Månadens lista: februari

Jag vet att det är sjukt tråkigt att läsa om hur "snabbt tiden går" men jag vet inte riktigt vart februari försvann? Hela februari var en daglig bergochdalbana mellan känslornas ytterligheter. Sorg och skuld och saknad, eufori och självständighet och hoppfullhet. Jag är helt matt när jag vänder blad i kalendern och börjar på en ny månad. 

 

» Månadens mat 

Måste väl ändå vara chokladmoussen som jag ätit flera gånger per vecka. Tröttnar aldrig.

» Månadens sinnesstämning

Om jag var förvirrad förra månaden tog sig känslan till en ny nivå för att sedan landa i någon sorts klarhet. Har varit mer destruktiv än på länge och dränkt sorger i alkohol och känt mig som världens mest patetiska människa som låg och kräktes och grät om vartannat klockan sex på morgonen i slutet av Axels 25-årsfest. Eh. let's not do that again.

» Månadens jobb 

Är det ett jobb att springa omkring på lägenhetsvisningar och försöka övertyga människor om vilken lugn och stabil person jag är och hur sjukt hög lön jag kommer att ha när jag är klar med studierna? Det känns som ett jobb i alla fall.

» En sak som gjorde mig glad 

När jag var hemma i Vörå och gick på morgonpromenad med Dolce över åkrarna och han satte sig ner och tittade ut på snön och lyfte upp tassarna för att han frös i trampdynorna. Eller när han följde efter mig en hel dag när han visste att jag skulle åka därifrån igen och väskan stod färdigt packad vid dörren. När han låg vid mina fötter och snarkade medan jag satt och skrev. 

» Månadens film

Det måste nog vara Coco. Den var så bra. Så fint att Disney tar upp ett så allvarligt tema som döden och ändå lyckas göra det på ett så fint sätt, som också vuxna kan få mycket glädje av. Hela biosalongen satt och torkade bort tårar mot slutet av filmen. 

» Månadens läsning

Jag har fortfarande inte läst klart Call me by your name (vill inte att den ska ta slut) men jag har börjat läsa Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Kände att jag ville finnas i hennes språk lite till efter Helioskatastrofen

» Månadens musik 

Har lyssnat sönder Den lila grusvägen vid Río Genil efter att Flora tipsade om den. Herregud vad den satte sig i hjärtat på mig. 

» Månadens serie 

Bron! Och Bonusfamiljen! Hur BRA är inte den här serien och varför har ingen pratat om den tidigare? 

» Månadens roligaste

Att Louise och jag bokade en weekend i Stockholm i april! Att jag gick på kaffe med Rebecka och Niisi när jag var hemma i Österbotten och pratade ikapp livet. Tycker det är så fint att kunna hitta tillbaka till varandra. Att Oliver och jag har en fin vardag trots omständigheterna, är så glad för det.

 

Mars

Mars kommer bli en bra månad. Jag bara känner det! Vår! Sneakers! Sol! Smältande snö! Dropp från hustaken! Ja ja ja!

☽ Jag hoppas att jag till slut ska hitta den där lägenheten som känns bra i magen, att jag ska veta när jag hittar rätt.

☽ Jag börjar jobba igen i mars vilket blir skönt. Skönt att få extra pengar, men jobbigt att hinna med skolan och jobb och lägenhetsjakt. Kan bli lite pussligt.

☽ I dag är också första dagen på Medical Mediums 28 day cleanse som jag ska köra. Har aldrig gjort det förr och kommer nog att vara ganska försiktig i början för att se hur jag reagerar men är så taggad nu på att vräka i mig all frukt jag handlat hem. Det är alltså en raw food månad då man bara äter råa frukter och grönsaker. Ska tumma lite på det med dock med lite rostade grönsaker och soppor ibland. Uppdaterar er såklart med hur det går!

☽ Märtafesten i morgon! Ser fram emot det. 

☽ Ska ut och dansa och leka att jag inte har några bekymmer.

☽ Ska börja gå en kurs i danska! Känns på tiden att jag lär mig att räkna på danska nu efter att ha lekt att jag kan prata danska sedan jag såg en dansk musikal när jag gick i lågstadiet.

Malin Öhman
05.03.2018 kl. 20:44

Lite Österbottenromantik

 

En vecka i Österbotten gick snabbt. För snabbt. Jag förvånas alltid av hur lätt jag anpassar mig, hur snabbt jag lutar mig tillbaka och vänjer mig vid andra rutiner. Det var som om jag glömde bort allt tungt och jobbigt, kanske för att jag vara omgiven av människor hela tiden. 

Så här skrev jag när jag vaknade min första morgon där:

Jag vaknar i Vörå till ljudet av klingande teskedar i kaffekopparna. Vitt ljus har letat sig in i mitt flickrum och en kall vindpust sveper över golvet när mamma öppnar och stänger ytterdörren när hon åker till jobbet. Det känns bra att vara här. Det är för kallt ute. För varmt här inne. Jag vet inte vart det här lugnet i kroppen har gömt sig. Om det hela tiden har varit där? Men på något sätt kommer det fram när jag sitter här i min säng och hör hur de sitter i köket och rör i sina kaffekoppar. Tänk om jag bara skulle stanna här.

