Raw vaniljglass, chokladglass och kolasås

Ett blogginlägg kommer lastat med utsökt raw glass. Släng ihop en sats nu på direkten. Ni kommer tacka mig.

Bananglass går att variera i oändlighet och jag brukar vanligtvis bara mixa fryst banan med blåbär eller lite kakao men till en middag Oliver och jag ordnade i måndags ville vi lyxa till det lite och vi ville bjuda på äppelpaj med vaniljglass, men är man vegan (och dessutom inte äter soja eller socker vilket finns i de veganska glassarna i frysdisken) får man hitta på andra lösningar.

 

Vaniljglass 

Fyra bananer, mogna, skivade och frysta

2 deciliter kokosmjölk

En vaniljstång

Mixa de frysta bananerna med kokosmjölken och blanda i vaniljen. Hur fast glassen blir i mixningsskedet beror på hur fryst bananen är. Min smet blev ganska rinnig så jag fryste in den igen och det finns fortfarande kvar lite glass i frysen efter middagen.

 

Chokladglass

Det här är egentligen samma recept jag använder för att göra chokladmousse som jag skrivit om tidigare. 

Två mogna bananer

En halv avokado

Två dadlar

Tre matskedar kakao

Mixa allt till en jämn smet och frys in. 

 

Raw kolasås

10 färska dadlar

4 msk kokosmjölk

ca 1,5 dl vatten

1 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Mixa dadlarna med kokosmjölk, vaniljpulver och salt till en slät sås. Späd med vatten till önskad konsistens. 

Malin Öhman
Publicerad igår kl. 10:51

Grönsakssoppa för kalla höstkvällar

Den här soppan äter jag varje gång jag blir sjuk eller har halsont. Då får jag i mig ännu mer vätska och dessutom massor av vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen att jobba bort förkylningen. Jag brukar laga soppan i min största kastrull så att soppan räcker flera dagar. Jag brukar också frysa in ett par portioner.

Den här gången hade jag i pumpa, lite potatis, morot, zucchini, broccoli, blomkål, champinjoner, två tomater, savoykål och lök. Och en buljongtärning (tyvärr med lite socker i men har inte hittat någon bra buljong utan socker ännu) och en massa gurkmeja, peppar och färsk persilja. Det går ju att blanda i vilka grönsaker som helst och ibland brukar jag också slänga i lite linser eller quinoa för att få i lite protein. 

Inte svårare än så!

Malin Öhman
Publicerad 20.09.2017 kl. 15:00

Vecka 37

En till vecka har gått. Den har kännts kilometerlång, mest på ett bra sätt. Nu är det höst på riktigt, att gå utan halsduk känns oftast för kallt och det är ännu för varmt för att ta fram yllehalsduken. Men höstjackorna hänger i garderoben och väntar, likaså höstskorna som är nyputsade. Alla deras veck är återfuktade så att de klarar ännu en säsong av regn och blåst och kyla.

Veckans läsning Livet av Åsa Moberg.

Veckans dejt Den här veckan har jag träffat så många fina vänner. Jag har hängt med Evelina, Tintin, Louise och Lina och i lördags kom Axel, Louise och Tintin hit på spelkväll. Louise och jag låg mest dubbelvikta i soffan. Om ni inte har spelat När då då? ska ni göra det NU. Bästa bordspelet någonsin. 

Veckans skola Jag försöker ännu landa i skolstarten. Jag har haft lite väl höga förväntningar så jag har blivit ganska besviken på nivån och glömt att grundstudier inte är så utmanande som jag trodde. Men nu känns det ganska bra ändå inför hösten. Kursen om Sverige och det svenska samhället känns otroligt onödig men jag får helt enkelt acceptera läget och tänka positivt. Det blir ju faktiskt ganska skönt med en mjuklandning i universitetslivet igen, det hinner nog bli svårt och utmanande innan jag står där med magistersexamen i handen. 

Veckans serie Idol självklart, och så måste jag erkänna att jag bänkat mig framför både Svenska Hollywoodfruar och Paradise hotel. Pinsamt underhållande. Och Bytt är bytt självklart. Älskar hösten när alla program drar igång igen. Men nästa projekt blir nog att skaffa svenska kanaler så att vi slipper streama allt via datorn. Gillar tanken på att bara slänga sig ner i soffan och slötitta på något och inte hela tiden planera sin seriekonsumtion. 

Veckans film Oliver och jag såg IT på bio. Gillade den massor, det kändes uppfriskande med en skräckfilm som faktiskt hade en story och lite mer djup i karaktärerna. 

