Alla saker jag sagt på broar

 

I måndags glömde jag att andas. Mitt under min jobbtur med annalkande deadline, vid ett smutsigt tangentbord och obekväm stol blev orden på skärmen en suddig sörja. Allt blev för mycket. Månader av intryck, av människor, av liv och berättelser jag knappt minns har lagt sig på hög. Mellan dem besvikelser och ilska och saknad och frigörelse, som jag inte stannat upp vid, som jag rusat förbi för att inte ge utrymme. Men till slut försvinner allt och kvar är bara jag. Som går in på toaletten och låser dörren och ser en söndrig person i spegeln. Jag vet att hon blir bra igen, redan nästa dag kommer blicken vara livfull igen. Men just nu finns bara kall oförlåtande kakelvägg.

Jag ringde honom på vägen hem. Behövde höra honom. Eller kanske behövde jag att han hörde mig. Jag frågade om det var fel att jag ringde, han sa nej. Att han kommer att ringa mig också, om han är ledsen någon gång. 

Om han är ledsen. 

Med mig är det alltid en fråga om när. 

Jag gick över bron, såg kyrkan långt borta. Mitt på bron sa jag det: Jag hatar att jag känner. Att jag hela tiden öppnar mig och släpper in. Även när jag inte vill. Även när jag inte vet om jag vill. Han säger att det är bra att jag känner. För vem skulle jag annars vara.

Att skriva hjälper. Det är ibland som att hälla vinäger i ett öppet sår. Gnida in citron i skrubbsår. Peta in stickor i huden i stället för att dra ut dem. Men oftast är det skönt - Det är skönt när det svider. Jag vill känna hur det bränner.

 

 

En annan kväll har jag gått åt andra hållet, ner för backen på knäsvaga ben. Det var varmt och fuktigt, hur jag än andades med magen kändes det inte som att syret nådde ner till lungorna. Kände mig yr. Sen inte alls. Sen bara lugn. På varma klippor, skrovliga mot mina ben. Jag hade inte rakat dem på en vecka, men håren är så mjuka nu. De känns knappt.

Lutar mig sen mot en stenvägg, fortfarande varm

Varma händer

Gatlyktans sken

Nattfjärilar

Kalla hjärtan

14.07.2018 kl. 10:00

Lever över

 

Maj

Jag möter upp vänner i Koffparken, en kväll i maj då gräset fortfarande är mjukt och grönt. Jenna plockar fram var sin liten proseccoflaska och choklad som sprakar i munnen ur sin väska. Här brukade jag ligga - på förmiddagarna före kvällsjobbet låg jag och solade och åt vattenmelon i den här backen. Nu återerövrar jag den med dem. Försöker göra den till min igen trots att mina växter min byrå mitt skrivbord finns hundra meter bort men någon annan sitter i min soffa nu och det äter upp mig inifrån. Äter lite mer choklad, vänder huvudet mot solen, bort från huset där mina fotoalbum ligger kvar i någon låda.

Jag vill gråta varje dag men lyckas inte släppa taget. Rädd för vad som kommer fram.

 

 

Juni

Releasefest för Kontur och Posterstories vid Omenapuutalo. Jag står i olika hörn och viskar hemligheter från öra till öra. Det är en mycket kallare kväll än jag är förberedd på. Nästan som en av de första höstdagarna när jag går hemåt i natten och min tunna jacka värmer knappt alls. Jag har halsont en vecka efteråt. 

Hjärnan svämmar över ibland när jag anstränger mig för att minnas, vår sista tid. Men allt är en suddig kletig röra, en immig badrumsspegel. Det gör mig frustrerad och rädd. Ibland kommer minnena, och med dem en ny känsla - ilska. Jag sitter på ett café med Lina, cappuccinon ger henne mjölkmustasch. Jag är arg. Inga tårar bränner bakom ögonen, nu finns bara ilska. Säger sånt jag inte får säga någon annanstans. Biter mig inte i läppen. Håller inte ens tillbaka.

För det mesta är det inte det här jag tänker på ändå. För det mesta låter jag mig sjunka djupt ner i mitt flyktbeteende, som hon varnar mig för varje gång vi ses. Som jag är medveten om, men det är som att jag låter mig själv hållas. Jag är en tonåring som måste få revoltera och göra dåliga beslut och ligga med fel person och få hjärtat krossat några gånger. Jag tror att jag skulle gå under annars - av vadå? Rastlöshet? 

