Majnatten var kallare än den såg ut

 

Så många nätter på sistone. När jag famlat efter nycklar i min magväska och kämpat med låset till ytterdörren för länge. När jag ramlat fram längs gator och stannat i gathörn och viskat hemlisar. Jag vaknar dagen efter och skriver i timmar. Det måste bara ut. Jag vill skriva allt och ändå hålla allt för mig själv. För den här platsen känner jag mer värme än på länge. Den känns som min. Min egen plats där jag får dyka ner i allt. Både det fina som händer den här våren och samtidigt allt som gör så ont. Samtidigt känns det konstigt att skapa *content* av min ångest och mitt breakup. Längtar efter att känna mig rofylld med hela situationen. Att inte söka kicks utan bara finnas. Vara. 

Det är det som ringer i mitt huvud, som ett mantra som jag inte ens vet var det kommer från. Det har uppstått ur tomma intet: jag lever. Jag finns. Och åtminstone har jag känt någonting.

Jag lever och finns och känner. Ofta för mycket. Ofta för starkt. Och på sistone: ingenting. Total apati. Jag orkar inte ringa någon. Vill bara träffa vänner och gå på fest och dricka rosé och ligga i solen och känna hur huden värms upp. Mitt i natten på kaikus terrass med armar som blivit kalla och hår som känns smutsigt efter timmarna på dansgolvet - jag bara rycker på axlarna. Inget fastnar. Allt som sägs är ändå bara en lek. Jag går hem. Själv. Men inte ensam. 

Jag öppnar balkongdörren och sitter där med benen dinglande ner mot gatan. Väntar på någon ångest, någon sorg, vad som helst. Men inget kommer. Jag ringer en vän och trots att klockan snart är fem svarar hon. Hon går hem i Helsingforsmorgonen. Föreställer mig hur hon ser vattnet glittra mot henne när solen går upp. Mina fötter blir kalla men det gör inget. Jag lever. Jag finns. Och jag kommer känna igen.

 

Malin Öhman
03.06.2018 kl. 16:00

jagar solnedgångar

 

Jag går hem med Kaneli en kväll, längs Djurgårdsviken där de sista solstrålarna speglar sig i fönstren. Vi pratar om heartbreaks. De hon upplevt. Om mitt. Om mina kommande heartbreaks. Tänker att det det är så mycket hon vet, så mycket det finns kvar att berätta. Dela. Hon påminner mig att andas. När hon kramar mig hejdå är det en extra lång kram. Trots klumpen i magen är jag glad när jag går hem den sista biten. Jag kommer ihåg att andas, djupa andetag, precis som hon sa.  

En annan kväll någon annanstans och jag går en omväg för att dra ut på tiden med henne. Berättar om allt och ingenting. Hon bjuder in mig på fester och vinkar åt mig när vi går skilda vägar. Jag fortsätter på egen hand, min telefon har dött och jag njuter av att inte ha något att distrahera mig med. Spårvagnen kommer till hållplatsen samtidigt som jag men jag står kvar, låter den åka vidare. Jag går hem över bron i stället, upp för backen. Stannar vid kyrkan och drar in doften av hägg. Solen går ner igen. Jag har skavsår på min häl och tårar i halsen.

Är det här min första vår?

Malin Öhman
24.05.2018 kl. 22:55

värmen

 

Sensommarvärme i maj. Det är, eller skulle ha varit, vår sjuårsdag. Jag ligger i skuggan i Vörå för att inte få fler pigmentfläckar. Hunden ligger bredvid mig och andas tungt. Jag försöker skriva men allt jag skriver är sant, det går inte att hitta på nu när allt som händer redan är så mycket. För mycket. Så jag ligger kvar i värmen, sluter ögonen och hör på grannen som piskar mattor. En humla sitter på min tå.

Och mitt i sommarvärmen, 26 grader och vindstilla, årets första grillade champinjoner och sparris och grekisk sallad och bellinis i skuggan: en kall sjukhuskorridor. Petar bort allt nagellack från mina nedbitna naglar under besökstimmen. Jag vänjer mig aldrig vid hur dörrarna öppnas automatiskt, hur obekväma besöksstolarna är. Mina lår som klibbar fast mot lädret trots att jag fryser. Hur mjuk luften känns när jag går ut på parkeringen igen. Hur det vänder sig i magen att se alla sladdar och nålar. Jag tittar bort när de mäter blodtryck, beredd på att det när som helst kan bli dags för någon nål att slinka fram och att jag ska vara oförberedd. Jag är hela tiden på min vakt.

