Recept: Groddat bovetebröd

 photo 2016-09-07 03.41.51 2_zpslir1rwdl.jpg

Att baka glutenfritt bröd som är saftigt, mjukt och gott känns ofta som en omöjlig kombination. Oftast blir resultatet raka motsatsen. Jag äter inte heller mjöl nuförtiden (eller väldigt sällan) så det har blivit mycket fröknäcke på sista tiden. Men en dag stötte jag på ett recept på bröd gjort på groddat bovete. Det lät så spännande och det var otroligt gott. Mjukt och saftigt utan att falla isär.

 

Ingredienser

  • Groddat bovete, ca 6 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • Lite olja
  • 2 dl solrosfrön (eller andra frön)
  • Salt och eventuellt andra kryddor

 

Gör så här

  1. Grodda bovete: Blötlägg helt bovete i rikligt med vatten över natten ( i kylskåp). På morgonen sköljer du bovetet så att all "gelé" som bildats sköljs bort. Efter det häller du bovetet i en skål och täcker skålen med en handduk så att det får gro i mörkret (i rumstemperatur). Sen sköljer du bovetet några gånger per dygn. Åtminstone två gånger per dygn bör du skölja så att bovetet inte torkar ut. Det brukar ta 1,5 dygn tills bovetet har fått lagom långa "svansar". 
  2. Mixa bovetet. Jag använder en stavmixer och det går helt okej, lite tungt är det då smeten blir så kletig. 
  3. När allt bovete är mixat tillsätter du resten av ingredienserna. Jag har hittills bara saltat brödet men nästa gång ska jag testa att krydda med örter för att få lite mer smak i brödet.
  4. Häll upp smeten i en brödform klädd i bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40-60 minuter, tills det har fått en fin brun yta. 
  5. Låt brödet svalna innan du skär upp det. Förvara i kylskåp. Går också att frysa in!

 

 

11.09.2016 kl. 16:02

Fisksoppa

Dags för ett recept! Mitt absolut bästa tips på vardagsmat är soppa. Jag ä-l-s-k-a-r soppor. Kycklingsoppa, grönsakssoppa eller fisksoppa är återkommande maträtter på min veckomeny. Just fisksoppa kanske inte är det absolut snabbaste man kan slänga ihop en vardagskväll men det är värt den där extra halvtimmen av matlagning att göra något gott och nyttigt som räcker i flera dagar. Lite långtråkigt blir det förstås att äta fisksoppa tre dagar i rad, men då är det bara att slänga in ett par portioner i frysen. 

Jag tycker om att variera sopporna från gång till gång med vad jag hittar i kylskåpet. Fisksoppa är också bra eftersom huvudingrediensen är fryst så det är en bra sak att ha i frysen som det bara är att ta fram om inspirationen tryter någon dag.

 

 photo 2016-05-25 09.45.02 1_zpssrcozgw5.jpg

Som ni vet är jag inte så noga med mängderna. Jag håller helt ärligt aldrig koll på hur mycket vatten eller hur mycket potatis jag slänger i. 

 

Fisksoppa 

Ingredienser

  • Potatis
  • Morötter
  • Purjolök
  • Kål 
  • Fisktärningar (fryst, till exempel lax, sej eller torsk)
  • Sparris
  • En kruka dill
  • Grönsaksbuljongtärning eller salt och peppar
  • Smetana

Ingredienserna är skrivna i den ordningen jag slänger ner dem i kastrullen. Jag kokar upp rejält med vatten och slänger sen i ingredienserna vartefter jag skalat och skärt dem. Fisken behöver inte koka länge så när den åker i drar jag ner värmen lite så att soppan bara småkokar. 

Sparrisen får inte heller koka för länge, då blir den mjuk och slemmig. Buljongtärningen lägger jag i med potatisen om jag använder en sådan. Det blir godast med den men om du vill kontrollera mängden salt själv - krydda själv.