 

 

Juli

Vänder blad i kalendern som numera är mer som en dagbok. Planerar inte. Bara säger ja till dejter och aw och drinkar och fester utan att tänka på disk eller ruttnande citroner där hemma. Jag skriver varje dag ner små minnesanteckningar. Vem jag träffat, vad jag tänkt på. För jag minns inte annars. Mitt i en mening när vi sitter och smuttar cocktails på yesyesyes tappar jag bort orden. Glömmer vad det var han hade sagt och hur det kändes. Det är ju flera veckor sen. Eller kanske är det år. När jag återberättar undrar jag om det faktiskt hänt. Det låter som en film.

Det jag tänker på är vem jag var innan jag blev en person som ständigt jagar äventyr och som aldrig tackar nej till fest och som alltid har en flaska vin hemma, för man vet ju aldrig. Som kravlar hemåt på morgonen med värkande fötter. Som glömmer att äta för att det finns så mycket annat att göra. Uppleva. Se. Känna. Skriva om. Som skickar iväg självsäkra meddelanden ena sekunden för att sen fråga vänner om råd i nästa. Jag tänker på hur mycket tid jag lade på att kontrollera mitt liv. Hur noga jag var med att hålla mitt inrutade mönster. Hur allt ändå rann mig ur händerna hur hårt jag än försökte hålla i. Hur jag kämpar varje dag att sluta gripa efter de sista bitarna och bara låta dom falla till marken. 

Du måste släppa mig.

Jag jagar någonting. Passion? Killar som jag vet har ett bäst före-datum. Som ler självsäkert och vinklar huvudet mot mig, lyfter det högra ögonbrynet. Som är oberäkneliga och ändå genomskinliga och som tar min hand och rusar över gator och stannar i trappor för att se in i mina ögon. Men jag undrar vad det är dom ser. 

Vaknar en söndagmorgon. Det är för varmt. Låter fötterna landa mjukt på golvet, öppnar balkongdörren så tyst jag kan och dricker långsamt apelsinjuice medan barnfamiljer erövrar parken nedanför. Sitter sen och berättar om mina tomatplantor. En grön tomat. Han undrar varför jag gör mig så mycket besvär när jag ju bara kan gå ner till affären och köpa tomater. Och jag vet att det inte finns något sen. Men just nu känns det bra att låta mina ben armar händer tunga trassla in sig i honom. Solvarm hud med skrubbsår. Silvana och Håkan i högtalaren - jag lever över kommer dö ung. Om han ändå visste vad de sjöng om. Tror han skulle förstå.

06.07.2018 kl. 10:00

Och vi satt på gräset

 

Midsommar.

Jag slänger in tunga väskor i bilen. Tre flaskor prosecco, fem kilogram vattenmelon. Jag tar med jordgubbarna till baksätet. Lykke Li och Rihanna i högtalarna. Åkrarna rusar förbi utanför fönstret, det regnar inte längre. Linn är en dålig kartläsare och Saga har aldrig kört i en parkeringsgrotta tidigare. Jag känner mig som fem igen när jag sitter så tyst jag kan i baksätet för att inte vara i vägen då Saga blir stressad. Tänker på min syster som när hon precis fått körkort skruvade ner volymen när hon skulle parkera. Hon kunde inte koncentrera sig annars. När vi kör ut på motorvägen andas Saga ut och jag nynnar med i so sad so sexy med knivar i hjärtat.

 

 

Framme på Kanelis landställe paxar vi dubbelsängen, bakar kex, kokar pasta, tillreder bål och plockar de få blommorna vi hittar. De flesta blommade ut redan i majvärmen.

Alla är ganska yra, i något lugnt kaostillstånd men på något sätt faller allt på plats, sakta men säkert. 

 

 

Hanna och jag smyger oss upp på övervåningen för att piffa oss. Vi tar med prosecco och jordgubbar och lyssnar på Monica Zetterlund ur skrålande telefonhögtalare medan vi varsamt placerar highlighter på våra kindben. Jag tar på mig min mest somriga klänning. Den känns som smältande smör på kroppen.

