck, något som hade kostat minst tre euro i Finland. Salladen på Must Puudel kostade 8 euro, vilket var lite dyrare än på många andra ställen (till exempel F-hoone serverar lunch för ca 4 euro!). 

Malin Öhman
Publicerad 02.08.2017 kl. 20:39

Dunkande hjärtan klockan kvart över fem

I lördags var jag så glad. Det var min sjunde jobbtur i rad och Tintin och jag hade för en gångs skull turer samtidigt. Jobbdagen gick fort och vi pratade hela dagen <3 Efter jobbet traskade vi iväg till Why join the navy when you can be a pirate (alltså gillar roliga namn på barer men det där namnet är för långt) och träffade finaste gänget. Där satt vi i många långa timmar medan solen gick ner. Det spelades Prince och vi sattdansade och tappade glas i marken och kindpussades och skrek i mun på varandra för att överrösta musiken. När klockan blev tre (?, vem vet) var vi på väg vidare till någon annan bar och jag kände att jag egentligen borde gå hem och sova, skulle trots allt jobba dagen efter. Men jag ville inte att natten skulle bli morgon. Så jag följde med en bit. Tills en fågel sket på mig. Då vände jag om. Tog det som ett tecken.

Malin Öhman
Publicerad 12.07.2017 kl. 20:58

Nu då?

Den åttonde juni kom dagen jag så många gånger tvekat om den någonsin skulle komma. Jag fick min examen i journalistik. Var glad som ett litet barn och kände extrem lättnad. Äntligen. Det tog rätt länge för mig att bli klar, men jag har så tunga år bakom mig att det är ett mirakel att jag överhuvudtaget har orkat studera. Och då har jag jobbat på samma gång.

När jag började studera journalistik kände jag ganska snabbt att det kanske inte var helt min grej. Jag var livrädd under min första praktik, ogillade att ringa åt främmande människor och hatade att göra gallupar på stan med en otålig fotograf som inte hade tid för några tvekande kontaktförsök. 

Men jag blev bättre. Till slut var det inte längre hemskt att ringa folk och frasen "Hej, det här är Malin Öhman från Vasabladet" flög ur min mun. Jag skrev snabbt och bra och jag gillade verkligen reporterjobbet.

Nu har jag jobbat som layoutjournalist i ett och ett halvt år. Det är enformigt och rentav tråkigt ibland, men för det mesta trivs jag med att få text och bild att se snyggt ut i tidningen. Jag saknar ändå att skriva och att själv få skapa det som dyker upp i tidningen. Jag minns hur stolt jag brukade känna mig när tidningen damp ner på hallmattan på morgonen och jag såg slutresultatet av det jag skrivit. Det är inte samma känsla att göra layout då jag inte får samma relation till texten som om jag skrivit den. 

Jag kan också sakna att prata med folk. Kontakten med läsarna, att träffa så många olika människor varje dag och lära sig så mycket nytt. Det var spännande. Utmanande och stressigt, men spännande. 

För ett par dagar sedan fick jag beskedet att jag blivit antagen till magisterutbildningen i nordisk litteratur och nordiska språk. Jag kan inte ens beskriva vilken lycka och lättnad jag kände. Jag var så säker på att jag inte skulle bli antagen. Alla sa "det är klart att du slipper in" men jag kände i mitt hjärta att det inte skulle fungera. Att jag inte var bra nog. Men jag kom in. Jag klarade det. 

Jag försöker komma på vad jag egentligen vill göra, vad jag vill jobba med. Men jag har ingen aning. Kanske hittar ni mig i något gymnasieklassrum om några år. Kanske sitter jag och läser manus eller kanske springer jag omkring och intervjuar folk på gatan i Helsingfors. Jag vet inte. Och jag tror inte att jag måste veta. Just nu tänker jag bara vara glad att jag får fortsätta studera det jag verkligen gillar: litteratur och språk. 

Det kommer bli så kul.