Jag berättar inte hur varmt det är där ute. Hur gräset är mjukt under fotsulorna, hur det doftar sommar och löften om äppelblom. Jag säger i stället att jag har mer pollenallergi i år än vanligt. Att jag får eksem i mina arm- och knäveck för att jag svettas så mycket. Att det är nästan outhärdligt varmt i min lägenhet där hemma. 

Men jag säger såklart inte där hemma. Jag säger alltid Helsingfors och ordet känns främmande när jag är här. Som att jag lever ett annat liv någon annanstans i hemlighet och att det bara är tillfälligt. Som att jag inte har vänner eller ett jobb där. Som att jag bara går och väntar på att få åka hem igen. Vad är hemma längre? Det var sex år sen jag flyttade och hade packat ner alla vinglas jag fått i studentpresent och alla kläder och böcker och jag stod vid bilen och såg på mitt hem med en sten i min sko och tänkte att jag kanske kommer hem om någon månad. Om det inte känns rätt. Jag grät varje natt i en vecka. Sen slängde jag bort stenen.

Malin Öhman
18.05.2018 kl. 15:00

Stockholm

 

I april åkte jag med Louise till Stockholm över helgen. Satt på uteserveringar och drack vin. Stannade på olika cafén för att svalka oss med iskaffe eller färskpressad juice. Pratade. Dansade på broar mitt i natten. Var fulla och odrägliga på tunnelbanan. Åt pannkakor till frukost tills vi var så mätta att vi knappt orkade gå. Såg William Spetz på Cirkus. Trängdes på färja. Föreställde mig, som jag gör varje gång, att jag skulle bo här. Göra gatorna till mina. Bli stammis på någon bar. Nån sommar kanske. Kanske nästa sommar.

Malin Öhman
16.05.2018 kl. 13:41

Jag vill berätta allt om ingenting och ännu mer om allt

 

Aprileftermiddag. Jag och Louise ligger vid Nytorget på konstgräset, leker att det är riktigt gräs som hunnit bli grönt men plastbitarna sticks mot benen som riktigt gräs inte gör. Det är för varmt för att ha jacka på så vi lägger oss ner på dom i stället. Låter små klunkar av iskaffe slinka ner i halsen. 

Solen värmer upp mig inifrån i Stockholm. Värmer allt som varit kallt och låst och för varje samtal med henne som nickar mittemot trasslar jag ut trådar. Sliter upp knutar. Minns. Låter mig minnas. Låter mig se på bilderna i mitt arkiv: när vi skrattar, när han pussar mig på kinden, min tandrad och skrattgropar och hans tomma blick. Min kusins bröllop i kostym och klänning. Somrarna i båten. På fester. Vårdagar i Eira. Det gör ont. Det bränner bakom ögonlocken. Jag säger det högt, att jag är ledsen att det inte blev som jag ville, hur jag än försökte. Att det inte är vi längre. Att det kanske aldrig skulle vara vi. Att jag är arg och besviken. Att jag har försökt att vara respektfull och lugn och göra rätt och ändå misslyckats. Att det har berövat mig på att uttrycka sorgen, ilskan, besvikelsen. Att sorgen bott i våra ögon i år. Att den fortfarande gömmer sig där, hur mycket vi än ler när vi ses.

Hur roligt vi än har haft och hur mycket solen än har skinit har sorgen alltid nästlat sig in i ögonvrån och gjort varje stund outhärdlig. Jag säger att det är skönt nu. Att inte behöva se någon annans besvikelse, men hur öronbedövande det är att vara ensam med sorgen som rumskamrat. Som aldrig svarar på mina frågor men som alltid finns där. Stirrar på mig med hård oförlåtande blick. Det går dagar av att jag inte säger något och jag måste testa min röst, bryta tystnaden. Jag är hes. Jag tänker på att ringa. Dela på ensamheten. 

Vi ses på en bar. Vädrar alla besvikelser. Ånger. För en stund känns allt som vanligt. Men allt är annorlunda. Vi var ju aldrig dom som satt på en bar och drack vin och såg varandra i ögonen. Det var ju dom jag brukade snegla på när vi satt tysta och letade efter orden. 

Malin Öhman
15.05.2018 kl. 14:40

 

Malin Öhman

Helsingfors

Lever och skriver 

kontakt: malinohman1@gmail.com