En frukost med kokosbollar tack

Frukost är som bekant min bästa stund på dagen. Gillar att vakna och börja skära upp apelsiner, citroner, ingefära och äppel till min morgonsmoothie och sen yoga en halvtimme innan jag äter frukost. 

I dag åt jag det här goda: chokladmousse (gjort på banan, avokado, kakao, några dadlar och lite salt) toppat med frusna hallon och med två kokosbollar till. Kokosbollarna gjorde jag i går som ett experiment efter att ha suktat efter min barndomsfavorit Bounty i flera dagar. 

Jag testade mig fram så jag har inga mängdanteckningar tyvärr men ingredienserna är i alla fall kokosolja, kokosflingor, kokosgrädde och vaniljpulver som jag mixade i en matberedare tills jag fick till en bra konsistens. Sen rullade jag dem till bollar och lät dem stelna i kylen för att sen doppas i mörk sockerfri choklad och in i kylen igen. Supergott blev det. Åt frukosten medan jag läste Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård och planerade dagens stordåd. 

 

Malin Öhman
21.02.2018 kl. 11:18

Grönsakslasagne

För flera månader sedan utlovade jag ett recept på min bästa lasagne och nu har jag äntligen fotograferat processen så att ni också ska få äta det här goda. Den är inte vegansk, då jag inte kan äta vegansk ost, men det blir säkert lika bra med någon sorts växtbaserad ost om man vill ha en helt vegansk lasagne. 

Börja med att steka lök och riven butternutpumpa (ca en halv) i en stekpanna. Tillsätt en deciliter linser, en buljongtärning och en förpackning krossad tomat. 

Tillsätt en morot, paprika och kryddor. Jag brukar använda rökt paprikapulver, salt, peppar, timjan och basilika. 

Låt såsen puttra ca fem minuter och tillsätt champinjon. Låt koka lite till och smaka av. Första såsen klar! 

Över till ostsåsen. Ta två deciliter grädde, jag använder risgrädde, och smula i 100 gram fetaost och rör om tills den smälter. I med lite salt, peppar, timjan och basilika här också.

Börja med ett lager av tomat-linssåsen i botten av en ugnsform, lägg på ett lager hyvlade zucchiniskivor och ett lager ostsås på det. Sen ett lager tomat-linssås igen, ett lager zucchini och tll slut ostsås ovanpå. Strö lite parmesan på om du gillar parmesan, annars funkar det bra med bara ostsåsen också. Tjoff in i ugnen i ca 15-20 minuter på 225 grader. 

Och så var det klart! Jag brukar låta lasagnen stå ett tag och svalna, annars är den så rinnig. Dagen efter är den p-e-r-f-e-k-t. 

Malin Öhman
18.02.2018 kl. 18:00

Blundar tills jag skymtar lyckan och så vidare

Efter en ganska deppig start på året har jag äntligen ryckt upp mig ur svackan. Och den här helgen har varit helt fulländad. Har bara gosat med vänner och ätit god mat och yogat och sovit. Vi tar en titt på alla småsuddiga mobilbilder jag tagit. 

I fredags träffades jag och Louise på Kulmakuppila i Kallio för att äta lunch. Vi satt där i flera timmar och tog igen allt som hänt sedan sist. När Louise gick hem stannade jag kvar några timmar till och skrev klart några dikter till Arvid Mörne-tävlingen och så skrev jag lite på ett annat projekt jag jobbar på. Kände mig effektiv och mätt när jag gick hemåt igen.

Jag har ätit sånt här till frukost. Färskgröt på groddat bovete med rismjölk, gurkmeja, kardemumma och kanel. Chokladkräm på banan, dadlar och kakao toppat med banan och torkade aprikoser. 

Vi fortsätter på mattemat. I lördags orkade varken jag eller Oliver laga mat, så vi åkte till Ônam och åt Pho och rispappersrullar. Jag tog en pho med kyckling i, finns även en vegansk version men den innehåller tofu och jag är allergisk mot soja så tyvärr blev det kött den här gången. Men ändå, gott och mättande var det. 

På kvällen kom bland annat det här gänget hem till mig. Kramades nästan orimligt mycket, drack cava och berättade pinsamma minnen från lågstadiet. 

Ja och så spilldes det vin hit och dit som det brukar bli på fest. Tintin hade bästa knepet för att få bort rödvin: vitt vin. Alexandra räddade sina jeans genom att hälla på vitt vin och skrubba för brinnkära livet. Och det funkade! 

Hemmafester när de är som bäst = när en får lägga sig ner och vila med bästisar. Vi brukar vanligtvis dra vidare runt 23 för att inte störa grannarna men efter att våra grannar bestämt sig för att ha lite raveparty klockan fem på morgonen en torsdag och inte sänkte musiken trots att vi bad dem dämpa sig så kändes det mer än okej att inte åka vidare den här gången. 

Det var den eminenta helgen! I dag är det måndag och jag har varken varit effektiv eller yogat utan sett på film och läst och vilat. Så blir det ibland. Resten av veckan är däremot betydligt mer händelserik. I morgon börjar jag skolan igen (äntligen!) och på kvällen ska jag åka hem till Jennas nya lägenhet för bokklubbsträff. Längtar så. 

Malin Öhman
15.01.2018 kl. 17:04

Dan före dopparedan

Det är jul. Jag sitter i skrivande stund i Vörå vid köksbordet och dricker mitt morgonte. Bara ljusstakar och julgransbelysningen lyser upp rummet. Jag har pyjamas på mig och tänkte fortsätta med det resten av dagen. Ska ändå bara vistas i köket. Att gå ut lockar inte riktigt i dag då det är snöstorm ute.