 

 

Vi binder kransar med för mycket ståltråd av ormbunkar och smörblommor och prästkragar. Plockar bort småkryp ur mitt hår. 

 

 

Jag är bubblig och glad. Kanske av proseccon, men med större sannolikhet på grund av all livsglädje de här människorna utstrålar och överför till mig. Alltid någon som håller i mig. Alltid en varm hand på min arm eller axel.  

 

 

Jag har magknip av hungern och proseccoöverflödet. Jag häller i mig snaps och skyfflar in pastasallad friterade räkor laxröra potatis skärgårdslimpa pajer pizza och morotssill tills jag bara stirrar rakt fram. Oskar skrattar åt mig och skakar på huvudet från andra sidan bordet.

När jag sitter där omgiven av all skrikig sång och mat och skratt ser jag runt mig. På dem. Som jag känner mig så nära trots att de flesta av dem är så nya i mitt liv. Jag säger det högt. De kramar mig från varsin sida och säger att det är självklart att jag är där. Som om jag aldrig varit någon annanstans. Tänker att det är något av det finaste jag hört. 

 

 

Jag har tappat bort alla och hittar dem uppe på vinden i sängen och dom gör rum för mig i mitten. Jag kryper ner i värmen mellan dem. Lyssnar på dem när de pratar om relationer. Det finns frågor jag kan ställa men jag låter bli. Jag vill bara vara en åskådare. Finnas mitt i högen. Se deras trötta ögon och midsommarkransar som snart ska vissna.

 

 

Sen är det natt. Kaneli tar mig på promenad. Jag snubblar men vi går i armkrok och hon håller mig uppe. 

En timme senare går jag på en ny promenad. Det är mycket mörkare nu och jag står under ett träd med lågt hängande grenar när det brusar i öronen och varma tårar rullar ner på det daggiga gräset under mig. Gräset sjunker undan, tår efter tår. Jag förbannar tyst min kropp för att den reagerar på sånt jag inte vill reagera på. Jag hör min röst i huvudet genom hela ångestmolnet - Det går över. Allt går över. 

Och det gör det till slut. 

När det går över och lungorna inte krampar efter luft och hans händer inte längre vilar på mig går solen snart upp igen. Inget är lika mörkt längre och gräset där mina händer grävt ner sig är bara gräs igen. Tillplattat, men ändå, bara gräs. 

 

 

Jag stannar uppe och frågar svåra frågor men lyssnar inte på svaren. Händer jag aldrig hållit sveper en filt runt mig. 

 

 

5.42 Jag sträcker ut mina händer i blåbärsris. Jag undrar när jag senast låg i blåbärsris och såg himlen övergå till morgonrodnad. Det känns som något jag gjort, en evighet sen. Men jag undrar vem jag har gjort det med, och vem jag var då. Och varför det var så länge sen att jag bara lagrat en svag doft av liljekonvalj och granbarr långt bak i minnet.

Jag tänker är det här livet. Men det är ingen fråga. 

 

 

Jag somnar med näsan i hennes nacke. Sover ytligt och vaknar varje gång hon rör sig. Fönstret står på glänt och solen målar rummet gult genom gardinen. Någon snarkar.

En efter en gnuggar vi sömn ur ögonen och går vingligt ner för trappan. Vi äter frukost på bryggan, det är egentligen ganska kallt men jag bryr mig inte. 

Det är tacksamhet som sköljer över mig. Den hjärtskärande vetskapen om att jag aldrig hade gjort det här för ett år sedan. Aldrig knutit band till dem. Aldrig haft kapaciteten att ta in deras berättelser, lyssna, finnas där.

Aldrig känt hur kallt och hårt daggigt gräs kan kännas mot handflatorna en midsommarnatt. 

30.06.2018 kl. 18:08

Så drick min vän drick sol och doft ty dagen den är din.

 

Måndag och jag blir småfull efter en kaffeträff som inte alls blev en kaffeträff utan vinträff. Jag är ganska trött på mig själv och min alkoholkonsumtion som jag vet är en bidragande orsak till att min talgproduktion verkar vara on fire i pannan just nu. Lovar dyrt och heligt att hinka i mig vatten resten av veckan för att förbereda kroppen inför midsommar.

Det gick väl sådär.

