Det här är mitt hem nu

Det är mycket ljusare i min nya lägenhet. Jag vaknar klockan sju varje morgon och ligger och drar mig i sängen en halvtimme eller två innan jag går till köket och gör te åt mig. Sen går jag tillbaka till sängen och läser. Tänker att det är skönt att vakna själv. Det är värre att somna. 

Han ville alltid ha det becksvart i sovrummet på natten. Han vaknade av minsta lilla sken från gatan, om mörkläggningsgardinerna hängde snett låg han och vände sig i sängen och blev frustrerad. Jag hade svårt att vakna på morgonen, jag förstod inte att det var morgon. Jag fumlade efter mobilen och slog alltid i tån i något stolsben när jag gick ut ur sovrummet. Jag låg aldrig kvar i sängen. 

Det här är mitt hem nu. Ett lagom stort rum med överflöd av växter som måste vattnas var tredje dag för att inte torka ut av allt solsken. Några växter har jag varit tvungen att flytta längre bort från fönstret för de blev alldeles frasiga. Nu mår de bättre.  

Köket är blått. När jag flyttade till min etta i Bortre Tölö år 2012 hade jag ett lila kök. Sedan dess har mina köksskåp varit vita. Nu är de blå. Känner att det är en symbolisk cirkel som sluts nu. Jag har målat insidan av skåpen vita. Jag har köpt nytt porslin. Det rosa. Jag ville ha det tidigare, för ett år sen, men vi valde ett grått i stället. Vet inte varför vi var så rädda för färg. 

I dag är det söndag och jag har suttit i sängen hela dagen. Läst. Ätit frukost. Försökt lyssna på ny musik som inte på något sätt kan förknippas med minnen och känslor. Det är svårt. Inget fastnar. Jag har läst och skrivit om vartannat och skrivit in ordet "dejt" i kalendern med försiktig, liten stil längst ner på sidan. 

Vi gick på bio i går. Jag skrattade med munnen full av popcorn. Sneglade på honom ibland för att se om han också skrattade. Efteråt tänkte jag ta hans hand. På rutin rörde sig min hand mot hans. Men jag lät bli. Jag snubblade in i honom när vi gick ut ur salongen. Benen hade domnat bort efter att ha suttit stilla så länge. När vi kom ut ur biografen var klockan snart halv nio och det var fortfarande ljust ute. Våra läderjackor knarrade mot varandra när vi kramades hejdå och andades ut, som att jag gått och hållt andan i flera dagar.

Jag ska springa i kväll. Fort fram i mina nya kvarter. Andas in röklukten som slingrar sig runt alla gathörn och sandkornen när bilarna kör förbi. 

08.04.2018 kl. 15:00

Senvinterhemmet

Trivs bra här just nu. Gillar att ligga i sängen och se hur snön faller utanför och jag inte behöver gå någonstans på hela dagen. Gillar hur alla växter trivs trots den torra luften och jag gillar hur väggarna fylls av solkatter på eftermiddagen och gillar hur lyftkranarna bildar siluetter mot solnedgången. Tänker att det tar en stund att skapa sig ett hem. Att jag har flyttat omkring så många gånger i mitt liv och att jag alltid lyckats känna mig hemma överallt. Jag trodde att det skulle gå snabbare i den här lägenheten men vi behövde tid att lära känna varandra.

Så vaknar jag en morgon och går med grusiga ögon till köket och förbereder min frukost och jag vet var allt finns utan att se ordentligt. Och så äter jag min frukost och ser ut på alla som går till jobbet och jag tänker att nu är jag hemma. Och jag vill inte flytta. Och ändå finns alltid den känslan där - att allt det här bara är tillfälligt.

08.02.2018 kl. 14:34

Ampel

Nu går vi lite bananas och blir pysselblogg för en dag. Jag band nämligen en ampel för några veckor sedan och tyckte att det var så kul och enkelt och mycket snyggare än många amplar som finns i blomsteraffärer och inredningsbutiker. Jag tycker ofta att de är för pråliga och inte så stilrena som jag vill ha dem.

Börja med att klippa till åtta stycken snören, mina är ca 120 cm långa men du kan variera längden beroende på krukans storlek och hur lågt du vill att ampeln ska hänga. 

Bind samman alla åtta snören i ena änden. 

Stoppa ner knuten i krukans hål och dela upp snörena två och två. Jag använder tejp för att fästa snörena så länge jag binder så att allt ska hållas på rätt plats. 

Knyt en knut vid varje par ungefär vid krukans kant.  Dela upp snörena och bilda nya par och knyt en till knut vid lämpligt avstånd från den förra knuten.

Upprepa proceduren så många gånger det behövs beroende på krukans storlek. Knyt den sista knuten vid krukans övre kant. 

Vänd på krukan och bind samman alla snören i toppen av ampeln. Ta bort tejpen. Jag satte dit ett fat för att samla upp vatten men man kan också ha en innerkruka om man inte vill ha ett fat. 