Det gjorde jag ju inte utan jag åkte hem till Helsingfors igen efter en vecka. Jag trodde att jag skulle lämna den där klumpen i magen och oron i någon snöhög eller i brasan vi eldade på villan men den hade följt med mig hela tiden och gjorde sig påmind direkt när jag vinkade hejdå åt mamma. Men det var skönt att vara utan den en stund i alla fall.

Malin Öhman
25.02.2018 kl. 16:23

Om inte annat så är det ett intressant skede av livet

Det känns som att dagarna släpar benen efter sig. Som om de aldrig vill gå och lägga sig. Jag blir rastlös redan klockan fem på eftermiddagen och längtar efter att få gå och lägga mig under täcket. Märker att min hjärna inte riktigt fungerar som den brukar. Det är svårare att skriva. Svårare att lyssna. Hjärnan är så upptagen med alla tankar att den blir seg och den är inte riktigt med, inte ens när jag yogar, vilket brukar vara den tiden då jag är totalt fokuserad på nuet. Nu är jag disträ till och med när jag står i Vrksasana. 

Alla frågar mig hur det är mellan oss nu, hur det är att bo tillsammans när vi ju har bestämt att vi ska ta en paus ifrån varandra. Och helt ärligt är det inte så jobbigt faktiskt. Inte medvetet jobbigt i alla fall. Jag känner mig relativt lugn för tillfället och vardagen flyter på precis som vanligt. Och jag känner hur vi båda har lutat oss tillbaka, slutat tvinga fram känslor för att bekräfta den andra. Men det är samtidigt som att en tredje person har flyttat in hos oss. Som går omkring och petar på oss lite nu som då, trycker på ömma punkter och som inte låter oss glömma allt det jobbiga vi står inför. Som hela tiden påminner om att det här kommer att få ett slut. Den här vardagen kommer försvinna. Som när jag spelade piano och sjöng, som vilken dag som helst, och Oliver såg så där ledsamt på mig och sa jag kommer sakna det där. 

Det är hela tiden där. Avslutet. Och ändå vet jag att det är början på något helt nytt som kommer bli så bra. Men fan vad ont det gör. 

När jag går på lägenhetsvisningar i Hertonäs i solsken och nybyggt hus som fortfarande doftar spånskivor och målarfärg är det helt omöjligt att föreställa en vardag där. I den där lilla lägenheten. 

Men i väntan på förändring fyller jag livet med roliga saker. Med jobb, med bokklubb, med att skriva, med luncher och promenader i februarisol som gör att jag måste ta av mig halsduken, med att boka en weekend i Stockholm med Louise och med att åka till Österbotten en långhelg och trängas med barn i tågvagnar.

Och! Den 6 mars ska min bokklubb ha releasefest för Möte med Märta Tikkanen hos Schildts & Söderströms! Jag blev klar med klippningen i början av februari och nu är det alltså dags för förhandsvisning. Här hittar ni evenemanget. Kom och skåla och säg hej vetja! 

Malin Öhman
22.02.2018 kl. 14:38

En frukost med kokosbollar tack

Frukost är som bekant min bästa stund på dagen. Gillar att vakna och börja skära upp apelsiner, citroner, ingefära och äppel till min morgonsmoothie och sen yoga en halvtimme innan jag äter frukost. 

I dag åt jag det här goda: chokladmousse (gjort på banan, avokado, kakao, några dadlar och lite salt) toppat med frusna hallon och med två kokosbollar till. Kokosbollarna gjorde jag i går som ett experiment efter att ha suktat efter min barndomsfavorit Bounty i flera dagar. 

Jag testade mig fram så jag har inga mängdanteckningar tyvärr men ingredienserna är i alla fall kokosolja, kokosflingor, kokosgrädde och vaniljpulver som jag mixade i en matberedare tills jag fick till en bra konsistens. Sen rullade jag dem till bollar och lät dem stelna i kylen för att sen doppas i mörk sockerfri choklad och in i kylen igen. Supergott blev det. Åt frukosten medan jag läste Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård och planerade dagens stordåd. 

 

Malin Öhman
21.02.2018 kl. 11:18

Badsalt

Jag älskar att bada. Det är min tid då jag får vara för mig själv och bara andas och ta det lugnt. Jag brukar använda ett svindyrt badkoncentrat som ska göra huden mer basisk men nu har jag gjort ett eget badsalt och effekten är exakt samma som tidigare. Huden blir len och återfuktad. 

För det här badsaltet använde jag 2 dl epsomsalt, 2 dl bikarbonat, 1 dl grovt oraffinerat havssalt och ca 10 droppar 100% eterisk teträolja. Det är bara att blanda allt och förvara i en tätslutande burk. Jag använder ungefär en deciliter badsalt per bad. Mycket billigare än färdiga badsaltblandningar och minst lika effektivt. Älskar doften av teträolja men tänker testa lavendel eller kanel nästa gång för att få lite variation. 

Malin Öhman
20.02.2018 kl. 12:00

 

Malin Öhman

Helsingfors

Lever och skriver 

kontakt: malinohman1@gmail.com