På tisdag kommer nämligen bokklubben hem till mig med skumpaflaskor i högsta hugg. Medan det stormar utanför fönstret kryper vi ihop vid mitt matbord och äter chokladdoppade jordgubbar, dulce de leche-bollar, chips och oliver. Varje gång glasen blir tomma poppar jag en till flaska. Jag har blivit bra på det. Förr var jag alltid rädd att korken skulle träffa någon i ögat eller att jag skulle slå sönder något fönster men nu gör jag det med världens självförtroende. En kille jag dejtade sa "det är som om du aldrig gjort annat". Och det stämmer väl, i alla fall för de senaste månaderna.  

 

 

Sen onsdagkväll och jag är orolig i kroppen. Mina nästan 30 kvadratmeter känns som fem och jag försöker få kontroll över andningen igen men jag glömmer bort att andas. Jag måste bara ut. Direkt mina fötter rör asfalt börjar jag springa. Himlen är brandröd, som om den klämmer ur det sista ur dagen. Jag rusar ensam fram längs gatorna. Efter de tre första kilometrarna är min kropp min igen. Jag andas snabbt men kontrollerat. Känner det ända ner i tårna. Lugnet. Jag möter ett par som går i armkrok längs vattnet. Jag ökar intuitivt takten när jag ser dem på avstånd. Jag vill inte se dem. Inte i dag. Vill bara glömma allt som heter tvåsamhet. Vill stänga av min telefon radera alla bilder radera tinder och flytta ut till villan en månad. Glömma alla lösa trådar.

 

 

Torsdag och jag väljer ut midsommarkläder med stor varsamhet. Packar både en lång och en kort klänning och jeans och stickad tröja. För vem vet hur vädret blir. Jag bakar bananbröd och smakar en liten bit för att kontrollera att det är lagom gräddat. Det blir min första midsommar utan familjen. Jag ringer mamma och pratar länge.  De har just kommit fram till villan och värmer upp den inför helgen. Hon sitter ute på balkongen och jag hör måsskrik i bakgrunden. Hon säger att det börjar bli för kallt, att hon nog måste gå in snart. Hon säger att det känns konstigt att jag inte kommer att vara där. Jag säger det inte men jag tänker att jag kommer sakna det. Sillen och potatisen och hur vi alltid äter för mycket och hur någon alltid börjar bråka om något och hur mamma inte sitter ner på hela kvällen för att direkt en måltid är avdukad börjar hon förbereda nästa. Och hur Peter brukar fylla på glasen i en strid ström. Hur han brukar räcka Oliver öl på öl på löpande band. Hur Oliver brukar titta på mig och le och skaka på huvudet, obekväm att bli uppassad. 

Men nu. Nu kastar jag mig ut igen. Jag packar antagligen för mycket och tänker på vilka kläder som skyddar bäst mot myggbett och jag ber en stilla bön om att inte komma hem med fästingar på kroppen. Men jag tänker att jag måste komma över min rädsla för småkryp.

Jag vill ju springa barfota i vått gräs och känna stickiga vasstrån mot mina vader. 

22.06.2018 kl. 09:00

Mindre rädd

 

Den här veckan var ett test. På att vara ensam. På riktigt. Sedan jag flyttade från tryggheten i Rödbergen har jag kastat mig ut i osäkerhet. Jag har omringat mig med människor jag älskar och jag har knutit starkare band med dem än någonsin förr. Sakta har jag släppt in dem som jag tidigare hållit på avstånd. För första gången på länge har jag inte längtat bort från Helsingfors. Plötsligt har staden känts som min. Jag har varit en främling för den i så många år, som att jag varit en turist som bara är här på prov. Nu går jag på mina nya gator som ångar upp värme mot mig och känns mjuka under gummisulorna. Husknutarna är inte lika vassa att luta sig mot.

Men den här veckan alltså. De vänner jag vanligtvis omringar mig med - som orkar lyssna på mig, som får mig att skratta, som smeker mitt hår och som säger att jag är fantastisk när jag känner mig som allt annat än fantastisk - är bortresta. De går omkring i Marrakech och doftar på te och låter fingrarna dansa över mattor i stället för i mitt hår. De går i Dubrovniks gränder och ligger på stränder och borstar bort salt från sin hud. Och han ser San Francisco. Jag vattnar hans blommor. Åker spårvagn till Rödbergen som känns hemvant men kallt. Jag förvånas över hur det låter när nyckeln vrids om i dörren. Hur hårt det ekar i trappuppgången. Jag minns ljudet som mjukare. Varmare. När jag vattnar blommorna är jag en främling i allt som inte är jag längre. Jag ser annorlunda ut i spegeln. Det är något annat i blicken. Jag skyndar mig iväg som om jag var en inkräktare. 

