På en annan plats någon helt annanstans

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Jag tog kandidatexamen i journalistik och firade med min fina familj. I februari flyttade jag och Oliver från studielägenheten till Rödbergen och jag började känna mig hundra gånger vuxnare. Jag började använda en bullet journal och fick äntligen lite mer koll på min tidsanvändning. I januari startade jag blogg tillsammans med bokklubben. Jag besökte också Tove Janssons ateljé (!!) och träffade Märta Tikkanen. 

Vilka länder besökte du?

I mars åkte jag på den årliga spouse offsiten med Olivers jobb, den här gången till Island. Det var så vackert att jag tappade andan gång på gång. Såg delfiner, valar, åt mycket fisk, klappade hästar och badade i varma källor.

I juli åkte Oliver och jag till Tallinn för första gången. Det var kanske den bästa resan vi gjort tillsammans. Sen återvände jag dit tillsammans med Linda i november. 

Är det något du saknade år 2017 som du vill ha år 2018?

Lite mer ro i sinnet för att kunna koncentrera mig på skolan och skrivandet. Och mer spontant kompishäng. Och gärna en sleepover med vännerna som vi pratat om så länge. 

Jag saknade också att bo på villan några dagar. Det gjorde jag för ett par somrar sedan och det var så skönt att vara ensam där i tystnaden och bara läsa och elda och andas. Jag önskar också att jag kan vara ledig mer i sommar. Den här sommaren försvann då jag mest jobbade kväll och var ledig två veckor. Så dumt att jobba när det äntligen är ganska härligt att bo i Finland. 

Vad var din största karriärsmässiga framgång?

Att jag tog min examen och började studera på magisternivå. 

Och din största framgång privat?

Att jag har kämpat så mycket för mig själv och min hälsa. Att jag aldrig har gett upp trots allt helvete jag gått genom med hudproblemen. Jag har inte bloggat så mycket om det på sistone men på mitt instagramkonto som handlar om min kortisonavvänjning kan ni se vilken förändring jag åstadkommit i år. Ska skriva ett utförligt inlägg om det här någon gång, då jag orkar och fått lite mer distans till allt.

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat och inredning.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2017?

Astrid S - vi er perfekt men verden er ikke det, I dreamed a dream (har spelat den på piano femhundra gånger), The sound av The 1975 (som jag fick se live i juni) och pinsamt nog en hel del One direction (vet inte vad som hände den där sommarmånaden när jag plötsligt började gilla Harry styles omåttligt mycket och var tvungen att lyssna på allt han någonsin sjungit).

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag var gladare. Mycket gladare. Läste just upp frågan högt och Oliver svarade utan tvekan "gladare".

Vad önskar du att du gjort mer?

Skrivit. Hört av mig till familjen och vännerna. Känner en evig otillräcklighet när det kommer till relationer och måste ständigt påminna mig att det är två personer om en relation. Allt ansvar ligger inte på mig. 

Jag har varit tvungen att fokusera på mig själv i år, för att må bättre och bli stark i mig själv igen. Och jag har lyckats bra med det. Men det här har nog lett till att jag har glömt bort många andra i stället och det är jag ledsen för. Men jag vet ändå att de finns kvar. Och att de som betyder något förstår mig. Jag tänker att det kommer med tiden också. Ju bättre jag mår, desto mer kan jag fokusera på andra.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Blev väckt av Oliver före han åkte till jobbet, gick på föreläsning och gick ut och åt hamburgare på kvällen. Efteråt träffade vi mina vänner på en bar.

Din högsta önskan just nu?

Att världen ska bli mer tolerant och fredlig. Att folk ska sluta hata så mycket och att ingen ska behöva vara rädd eller känna sig otrygg. 

Och så hoppas jag att #metoo och #dammenbrister kommer att åstsadkomma konkreta förändringar i samhället. Att beslutsfattarna faktiskt tar sig i kragen och gör något åt problemen i stället för att titta bort.

Vad fick dig att må bra?

Alla gånger mamma hälsade på mig. Att yoga. Att laga mat. Att kramas med Oliver och att gå på bio ensam. Egentid <3

Vem saknade du?

Familjen. Har haft så mycket hemlängtan i år.

Vad är du mest stolt över?

Att jag klarat av att ta mig hit. Att jag lyckades skriva kandidatavhandlingen trots hur dåligt jag mådde och att jag lyckats jobba och vara social trots att jag varit rädd och haft ångest. Känner mig så stark. 