Malin Öhman
Publicerad 03.07.2017 kl. 18:35

Nystart

I gårkväll när vi skulle gå och lägga oss satt Oliver och jag och bläddrade igenom mitt bloggarkiv. Det skar i hjärtat när jag såg hur få bilder som finns kvar. Eller, bilderna har jag ju kvar, på min externa hårddisk ligger de i tryggt förvar, men man glömmer lätt hur fantastisk en blogg är. Det är en dagbok över mitt liv, där jag har samlat bilder och berättelser och utan bilderna känns texterna platta. Som tur fanns en del kvar, och vi fick oss många skratt när vi såg tillbaka på 2011 och vår första sommar tillsammans. Fint att ha det sparat ändå. 

Men det skulle ta mig så otroligt länge att söka upp alla bilder, ladda upp dem på nytt och länka om dem. Kanske orkar jag göra det någon dag. Kanske inte. 

Jag väljer att se det här som en nystart. 

 

Malin Öhman
Publicerad 03.07.2017 kl. 18:28

Sommaren

 photo 2016-07-02 06.59.39 1_zpstgqiivza.jpg

Jag vaknade en morgon och kände hur luften förändrats. Hur den var lättare. Tung, men ändå lättare. Sommaren är alltid så tudelad för mig. Den ger ett falskt intryck av att vara enkel, bekymmerslös och fri. Men det var länge sen jag på riktigt kände så. Kanske var det den där sommaren då jag var lagom ung och vild och gick hem i soluppgången med myggätna ben. Kanske. Men högst troligt har minnet förskönats med tiden. 

Nu är det i alla fall sommar och jag försöker utarbeta någon slags plan eller strategi inför sommaren för att inte stå där när den första nattfrosten kommer och känna mig besviken. 

 photo 2016-07-14 12.11.04 1_zpsc4fm1udx.jpg

Vad jag vill göra är hänga i parker. Picknicka. Dansa. Äta massor av frukt och goda sallader. Vill grilla på vår bakgård. Bada. Läsa. 

Men mest vill jag kunna ta det lugnt och inte ha för höga krav på mig själv. Jag vill att det ska kännas okej att inte göra något alls om det är vad jag har lust med. Vill lyssna på mig själv mer, sommaren är ju till för att man ska njuta, inte stressa. Är rätt så trött på uttryck som "maxa dagen". På sista tiden har jag känt väldigt mycket ångest för sociala medier där det ser ut som att alla lever life och bara doftar på hägg hela dagarna. Jag vet ju egentligen att det inte är så i verkligheten men jag har seriöst funderat på att ha sociala medier-förbud i sommar. En period i alla fall. För jag tänker att jag måste bli bättre på att njuta av livet utan att behöva dela med mig av det på bloggen eller instagram.  Jag ska i alla fall försöka att maxa dagen genom att maxa det jag på riktigt har lust med. Vare sig det är soff- eller strandhäng. 

 photo 2016-08-07 02.04.00 1_zpsuh6gy3rn.jpg

Jag kommer att jobba mycket. Och mest kväll. Därför är min lediga tid ännu viktigare. På mina lediga dagar ska jag göra vad jag har lust med och när jag jobbar kväll ska jag ligga i parker på förmiddagen och äta lunchen utomhus eller ta sovmorgon.

 photo 2016-06-25 04.55.56 1_zpsxrq02rfv.jpg

Två hela veckor ledigt har jag också tjatat mig till. En vecka i juli och en i augusti. Det blir en tur till Österbotten då jag ska plocka jordgubbar ur landet, sova flera nätter på villan, vakna till havsbris och fiskmåsars skrik och krama om familjen lite extra mycket.

 photo 2016-07-10 11.40.10 1_zpsupc2fmmv.jpg

Och så ska jag fortsätta hänga med bland annat dom här också. Springa runt på gatorna i Berghäll och dansa på Siltanen tills fötterna värker. Låter för bra för att vara sant jag vet. Men faktum är att scenariot utspelade sig för prick tre dagar sedan. Ganska likt den där sommaren ändå, då jag var sexton och sprang omkring på Åminne och gick hem, barfota på grusvägen. 

Malin Öhman
Publicerad 13.06.2017 kl. 17:00

Malin Öhman 23 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Läser, skriver, lagar sjukt god mat, puffar kuddar, bokklubbar, spelar piano, pratar för mycket, badar för ofta och dricker en liter te per dag.

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com