 

 

Det finns andra att träffa. Jag vet exakt vilka personer jag kunde slänga iväg ett ord till och de skulle antagligen också vilja träffas. Men jag väljer att vara ensam i några dagar. Försöker verkligen att vara för mig själv och vara nöjd med det. På måndag sover jag mig genom dagen, febrig och med hosta. Jag äter bara bananglass den dagen. En kille jag inte vet om jag gillar skriver att jag borde dricka te med honung och mycket ingefära. Det låter som något jag själv skulle säga. Något jag sagt en miljon gånger. Tänker att jag kanske borde gå på dejt med honom ändå, fast han inte verkar vara min typ. Att jag borde följa mina vänners råd och sluta dejta otillgängliga killar.

På onsdag tvättar jag. Byter sängkläder för att sängen ska kännas fräsch igen efter att jag legat och febersvettats i dagar. Jag går ut i solen. Sitter på en filt i parken och försöker läsa Ett litet liv men jag kommer bara fram fem sidor innan ögonen okontrollerat hoppar fram och tilbaka över sidan. 

Jag är rastlös. Jag yogar en timme och kroppen känns som min igen. Sen som någon annans. Jag tänker på att ringa hem men jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inte hört min röst säga något på tre dagar. Finns den längre? Jag är arg på mig själv. Att jag inte är nöjd att vara själv, i tystnaden. Att jag är så beroende av andra människor att kroppen går i lås bara för att jag är själv i några dagar. Vill vara lugn. Vill vara stark. 

 

Som tur finns dom ett meddelande bort. Lina säger att dom har pratat om mig på lunchen. Föreställer mig hur de suttit där i sina linnekläder, kanske tagit skydd från solen och pratat om mig mellan tuggorna.

- Det är så sjukt strongt av dig att get out och träffa nya människor, gå ut själv, skaffa nya vänner och dejter. Det är inte lätt. Och du gör det. Och det är super

- Jag skulle aldrig ha vågat det här för några månader sen. Jag skulle aldrig ha åkt till Kaneli över midsommar och inte ens varit stressad eller nojig före. Jag hade varit rädd för allt. 

- Exakt. Och det var inte så här när du började på. Men du har jobbat dig till säkerhet i dig själv. 

- Och det har bara gått några månader. Tänk vad som kan hända på ett år. 

Och så skriver hon mitt favoritmotto (Lina är full av motton och livsråd överlag): Mindre rädd. Mera fab. 

Och det är väl precis det jag är. Varje gång jag kastar mig ut. Mindre rädd. Mer säker. Mer fab. 

 

 

På torsdag var jag på benen igen och blev varm i hjärtat när Jenna efter vår lunch gav mig ett knippe pioner. Den dryga timmen av mänsklig kontakt kändes obeskrivligt bra. Och genast när vi vinkade hejdå på metrons perrong och åkte hemåt åt olika håll kom rastlösheten. Som tur fick jag ett meddelande från Kaneli samma dag när jag satt och skrev.

Hej vill du ses på ett glas om nån timme? Har inte träffat folk sen i måndags, måste komma ut lite. 

 

 

Jag svarade genast. JA. Och någon timme senare träffades vi på Uspenskijkatedralens klippor och pratade ikapp veckan som gått, vilket i singeltid känns som en månad. Jag hade så mycket att berätta att jag nästan exploderade när jag försökte sätta ord på alla känslor och intryck och konstiga meddelanden och överraskningsbesök i min lägenhet. När solen passerat domkyrkans kupol gick jag hemåt, salongsberusad och glad. Och inte det minsta rastlös. 

På fredag gick jag på dejt. Inte för att späda ut tid eller ensamhet utan för att jag faktiskt ville. Och han var nog inte min typ, och jag var inte hans. Och det kändes bra ändå. 

 

18.06.2018 kl. 07:00

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com