Klart! Nu hänger min murgröna i sin ampel i sovrumsfönstret och stortrivs. 

03.02.2018 kl. 21:22

Rödbergsgatan del 4: Rundtur

Nu när inredningen av lägenheten är så gott som klar är det hög tid att ni får se hur vi bor. Vi börjar med hallen! photo P5140217_zpsttv4ebnw.jpg

Hej hej hallen!

 photo P5140202_zpsa4vnhect.jpg

Svänger vi oss om ser vi in mot vardagsrummet. Något av det jag gillar mest i lägenheten är den där pelaren i mitten, bakom den gömmer sig... 

 photo P5140197_zpsjwwndf5g.jpg... min hörna! Här sitter jag och skriver, syr, grubblar och spelar piano. 

 photo P5140194_zpsg1azcjtl.jpg

Fast för det mesta är det här ni kan hitta mig. Gillar verkligen kombinationen av färg och mönster som vi fått till här. 

 photo P5140190_zpsw27d32bc.jpg

Runt omkring i lägenheten har jag en massa små vaser med sticklingar.  photo P5140186_zpsx7ydbomc.jpg

I hyllorna delar böckerna plats med foton, ljuslyktor och växter. Hur gulligt är inte det där lilla trädet?   photo P5140182_zps5js6xxmo.jpg

Vi har beställt de flesta tavlorna från desenio men lät förstora några favoritfoton också. Älskar bilden av mig och Oliver från i somras när vi åt popcorn och korv på Borgbacken. Linda knäppte bilden i förbifarten och vi bara råkade passa perfekt in med bakgrunden. photo P5140180_zpsncqc43bt.jpg

Vi har en tv också. För första gången på våra sex år tillsammans har vi en tv. Vi använder den förvånansvärt lite ändå, det som visas på finsk tv är inte direkt my cup of tea men netflix och hbo är ju såklart trevligt att se från en stor skärm.

Nu går vi vidare. Badrummet blir inte fint hur jag än fotograferar (det borde vara obligatoriskt att ha fönster i badrum) så vi skippar det. Fint är det i alla fall, har murgröna som hänger från taket och en träplanka på badkaret som jag har datorn på när jag badar och handdukar, duschdraperi och mattorna går i mörkblått och grönt.

 photo P5150221_zpskdd2dfdj.jpg

Vi tar en titt på köket i stället! Minns ni hur det såg ut innan vi bytt golv? Så stor förändring nu alltså. Gillar verkligen köket. Älskar bordet och stolarna och tavlan med kålbladen passar in perfekt. 

 photo P5150224_zps1vllzfkf.jpg

 photo P5150227_zpsjj5ng1n9.jpg

Jag tycker om kök som är lite stylade med jag tycker också att det är viktigt att det får synas att det faktiskt bor folk här. Det gäller väl för hela lägenheten, men jag plockar oftast undan allt extra (typ böcker, papper, pennor och sånt som ligger och skräpar) i andra rum men i köket tycker jag att slevar ska få hänga lite hur som helst och att kaffekoppar får stå framme på bänken. 

Det var den rundturen, sovrummet har ni ju redan sett och det ser ungefär likadant ut fortfarande. Nu ska jag bara visa er balkongen, men det får bli en annan dag. 

23.05.2017 kl. 16:00

Rödbergsgatan del 3: Sovrummet klart

I dag fixade vi äntligen klart sovrummet. Jag tycker att sovrummet ska vara en fristad, ett lugnt rum där man kan varva ner, dricka en tekopp och läsa en bra bok. Problemet med den visionen är att den inte går särskilt bra ihop med att Olivers skrivbord också står i sovrummet. Olivers skrivbord är nog det minst harmoniska i lägenheten (sladdar usch) så vi (okej jag) bestämde snabbt att vi skulle lägga upp en gardinstång och dela av rummet för att få en lugnare atmosfär vid sängen. 

Vi tar en titt!

 photo P3190035_zpsn3utplli.jpg

Tadaa! Är SÅ nöjd med hur det blev. Oliver var rätt så skeptisk till gardinet men han medger nu att det blev perfekt. Rummet känns större också när takhöjden lyfts fram mer. 

 photo P3190039_zpsphfkijw2.jpg

 photo P3190040_zpsr4swsypc.jpg

På ena sidan gardinet står några av mina kläder och en gitarr som jag tror att ska hängas upp på väggen.

Och på andra sidan...

 photo P3190049_zpsfcvme1hz.jpg

... gömmer sig den här drömmen. Det enda som ska bytas ut här är taklampan och tavlan.

 photo P3190045_zpsv1smgyrt.jpg

 photo P3190046_zpsuedfpzru.jpg

 photo P3190051_zpsyybu0woe.jpg

Titta vad bra. Nu slipper jag se rakt på Olivers dator när jag sitter i sängen.  photo P3190056_zpsxfc2t4ne.jpg

20.03.2017 kl. 13:00

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com