Veckans tanke Jag känner knappt igen mig själv längre. Eller så är det precis det jag gör. Känner igen mig själv och den jag ska vara. Jag känner mig förväntansfull, glad och peppad och jag vill göra saker. Hela tiden. Hoppas att det fortsätter så här.

Veckans klapp på axeln Jag blir hela tiden bättre på att hantera dåliga hudperioder. Trots ångest tar jag mig upp ur sängen, ut ur lägenheten och jag har massvis av energi. Och de dagar jag mår sämre och inte orkar göra så mycket jag tänkt så tillåter jag mig att ha en lite sämre dag. Försöker vara snäll mot mig själv. 

Veckans godaste Kanske ändå kokosriset med grönsakswoken som Oliver och jag slängde ihop en kväll. Kokosris är min nya obsession, vilket inte går jättebra ihop med min stärkelsefattiga kost men ibland måste man ju få unna sig. För att göra kokosris kokade vi ris i ca fem minuter i vatten, sen hällde vi av vattnet och hällde i 3 dl kokosmjölk, kryddade med salt och lite curry och lät kokosmjölken koka in i riset. Klart! Passar perfekt till grönsakswok och jag har också sett att vissa äter kokosris som efterrätt. Det smakar faktiskt lite julgröt om man bara kryddar med salt. 

Veckans fynd Efter flera månader av jakten på de perfekt sittande jeansen hittade jag dem på Zara av alla ställen. Äntligen ett par jeans i perfekt blåa nyans som inte fladdrar i midjan. 

Veckas upptäckt Well coffee har ett (om än litet) utbud glutenfria och veganska produkter, mina luncher är räddade! Det finns till exempel Kikärtspita och glutenfria mackor att mumsa på. 

Veckan som kommer Den här veckan ska jag försöka landa i min nya situation och ta mer tid för mig själv och studierna. Jag hann inte riktigt med läxorna förra veckan då jag hade program varje kväll. Jag ska yoga mer och gå på fler promenader. Och få mer balans mellan kompishäng, jobb och skola. I kväll kommer Axel och Louise över på middag, i morgon och på fredag jobbar jag, ska boka in en lunch med Jenna och kanske gå på Nu imorron på onsdag. På fredag åker Oliver bort i tio dagar men jag hinner inte bli så ensam innan mamma kommer på besök på söndag. Bara en natt ändå men det blir skönt att träffas igen. Ska visa henne runt i höstfina Rödbergen och gå på något av alla mysiga caféer. Det blir en bra vecka.

Malin Öhman
Publicerad 18.09.2017 kl. 09:43

Tre tips på frukost eller mellanmål

Smoothiebowl. Min bästa frukost när jag känner mig oinspirerad. Då bara slänger jag ner ett gäng frukter i mixern och toppar med banan, bär och kanske lite chiafrön eller chiapudding som på bilden. Min favorit just nu är smoothie på banan, päron och svarta vinbär. Otippat god kombination. 

Chokladmousse. Den här stora portionen chokladmousse åt jag i tåget på väg till Österbotten. Mättande och supergod. Du behöver: En avokado, två bananer, fyra dadlar och ca tre-fyra matskedar kakao. Äter det här flera gånger i veckan pga så gott. 

Frukt- och bärtallrik. Det enkla är oftast bäst och det behöver inte vara så invecklat att äta nyttigt. Skär bara upp valfri frukt eller bär, toppa med lite kokosflingor eller varför inte chiapudding eller kokosmjölk och så är det klart!

Malin Öhman
Publicerad 11.09.2017 kl. 14:00

Bananplättar – glutenfria, sockerfria och veganska

När jag var liten tillbringade jag många eftermiddagar hemma hos min mormor. Vi brukade se på tv tillsammans eller så satt hon och pysslade med något handarbete då jag spelade piano eller gjorde läxorna. Vad vi än hittade på var det ändå alltid ett måste att steka plättar, eller äta pannkaka. Hon var världsbäst på att steka plättar och hon serverade dem alltid med mycket socker, svartvinbärssylt och om det var en riktigt bra dag; grädde. Hon slängde ihop en smet på några sekunder och jag stod och vispade medan hon stekte plättarna i mycket smör tills de var bruna och hade knapriga kanter som jag i smyg åt av när jag trodde att hon inte såg. Ibland slog hon mig lätt på handen eller höjde stekspaden i luften och försökte se strängt på mig när jag gjorde det. 

Nu äter jag ju varken smör, grädde, vetemjöl eller socker längre men jag är ganska övertygad om att hon skulle ge mina bananplättar godkänt ändå. 