De senaste dagarna har jag mest stått i köket, planerat mat, handlat mat, ätit. Julklappsshoppat med mamma. Träffat pappa och ätit middag. Gått på julkonsert. Ätit godis.

Min nya favorit är aprikoser doppade i vitchoklad garnerade med gojibär och kokos. 

Jag äter ju vanligtvis inte socker och äter ytterst lite kött men nu till julen tänjer jag lite på gränserna och känner efter vad min kropp klarar av. Och hittills har allt gått bra. 

Vitchokladtryffel med limesmak och kardemumma är en favorit i familjen sedan många år tillbaka så den är obligatorisk. Och väldigt beroendeframkallande. 

I dag fortsätter bakandet och jag ska laga nyttigare julgodis på dadlar i stället för socker. Jag ska också göra en glutenfri limpa, två veganska gratänger, solrosbollar och rödbetsbollar i stället för köttbullar, ärthummus och även en laxröra. Huh. Tur att jag har hjälp av mamma och Oliver. Jag tycker ju om att laga mat så det ska nog gå. 

I år känns julen så annorlunda än i fjol. Jag mådde extremt dåligt då. Hela förra hösten egentligen och jag tänkte oavbrutet på min hud. Kunde inte tänka. Kunde knappt andas. Allt var bara panik och vätskande eksem och sömnlösa nätter. Så det finns inte en enda bild från förra julen. Allt passerade i en dimma. Därför känns årets jul så känsloladdad. Jag vill att allt ska bli perfekt och det blir det ju såklart inte men en del av mig är så ledsen och full av sorg över allt jag missat sedan jag började med kortisonavvänjningen sommaren 2015. Det är så galet länge sen nu och jag har kommit så långt.

Ändå kan jag inte förstå hur långt jag har kommit. Det fanns dagar när jag inte kunde se mig i spegeln, en period när jag inte sov alls, dagar då jag höll allt inom mig och tvingade mig ut i världen trots att jag hade gråten och paniken i halsen varje sekund. Nu klarar jag mig så bra. Huden är inte helt läkt ännu och jag har ärr kvar som jag måste leva med men det är hundra gånger bättre än det har varit. Och det är jag så tacksam för. 

Jag är så tacksam att jag har klarat mig igenom det här helvetet, för jag kan verkligen uppskatta livet mer nu. Jag uppskattar varje stund jag får med familj och vänner när jag inte behöver sitta och anstränga mig för att höra vad de säger eller försöka hålla in gråten eller försöka att inte klia kokhet hud som gömmer sig under tajta kläder. Jag är så oerhört tacksam för att jag mår så bra som jag gör nu. Och att jag får en jul som jag kan minnas utan att det känns som ett slag i magen. 

Malin Öhman
23.12.2017 kl. 10:08

Fyra frukostar från veckan som gått

Den här veckan har jag frossat i goda frukostar. Som ni säkert vet vid det här laget är frukosten min favoritmåltid. Finns det någon bättre känsla än att vakna till solsken, hälla upp en kopp te och göra i ordning en tallrik god frukost att äta i soffan med Nyhetsmorgon i bakgrunden?

Den här megatallriken med chiapudding, mosad banan, päron, dadelkolasås, torkade aprikoser och frysta blåbär åt jag efter ett yogapass då jag var onödigt irriterad på att solen stack mig i ögonen. 

Jag improviserade en äppelkaka en kväll då jag var sugen på något gott och alltså MMMMM vill inte äta något annat än den här kakan nu. Vill ni ha receptet? Det är klart ni vill.

Vegansk, glutenfri och sockerfri äppelkaka 

  • 4 mosade bananer
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1,5 dl boveteflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 6 äpplen
  • kanel, kardemumma

Blanda bananerna, kokos, boveteflingor och vaniljpulver och bred ut blandningen i en springform. Grädda i ugn i 15 minuter på 175 grader.

Skala äpplena och skär alla utom ett i små bitar, alternativt riv äpplena. Blanda äpplena med kanel och kardemumma enligt smak och när botten är färdiggräddad; lägg äppelblandningen i formen. Tryck till lite så att äpplena sjunker ner lite i bananbotten. Skär det sista äppelt i större bitar, men fortfarande tunna, och lägg dem överst på kakan. 

Grädda i ca 20 minuter till. Klart!

Jag tycker att kakan blev riktigt saftig och söt men vill man ha den sötare så kanske man kan blanda i några dadlar eller honung i botten.

Det här är min nya favoritfrukost. Chiapudding med alla möjliga bär- och fruktblandningar och bovetecrunch på toppen. 

Bovetecrunch 

  • 3 dl helt bovete
  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl linfrön
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk kokosolja (eller annan olja)
  • 6 st torkade aprikoser eller annan torkad frukt, äppelringar blir också supergott.
  • 1 msk kanel

Skölj bovetet noga i hett vatten. Låt det rinna av i ett durkslag. Hacka aprikoserna i mindre bitar. Blanda bovete, frön och aprikoserna i en bunke. Blanda vatten, olja och kanel och häll det över boveteblandningen. Bred ut blandningen på en plåt och rosta i 200 grader i ca 20 minuter, tills crunchet fått lite färg. Rör om lite under tiden så att det inte bränns. 

Supergott till chiapudding eller till mosad banan. Blir säkert ännu godare med lite honung i men för mig är det tillräckligt sött tack vare aprikoserna. 

Brownie med dadelkolasås

Det här är farligt gott. Har gjort den här brownien två gånger i höst och är helt såld. Superlätt att göra och verkligen gudomligt god. Använder det här receptet. Och dadelkolasåsen som jag brer på som ett täcke på brownien i stället för chokladganachen har jag bloggat om här

Malin Öhman
05.11.2017 kl. 20:09

kontakt: malinohman1@gmail.com