 

Det har varit ett händelserikt år med mycket glädje och mycket ångest. Men det har varit ett bra år. Efter 2015 sa jag att 2016 skulle bli mitt år. Det blev det inte. Inget gick som jag ville. Jag mådde dåligt, huden var en katastrof och jag tog paus från livet några månader. Efter nyår förra året hände något. Jag bestämde mig för att inte fastna i det där hålet där jag befann mig utan att ta mig upp därifrån. Och vilken kamp det har varit. Har kämpat varje dag för att orka. Och trots att jag har mått dåligt i år också har jag blivit så mycket bättre på att hantera mina känslor och att prata om dem. Jag är så redo för 2018 och hoppas att allt fortsätter utvecklas till det bättre. Undrar var jag kan vara om ett år. Förhoppningsivs är jag på ett ännu bättre ställe då.

Malin Öhman
Publicerad 01.01.2018 kl. 14:04

2017

I morgon är årets sista dag. Det betyder att det är dags att sammanfatta året, säga tack och hejdå och sen blicka framåt. De här målen hade jag för år 2017.

1. Ta fler promenader, gärna en varje dag.

Inte varje dag men betydligt fler promenader tog jag. Och skönt var det. 

2. Gå till sängs tidigare och vakna tidigare. Är SÅ fruktansvärt dålig på det här.

Ehm jag är fortfarande ganska värdelös på det här men jag vill nog påstå att jag fått in en bättre sömnrutin än i fjol när jag ibland inte sov alls. Nu vaknar jag oftast bara en gång på natten. 

3. Spara mer pengar och shoppa mindre onödigt.

Skulle verkligen vilja säga att jag sparat en massa pengar men det är ca omöjligt när jag inte jobbar särskilt mycket och dessutom har börjat studera igen utan att få studiestöd eller bostadstillägg. Ska bli bättre på det här år 2018. Lovar.

4. Jobba så mycket jag orkar och var noga med att inte ta på mig för mycket.

Måste säga att jag verkligen har varit noga med att ha en bra balans mellan jobb och fritid. Det har inte alltid fungerat, ibland blir det stressigare perioder när allt krockar men jag försöker att alltid vara realistisk i min planering. 

5. Skriva klart kandin och ta examen! Heja!

Check!

6. Söka in till magisterutbildningen.

Check!

7. Bli antagen till magisterutbildningen. 

CHECK! 29 juli fick jag beskedet och hundra kilo stenar föll från mina axlar. 

8. Tillbringa mer tid med vännerna.

Jag vill tro att jag har varit relativt duktig på att hänga med vänner. Men jag kan definitivt bli bättre på att höra av mig och ta mig tid för dem.

9. Ha mer kvalitetstid med Oliver (alltså inte bara stirra på en skärm tillsammans).

Ja och nej. Vi hänger nog mest framför någon serie men vi har också gjort en massa annat roligt. Går ändå att förbättra ännu mer.

10. Läsa fler böcker.

Check! Har läst mer överlag och också läst mer varierad litteratur än jag brukar. 

11. Läsa klart påbörjade böcker.

Har definitivt blivit bättre på det här, men jag har som regel att om en bok inte känns bra efter att jag läst halva så behöver jag inte läsa vidare, tycker att livet är för kort för att läsa litteratur jag inte gillar. Men i år har jag faktiskt läst ut alla böcker jag påbörjat, förutom ett par ljudböcker som inte fallit mig i smaken.

12. Skriv mer. Skriv skriv skriv.

Check!

13. Blogga oftare.

Nja. Är ju en periodare av stora mått och efter flera identitetskriser och tankar att helt lägga ner bloggen känner jag åter igen hur det kliar i fingrarna.

14. Spela mer piano.

JA! Har spelat nästan varje dag sedan jag fick pianot förra julen. Bästa julklappen någonsin.

15. Skär ner ännu mer på köttkonsumtionen. Äter ju knappt rött kött alls men kyckling borde jag äta mer sällan.

Check! Har ätit veganskt/vegetariskt största delen av året men har ätit mer varierat på sistone. Här finns alla inlägg jag skrivit om mat!

16. Dricka en grön smoothie varje dag

Uppnådde nästan det här ändå. Med några undantag såklart. Men åt överlag en massa frukt och grönsaker och var till och med rawvegan under en period på sommaren. 

17. Var snäll mot mig själv! 

Jag har i alla fall varit snällare. Har tagit hand om mig själv, låtit mig må som jag mår. Gått hos psykolog. Varit ärlig mot mig själv och andra och tyckt lite synd om mig själv ibland. Som det ska vara. Är ändå alldeles för hård mot mig själv ibland men jag jobbar på det.