Bananplättar

  • 2 mogna bananer
  • ca 4 dadlar
  • 2 dl ris- eller bovetemjöl (bäst blir det om man blandar hälften av varje)
  • 2 dl vatten
  • 3 msk chiafrön
  • kokosolja att steka i
     
  • Mixa bananer och dadlar och blanda med resten av ingredienserna. Smeten ska vara tjockare än vanlig plättsmet, annars håller plättarna inte ihop. Jag brukar lägga till lite vatten om det behövs.
  • Stek plättarna i kokosolja, jag brukar steka lite mindre plättar men stora går självklart också bra. 
  • Servera med kokosgrädde, äppelmos, bananslantar eller bär. Eller allt på en gång. 
Malin Öhman
Publicerad 05.09.2017 kl. 18:00

Men vad äter du då?


 

Låt oss prata om mat. 

Under sommaren har jag lagt om min kost (ännu en gång) och utforskat rawveganism. Som ni säkert vet vid det här laget genomgår jag kortisonavvänjning och ju längre tid som går, ju mer har jag insett att det är väldigt förenklat att se på mina hudproblem som enbart ett resultat av den långa användningen kortison. Kosten spelar en så stor roll i hur våra kroppar mår och jag har valt att lämna bort vissa råvaror ur min kost för att må bättre helt enkelt och till slut kunna säga att jag mår helt bra. 

Jag har mött väldigt varierande reaktioner på min kostförändring. Vilket jag förstår. Speciellt äldre människor har stora svårigheter att förstå hur en kan överleva som vegan, och rawvegan sen - då måste man vara självmordsbenägen på riktigt. Men också personer i min egen ålder är skeptiska till den här dieten och jag kan erkänna att jag också var skeptisk när jag såg folk på instagram som åt enbart vattenmelon i flera veckor. Fast nu är det inte riktigt så jag äter. Så jag tänkte reda ut hur jag tänker kring mina matvanor. En gång för alla.

Jag förklarar gärna vad jag äter för dem som verkligen är intresserade och vill veta. Men ibland är det otroligt jobbigt att hela tiden försvara mina val. De flesta som ifrågasätter menar ju väl såklart, det förstår jag. Men det de inte förstår är att jag inte har något val. Jag är tyvärr sjuk, min kropp är sjuk och förgiftad och jag har testat allt. Jag menar allt. En frisk människa klarar självklart av att äta mer skräp än en sjuk. Jag klarar det inte. En glutenfri pizza slinker ner ibland. En ostbit också. Men jag försöker äta veganskt och råkost så mycket jag kan. jag titulerar mig egentligen som vegan nu, men ibland händer de att jag äter en liten köttbit eller t.ex. getost. För jag älskar prosciutto på min pizza. Och jag älskar varm getost i kombination med krispig sallad. Och jag tycker att det är sunt att inte vara för allt för strikt. Det fungerar inte för mig. Jag äter redan glutenfritt, sockerfritt och antiinflammatoriskt och dessutom har jag ett par allergier kvar (nötallergi t.ex) så att ha ännu fler begränsningar är svårt, därför tänker jag att det är okej att fem procent av dieten är "fusk", som jag kallar det.

 

En av mina godaste sallader. Romainesallad, spenat, rostad morot och zucchini, gurknudlar (älskar min nya spiralizer), solrosfrön och dressing på avokado och lime + salt och svartpeppar. 

 

För en del kan det här låta svårt och det finns nog ingen i min umgängeskrets eller familj som egentligen känner sig bekväm med vad de ska bjuda mig på. Den vanligaste frågan jag får är vad jag egentligen äter. Så det tänkte jag försöka svara på. Dagens matsaldo varsågoda: 

Frukost klockan 9 - en megastor tallrik vattenmelon och vatten.

Lunch klockan 12 - vegansk grönsakssoppa med quinoa och kokosmjölk, två boveteknäckebröd med avokadoskivor. 

Mellanmål klockan 14 - en mango.

Mellanmål klockan 15.30 - chiapudding på kokos med banan och blåbär.

Middag klockan 18 - bananplättar med äppelmos.

Kvällsmål klockan 21 - en grön smoothie.

Så nej, jag går aldrig hungrig. Jag äter äter och äter och har mer energi än någonsin. 

Lite klurigt är det fortfarande att få ihop matlagningen tillsammans med Oliver. Oftast lagar jag maten jag ska äta och så äter han det jag lagar (om jag lagar "traditionell" middagsmat. Bananplättar eller smoothie som middag går inte hem hos honom än) och det kan jag tycka är lite jobbigt, att matlagningen tar mycket tid och att han har så annorlunda mattänk än jag. Men vi jobbar på det. Är man uppvuxen med kött och potatis är det inte lätt att förändra sina matvanor över en natt, speciellt inte om man inte måste på grund av hälsoskäl.