Till slut smakar jag av och rör ner en burk smetana. Den ska vara 100-procentig, inte low-fat. Då kommer soppan att skära sig. Sen är det bara att strö på lite mer dill och äta med ett gott knäckebröd. 

28.05.2016 kl. 11:54

Gryta med kyckling och butternutsquash

2015-09-04 06.56.55 1

Som ni vet har jag lagt om min kost en del sen i somras. Mindre mjölkprodukter, med grönsaker, mer fisk, mindre rött kött, mycket mer ekologiskt. Mer lagat från grunden med bra råvaror helt enkelt, för att vara säker på vad som finns i maten så att inga onödiga tillsatser som citronsyra smyger sig in. Och eftersom jag har leverproblem så äter jag basisk mat som inte är så påfrestande för kroppen.

Den här grytan är underbart god och återkommande i våra matlistor.

 

Ingredienser

Kycklingstrimlor, naturell

Butternutsquash

Moror

Lök

Zucchini

Buljongtärning, ekologisk örtbuljong

Salt, peppar, timjan

Färsk basilika

Pumpafrön

En liten skvätt matlagningsgrädde för krämighet

 

Gör så här

Hacka grönsakerna.

Stek löken lätt i en gryta. Koka upp butternutsquash, morot och lök i vatten (ca 4-5 dl) tillsammans med en buljongtärning.

Bryn kycklingen i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Tillsätt i grytan.

När butternutsquashen nästan är mjuk - tillsätt zucchinin.

Tillsätt kryddorna, hackad basilika, pumpafrön och grädden.

Häll eventuellt på mer vatten och låt grytan koka på svag värme i ungefär femton minuter till. Eller så länge du vill, ju längre grytan kokar desto mer sönderkokt blir squashen. Jag gillar när bitarna inte har fallit sönder så mycket. Smaka av och servera med knäckebröd.

11.01.2016 kl. 13:56

Middag och snölandskap

2016-01-09 02.28.36 1

I fredags kom de här två nyförlovade på middag till oss. Jag hade inte sett dem sedan innan jul så det fanns hundra saker att prata om.

2016-01-09 02.28.39 1

Här är Alexandra och Oliver mitt uppe i en vem är jag-lek. Älskar den leken. Speciellt när alla börjar skratta så mycket att en har glömt bort vad en redan har frågat.

2016-01-09 02.28.42 1

Jag smuttade på ett litet glas rosévin men det fick jag sluta med nästan direkt då jag blev torr och röd i ansiktet. Det blev mineralvatten och apelsinjuice resten av kvällen, inte mig emot!

2016-01-09 02.28.44 1

Det här bjöd vi på. Butternut squash- och zucchinirisotto. Det var så gott att jag måste ta två portioner. Om jag får säga det själv. Bara att koka vanlig risotto (med mycket vin mmm) tillsammans med grönsakerna. Simpelt men gudomligt gott om en låter det ta tid och inte stormkoka någon gång utan bara sjuda. Då blir risotton krämig och mjuk men ändå med ett tuggmotstånd.

2016-01-10 10.04.32 1

I går var det fint ute och för omväxlings skull inte iskallt. Det snöade massor och Oliver och jag blev som två barn när vi småsprang till Axel och Louise.

2016-01-10 10.04.33 2

2016-01-10 10.04.28 1

*försöker att inte blunda men det blåser snö i ögonen*

2016-01-10 10.04.26 1

Vi skulle på kattcafé till dem, de har nämligen blivit med kattunge. Nisse heter kissen, som jag tyvärr glömde att knäppa en bild av. Jag reagerade som tur väldigt lite på Nisse så vi kunde vara där länge.

Efter kaffe och te gick vi till affären för att handla middagsingredienser. Det blev pasta med rödbetor, bacon, spenat och fetaost.

Det var den helgen. I dag är det måndag och det är blåsigt och kallt så jag sitter hemma och försöker skriva på kandin. Nu kör vi.

11.01.2016 kl. 13:20

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com