Fyra frukostar från veckan som gått

Den här veckan har jag frossat i goda frukostar. Som ni säkert vet vid det här laget är frukosten min favoritmåltid. Finns det någon bättre känsla än att vakna till solsken, hälla upp en kopp te och göra i ordning en tallrik god frukost att äta i soffan med Nyhetsmorgon i bakgrunden?

Den här megatallriken med chiapudding, mosad banan, päron, dadelkolasås, torkade aprikoser och frysta blåbär åt jag efter ett yogapass då jag var onödigt irriterad på att solen stack mig i ögonen. 

Jag improviserade en äppelkaka en kväll då jag var sugen på något gott och alltså MMMMM vill inte äta något annat än den här kakan nu. Vill ni ha receptet? Det är klart ni vill.

Vegansk, glutenfri och sockerfri äppelkaka 

  • 4 mosade bananer
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1,5 dl boveteflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 6 äpplen
  • kanel, kardemumma

Blanda bananerna, kokos, boveteflingor och vaniljpulver och bred ut blandningen i en springform. Grädda i ugn i 15 minuter på 175 grader.

Skala äpplena och skär alla utom ett i små bitar, alternativt riv äpplena. Blanda äpplena med kanel och kardemumma enligt smak och när botten är färdiggräddad; lägg äppelblandningen i formen. Tryck till lite så att äpplena sjunker ner lite i bananbotten. Skär det sista äppelt i större bitar, men fortfarande tunna, och lägg dem överst på kakan. 

Grädda i ca 20 minuter till. Klart!

Jag tycker att kakan blev riktigt saftig och söt men vill man ha den sötare så kanske man kan blanda i några dadlar eller honung i botten.

Det här är min nya favoritfrukost. Chiapudding med alla möjliga bär- och fruktblandningar och bovetecrunch på toppen. 

Bovetecrunch 

  • 3 dl helt bovete
  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl linfrön
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk kokosolja (eller annan olja)
  • 6 st torkade aprikoser eller annan torkad frukt, äppelringar blir också supergott.
  • 1 msk kanel

Skölj bovetet noga i hett vatten. Låt det rinna av i ett durkslag. Hacka aprikoserna i mindre bitar. Blanda bovete, frön och aprikoserna i en bunke. Blanda vatten, olja och kanel och häll det över boveteblandningen. Bred ut blandningen på en plåt och rosta i 200 grader i ca 20 minuter, tills crunchet fått lite färg. Rör om lite under tiden så att det inte bränns. 

Supergott till chiapudding eller till mosad banan. Blir säkert ännu godare med lite honung i men för mig är det tillräckligt sött tack vare aprikoserna. 

Brownie med dadelkolasås

Det här är farligt gott. Har gjort den här brownien två gånger i höst och är helt såld. Superlätt att göra och verkligen gudomligt god. Använder det här receptet. Och dadelkolasåsen som jag brer på som ett täcke på brownien i stället för chokladganachen har jag bloggat om här

Malin Öhman
Publicerad 05.11.2017 kl. 20:09

Ett år äldre

I onsdags fyllde jag 24. Som jag säkert har skrivit tidigare år så bryr jag mig lite för mycket om min födelsedag. I min familj har vi alltid firat födelsedagar ganska stort och jag försöker lugna mig lite med min födelsedagshets och i stället se dagen som en vanlig dag, bara lite bättre. Jag blev i alla fall väckt av Oliver och en frukostbricka med te och rawcake som jag fixat dagen före. 

Efter en timme norska i skolan unnade jag mig ett par nya plagg från &other stories rea och sen promenerade jag hem och läste milk and honey. 

Jag fick så mycket fint av Oliver också, bland annat en till monstera som passade perfekt bredvid soffan. 

På kvällen gick vi till Story och åt burgare till middag. Avokadoburgaren var sanslöst god. Senare på kvällen mötte vi upp hela fina kompisgänget och klämde ut det sista ur dagen. Fick till och med en liten sång :´)) 

Mycket bra dag alltså. Och mycket bra ålder. År 24 blir bra. Och i dag blir det fest.

Malin Öhman
Publicerad 14.10.2017 kl. 19:45

Det har regnat i dagar

Det har regnat så länge att jag knappt mindes hur det kändes när solstrålar träffar ansiktet. Det var lite som att vakna till liv igen när jag gick ut i dag. Jag har oftast ångestpåslag på förmiddagarna, speciellt om jag är ensam hemma och har en dålig huddag som i dag och inget inplanerat som jag måste göra. Då är det lätt att jag fastnar i negativa tankar och tvångstankar och flera timmar kan passera i en dimma där jag egentligen bara är arg på mig själv och ängslig och stressad av att jag inte får något gjort. Då är det alltid bäst att bara gå ut.