 

 

I stort sett har jag uppnått de flesta av mina mål. Det jag vill satsa på år 2018 är min hälsa, mitt skrivande, min ekonomi och mina relationer. Jag vill att 2018 ska bli lite roligare. Att jag ska ha kul och njuta och ta tid för det som är viktigt. Det här är mina mål för år 2018. 

 

 • Skriv. På riktigt. Min plan är att ha åtminstone en, gärna två, dagar per vecka som jag bara skriver. 
 • Gå i terapi när jag känner att jag orkar eller behöver.
 • Fortsätt äta hälsosamt. Ät veganskt och sockerfritt till största delen. Men var inte för strikt och stressa inte för maten. 
 • Ta tid för vänner och familj. Hör av dig mer.
 • Spara mer. Börja bostadsspara. Spara till resan. Tänk över alla köp tre dagar. Håll bättre koll på matkostnaderna.
 • Fortsätt yoga och meditera.
 • Lär dig spela ett svårt pianostycke.  
 • Gå ut och dansa oftare.
 • Gå på teater.
 • Prioritera läsning. 
 • Fortsätt med matlådor. Ät inte ute lika ofta.
 • Sälj det du inte behöver på loppis eller ge bort.
 • Åk på en resa med Oliver på hösten.
 • Åk hem till Österbotten lite oftare. 
 • Säg nej ibland. Men våga säga ja också. Var ärlig mot dig själv och andra.
Malin Öhman
Publicerad 30.12.2017 kl. 16:30

Vörå under snötäcket

Jag önskade mig en vit jul i år. Och snön kom. Jag körde långsamt på oplogade vägar. Jag lekte kurragömma med Dolce i skogen. Jag sopade trappan. Jag stod mitt i skogen och lyssnade på tystnaden. Tänkte att det var länge sedan jag upplevde en sån här tystnad. Och att det är första gången på länge om den inte känns öronbedövande, utan välkommen. Som en gammal vän. 

I dag åker jag hem till Helsingfors. Mitt andra hem. Längtar efter att städa bort julen. Att äta veganskt och sockerfritt igen. Att skriva och spela piano och läsa. Att träffa vänner och sen börja studera igen om några veckor. Börja ett nytt år helt enkelt. Men jag lämnar som vanligt Vörå med en liten klump i magen. Det är så mycket som kan vara svårt med att vara hemma i Vörå. Så mycket som har förändrats och jag inser varje gång att det blir svårare att gå in i rollen som barn när jag är van att bestämma allt själv. Men det är också befriande och skönt att bara vara. Att inte ha så mycket ansvar. Att kunna smyga in till mamma på morgonen och ligga bredvid henne i sängen och bli kramad riktigt hårt som bara mamma kramar. Det gjorde jag ju aldrig när jag bodde hemma.

Tänk att det snart är sex år sedan jag flyttade.

Malin Öhman
Publicerad 28.12.2017 kl. 12:00

Julen i Vörå

På julafton började mamma och jag dagen med en promenad i det perfekta julaftonsvädret. Vi gick ner till mammas massagestudio och jag fick lite rygg- och nackmassage vilket inte var en dag för tidigt. Vörå visade sig verkligen från sin bästa sida den här julen. Sol och snö och krispig luft. 

Oliver och jag körde till Jakobstad för att fira med hans familj och efter några timmar körde vi tillbaka till Vörå. Kanske inte det roligaste att sitta i bil två timmar mitt i julafton men det går. Och vi har inte kommit på någon bättre lösning ännu så vi kör på samma sak varje år. 

Tillbaka i Vörå blev det ännu mer godis, julklappsöppning och vi hann dessutom spela lite spel innan vi blev för trötta. Är väldigt nöjd med årets julafton. 

Malin Öhman
Publicerad 25.12.2017 kl. 14:29

Årets julklappar

I år har jag köpt mycket färre julklappar än jag brukar och det är väldigt skönt att jag inte har känt någon stress för julklapparna. Jag har paketerat dem i brunt papper och piffat till paketen lite med målade granar eller grankvistar och lingonkvistar. Men det bästa är ju ändå att se när de öppnas. 

Malin Öhman
Publicerad 23.12.2017 kl. 12:00

 

Malin Öhman 24 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Skriver, läser och lagar mat. Yogar lite ibland. Och tänker för mycket.

 

malinohman1@gmail.com