 

 

Jag har en hel samling med recept som jag tänkte dela med mig av här på bloggen, så ni kan förvänta er mer mattips i framtiden. Jag tycker att matlagning är så fruktansvärt roligt och jag älskar att ha lite begränsningar så att jag får en utmaning i köket och måste tänka till lite extra. 

Tidigare i sommar läste jag ett par inlägg som ifrågasatte mattrender på sociala medier och hur alla uppmanas vara så hälsosamma och veganer och helst bara äta frukt nuförtiden och jag känner mig så tudelad i det här ämnet. För jag tycker att det är SÅ bra att allt fler får upp ögonen för vegansk eller vegetarisk mat och jag älskar att läsa matbloggar och se inspirerande bilder på mat. MEN! Jag tänker också att det självklart är allas eget val och jag dömer ingen om den personen väljer att till exempel äta kött. Jag tycker att alla borde tänka över sin matkonsumtion och vara medveten om vad den äter. Och helt ärligt borde ju alla åtminstone skära ner på både kött- och mjölkkonsumtionen av miljöskäl och jag vet att alla skulle må bättre av det. Jag är också övertygad om att socker är en stor bov i många hälsoproblem i dag och att de flesta borde se över sin sockerkonsumtion. Men jag tänker inte hålla på och predika om det här, jag tänker att uppmuntran och ett sunt förhållande till mat är viktigast, för som jag upplever det tycker många att vegansk mat känns främmande och svårt när det verkligen inte behöver vara det. Och jag vill inte att någon ska fortsätta äta kött bara av ren vana eller av rädsla för att vegetariskt eller veganskt är tråkigt/invecklat. 

Okej matpredikan är klar för den här gången. Let's get cooking.

Malin Öhman
Publicerad 01.09.2017 kl. 16:00

Chiapudding gånger två

 

Chiapudding är LIVET om ni inte redan visste det. Jag är självutnämnd queen of chiapuddingen och tänker därför dela med mig av mina bästa knep för en perfekt chiapudding.

Det viktigaste är att få till rätt konsistens. En för tjock chiapudding är inte gott. Den måste vara lagom lös och här gäller det att prova sig fram. Jag brukar vanligtvis variera och ibland använda kokosmjölk och hirsmjölk eller ibland bara hirsmjölk. Med bara hirsmjölk (eller annan växtbaserad mjölk med vattenkonsistens) krävs det lite mer chiafrön än med kokosmjölk. Använder en bara kokosmjölk blir det lätt för tjockt, därför blandar jag ofta ut med lite hirsmjölk eller vatten. 

Och det roligaste är ju att testa alla möjliga smakkombinationer och låta fantasin flöda. I den första chiapuddingen har jag gjort en chiapudding på kokosmjölk, lite hirsmjölk och gurkmeja + vaniljpulver. Sen ett lager mosad banan och litelite salt (=bäst) sen ett lager hirsmjölkbaserad chiapudding med chokladsmak och en dadel i. SÅ gott. 

Den andra chiapuddingen består av kokos- och hirsmjölkbaserad chiapudding med mixad banan och blåbär och lite äppel ovanpå. 

Min största obsession just nu är ett lager brownieblandning (mixa lite leftover gröt, t.ex. gjord på boveteflingor, med några dadlar och kakaopulver) ett lager mosad banan och ett lager chiapudding. Äter det här varje dag och kan. inte. sluta. 

Malin Öhman
Publicerad 06.08.2017 kl. 14:30

Kandin, vårkläder och en massa mat

 photo 2017-04-20 02.52.52 1_zpstvxpchnp.jpg

Efter en påskhelg hemma i Vörå var det bara att kavla upp ärmarna, rycka sig i kragen och återgå till kandiskrivandet. Snart klar nu. Ska bli otroligt skönt att trycka på lämna in-knappen i helg. Men i väntan på det tänkte jag att vi kan ta en titt på vad min telefonkamera har fångat på bild på sistone.   photo t1_zpsltv6zjrt.jpg

Här sitter jag och jobbar i dag. Har på mig myskläder från morgonens yogapass och dricker chokladte medan jag går igenom kommentarerna från språkgranskningen.  photo t4_zpsblq5cbhk.jpgSer verkligen inte så här pigg ut i dag. Men det gjorde jag förra veckan då det var soligt och jag invigde min nya klänning <3.