Och när jag gick ut i solskenet var det så vackert att jag inte ens ville försöka fånga det på bild. Hur gör man det ens? Hur fångar man den där känslan av att se havet glittra mot en för första gången på flera veckor? Jag gick ner dit, satte mig på klipporna och bara stirrade på vågorna som sköljde upp på stranden. Tänkte att snart fryser allt till is. Min första vinter i Rödbergen. 

Jag läste vår nästa bokklubbsbok, Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Den är så bra. Så vacker. Längtar hela tiden efter att läsa vidare. Tänker på hur mycket närmare litteraturen jag är nu. Jag läser hela tiden. Om jag inte läser skönlitteratur läser jag om skönlitteratur. Och hur intressant det än är och hur mycket jag än älskar det känns det som att det både tar mig närmare och längre ifrån mitt skrivande. Det blir svårare att skriva när jag tänker för mycket. Och samtidigt kommer skrivlusten alltid tillbaka som ett slag i ansiktet när jag läser något riktigt bra. Men jag är för hård. Inget blir bra. Inget duger. Härmar jag någon annan nu? Är det här verkligen min egen röst? Kan jag skriva så här? Vem ska egentligen läsa det här? 

Jag avskyr mitt kontrollbehov. Hur skönt det än är att sitta ner på en klippa vid havet och låta tankarna vandra iväg finns det alltid en orolig ström i mig, som inte vill sitta still, som inte vill vila, som alltid tänker fem steg längre. Och jag försöker krama om henne ibland, vara snäll mot henne och säga att det är lugnt, att hon inte måste ha så bråttom, men hon lyssnar inte. Två sekunder senare säger hon åt mig att rycka upp mig och få saker gjorda. Nu. 

Och jag kan inte tänka när jag måste. Jag kan inte skriva när jag måste. 

Malin Öhman
Publicerad 13.10.2017 kl. 19:24

Nu

Jag vill egentligen bara bombardera bloggen med höstiga bilder på brandgula trädkronor och våta gator och tekoppar och ljusslingor i badrummet och min nya höstkappa. För första gången på länge ser jag uppåt när jag går ut ur lägenheten. Jag går genom parken och försöker ta in allt. Hur det luktar under eken. Hur lönnlöven glittrar när de dalar ner mot marken. Hur regnet smattrar mot paraplyet. Försöker lagra intrycken någonstans. Tänker att jag ska plocka med mig några löv och ta med dem in. Torka dem. Spara dem. Men så gör jag det inte. För jag vill vara nu. Inte alltid se tillbaka. Inte alltid se framåt. 

Malin Öhman
Publicerad 08.10.2017 kl. 18:28

En höstig middag en måndagskväll

Nu mina kära vänner ska jag berätta hur man förgyller en trist måndag: Bjud in ett par vänner, köp en vinflaska och laga trerättersmiddag. Ät, prata och lek att det är helg. Det gjorde Oliver och jag för ett par veckor sedan. Vi bjöd in Axel och Louise och efter några timmar i köket var det bara att sätta sig ner och njuta. För det blev riktigt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. 

Kantarellpizzan blev not bäst på hela kvällen. Jag kan inte äta vegansk ost så jag äter fortfarande vanlig ost ibland. Pizza utan ost går ju inte. Jag har tyvärr inget recept på pizzabotten, jag gjorde en glutenfri deg utan recept och har glömt bort hur jag gjorde, men nästa gång jag slänger ihop en pizza ska jag komma ihåg att anteckna. Lovar. På pizzan har vi lagt buffelmozzarella, pecorino, stekta kantareller och ruccola. 

Den fick mycket väl godkänt av våra middagsgäster. 

Till huvudrätt blev det en grönsaksgryta som hade fått stå och puttra i flera timmar. 

Och efterrätten blev en ny favorit (och helt vegansk, glutenfri och sockerfri!): äppelpaj med vaniljglass och kolasås. Recept på glassen och såsen hittar ni här

Malin Öhman
Publicerad 04.10.2017 kl. 12:00

 

Malin Öhman 24 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Skriver, läser och lagar mat. Yogar lite ibland. Och tänker för mycket.

 

malinohman1@gmail.com