 photo t2_zpsoxqpsgyu.jpg

Har ätit en massa gott på sistone. 1. Chokladpudding gjord på avokado, banan, kakao, lite hirsmjölk, chiafrön och mango på toppen. Bästa jag vet just nu. 2. Färskgröt med chokladpudding (varför inte liksom) och nybakad limpa med broccoligroddar. Äter väldigt sällan bröd nuförtiden, fröknäcke blir det i så fall, men nu har jag fått en hang-up på den här limpan (minus sirapen). SÅ god. Men skulle vilja hitta på något bättre alternativ till surmjölken så att den skulle bli vegansk. Får klura på det.

 photo t3_zpsfcobs11g.jpg

1. Efter en påsk med mer kött än jag är van vid suktade kroppen verkligen efter lite lättare mat. Slängde ihop sallad med quinoa, broccolini, lite halloumi och sparris med världens bästa dressing: olivolja, lite citronsaft och äppelcidervinäger. 2. I går blev det zucchinilasagne med fetaostsås och sallad till middag. Hittade på receptet men ska försöka komma ihåg hur jag gjorde och skriva ner det för det blev den bästa lasagnen jag gjort. Det kan jag ju inte panta på :)

Malin Öhman
Publicerad 21.04.2017 kl. 13:46

Risotto med pumpa och smörstekt svamp

 photo P3250141_zpsjj5lule5.jpg

Den här risotton blev fasligt god. Jag äter egentligen inte ris längre, eller väldigt sällan, men ibland unnar jag mig en riktigt god risotto. 

 

Du behöver 

Risottoris, ca 3 dl

En lök

2 dl vitt vin

Buljong, ca 1 liter

Butternutpumpa

Zucchini

Champinjoner

En klick smör

Salt, peppar, timjan

Parmesanost


Koka upp buljongen och sänk sedan värmen så att buljongen inte kokar, men ändå hålls varm.

Hacka löken och fräs den i en skvätt olja i en kastrull utan att den får färg. Höj värmen och tilsätt riset. Fräs tills det blir glansigt. Häll på vinet och låt koka in i riset.

Häll på varm buljong under omrörning, ungefär 2 dl först och fortsätt sedan med 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Koka sakta och rör ofta. 

Tillsätt de hackade grönsakerna efter att du hällt på den första satsen buljong och låt koka tillsammans med riset. 

När risotton är klar, efter ca 15 minuter, häll i parmesanost och en skvätt olivolja. Smaka av. 

Stek champinjonerna i en klick smör och servera tillsammans med risotton.

Malin Öhman
Publicerad 01.04.2017 kl. 13:00

Pasta i tomatsås med varma grönsaker och kikärtsmajonnäs

 photo P3220068_zpswj5icbcl.jpg

 photo P3220074_zpslgqw0apc.jpg

Hittade på den här rätten en dag när jag inte visste vad jag skulle äta. Jag lyckas alltid bäst med maten när jag måste använda fantasin och använda det som finns i skafferiet. Ni måste testa det här. Perfekt blandning mellan sött och salt och syrligt.

 

Du behöver

Pasta, jag tog bovetepasta

Krossade tomater

Grönsaker, till exempel butternutpumpa, zucchini, lök, tomat, potatis... Det du har i kylen helt enkelt.

Örter. Timjan, basilika, rosmarin. 

Salt och peppar.

Kikärtsmajonnäs

3 msk spad från kokta kikärtor på burk

Ca 2 dl olja med neutral smak

Salt, peppar

Citronsaft, ca en halv-en tesked


Koka pastan enligt förpackningens instruktioner. Häll sedan på de krossade tomaterna, krydda och låt puttra någon minut. 

Stek grönsakerna tills de är mjuka. Krydda med salt och peppar. 

Tillred kikärtsmajonnäsen: 
Mixa kikärtsspadet så att det blir skummigt och pressa i citronsaft samt krydda med salt och peppar. Häll sedan i oljan i en tunn stråle (det är det viktigaste, gör du det här steget fel tjocknar inte majonnäsen utan den skär sig) medan du mixar. Jag brukar använda en ganska liten skål och hälla i oljan försiktigt för fluffigast resultat. 

Servera pastan med grönsakerna och ringla över majonnäsen. Ät och njut. 

Malin Öhman
Publicerad 27.03.2017 kl. 13:19

Malin Öhman 23 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Läser, skriver, lagar sjukt god mat, puffar kuddar, bokklubbar, spelar piano, pratar för mycket, badar för ofta och dricker en liter te per dag.

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com