Sega kakor med banan, gojibär och kokos

Jag var snål på kakor häromdagen och slängde ihop dessa, hur lätt som helst och väldigt goda blev de. 

16 stycken

  • Två bananer
  • 2,5 dl boveteflingor
  • 1 msk kokosolja
  • kokosflingor
  • gojibär (eller russin)
  • Vaniljpulver

Mosa bananerna och blanda med boveteflingorna och kokosoljan. Tillsätt kokosflingor och gojibär (om du gillar det, tänker mig att aprikos också kan vara gott eller varför inte kakaonibs) och vaniljpulver (ca 1 tsk).

Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

Malin Öhman
Publicerad 28.09.2017 kl. 16:30

Ibland behövs bara en kram av henne

I söndags kom mamma till Helsingfors. Hon är ju här med jämna mellanrum i jobbet och hon brukar komma en dag för tidigt och spendera en dag med mig. Den här gången gick vi ut på en långpromenad i Rödbergen in till stan och hem igen via Eira. Vi åt middag på Primula, jag åt kantarellrisotto som tyvärr inte smakade så mycket, men mamma var mycket nöjd med pizzan så det blir nog en pizza nästa gång.

Det känns lite som att jag förde en monolog hela dagen, men så blir det ibland. Jag har så mycket i huvudet just nu. Så många tankar och allt känns ganska oklart just nu och samtidigt klarare än på länge. Önskar att alla delar i livet bara skulle fungera samtidigt men det tycks alltid vara någon del som haltar efter när annat går bra. 

Men så är det väl aldrig. 

En mammakram (eller hundra) gör ändå allt bättre. 

 

Malin Öhman
Publicerad 27.09.2017 kl. 15:48

Raw vaniljglass, chokladglass och kolasås

Ett blogginlägg kommer lastat med utsökt raw glass. Släng ihop en sats nu på direkten. Ni kommer tacka mig.

Bananglass går att variera i oändlighet och jag brukar vanligtvis bara mixa fryst banan med blåbär eller lite kakao men till en middag Oliver och jag ordnade i måndags ville vi lyxa till det lite och vi ville bjuda på äppelpaj med vaniljglass, men är man vegan (och dessutom inte äter soja eller socker vilket finns i de veganska glassarna i frysdisken) får man hitta på andra lösningar.

 

Vaniljglass 

Fyra bananer, mogna, skivade och frysta

2 deciliter kokosmjölk

En vaniljstång

Mixa de frysta bananerna med kokosmjölken och blanda i vaniljen. Hur fast glassen blir i mixningsskedet beror på hur fryst bananen är. Min smet blev ganska rinnig så jag fryste in den igen och det finns fortfarande kvar lite glass i frysen efter middagen.

 

Chokladglass

Det här är egentligen samma recept jag använder för att göra chokladmousse som jag skrivit om tidigare. 

Två mogna bananer

En halv avokado

Två dadlar

Tre matskedar kakao

Mixa allt till en jämn smet och frys in. 

 

Raw kolasås

10 färska dadlar

4 msk kokosmjölk

ca 1,5 dl vatten

1 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Mixa dadlarna med kokosmjölk, vaniljpulver och salt till en slät sås. Späd med vatten till önskad konsistens. 

Malin Öhman
Publicerad 21.09.2017 kl. 10:51

Grönsakssoppa för kalla höstkvällar

Den här soppan äter jag varje gång jag blir sjuk eller har halsont. Då får jag i mig ännu mer vätska och dessutom massor av vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen att jobba bort förkylningen. Jag brukar laga soppan i min största kastrull så att soppan räcker flera dagar. Jag brukar också frysa in ett par portioner.

Den här gången hade jag i pumpa, lite potatis, morot, zucchini, broccoli, blomkål, champinjoner, två tomater, savoykål och lök. Och en buljongtärning (tyvärr med lite socker i men har inte hittat någon bra buljong utan socker ännu) och en massa gurkmeja, peppar och färsk persilja. Det går ju att blanda i vilka grönsaker som helst och ibland brukar jag också slänga i lite linser eller quinoa för att få i lite protein. 

Inte svårare än så!

Malin Öhman
Publicerad 20.09.2017 kl. 15:00

Vecka 37

En till vecka har gått. Den har kännts kilometerlång, mest på ett bra sätt. Nu är det höst på riktigt, att gå utan halsduk känns oftast för kallt och det är ännu för varmt för att ta fram yllehalsduken. Men höstjackorna hänger i garderoben och väntar, likaså höstskorna som är nyputsade. Alla deras veck är återfuktade så att de klarar ännu en säsong av regn och blåst och kyla.

Veckans läsning Livet av Åsa Moberg.

Veckans dejt Den här veckan har jag träffat så många fina vänner. Jag har hängt med Evelina, Tintin, Louise och Lina och i lördags kom Axel, Louise och Tintin hit på spelkväll. Louise och jag låg mest dubbelvikta i soffan. Om ni inte har spelat När då då? ska ni göra det NU. Bästa bordspelet någonsin. 

Veckans skola Jag försöker ännu landa i skolstarten. Jag har haft lite väl höga förväntningar så jag har blivit ganska besviken på nivån och glömt att grundstudier inte är så utmanande som jag trodde. Men nu känns det ganska bra ändå inför hösten. Kursen om Sverige och det svenska samhället känns otroligt onödig men jag får helt enkelt acceptera läget och tänka positivt. Det blir ju faktiskt ganska skönt med en mjuklandning i universitetslivet igen, det hinner nog bli svårt och utmanande innan jag står där med magistersexamen i handen. 

Veckans serie Idol självklart, och så måste jag erkänna att jag bänkat mig framför både Svenska Hollywoodfruar och Paradise hotel. Pinsamt underhållande. Och Bytt är bytt självklart. Älskar hösten när alla program drar igång igen. Men nästa projekt blir nog att skaffa svenska kanaler så att vi slipper streama allt via datorn. Gillar tanken på att bara slänga sig ner i soffan och slötitta på något och inte hela tiden planera sin seriekonsumtion. 

Veckans film Oliver och jag såg IT på bio. Gillade den massor, det kändes uppfriskande med en skräckfilm som faktiskt hade en story och lite mer djup i karaktärerna. 

Veckans tanke Jag känner knappt igen mig själv längre. Eller så är det precis det jag gör. Känner igen mig själv och den jag ska vara. Jag känner mig förväntansfull, glad och peppad och jag vill göra saker. Hela tiden. Hoppas att det fortsätter så här.

Veckans klapp på axeln Jag blir hela tiden bättre på att hantera dåliga hudperioder. Trots ångest tar jag mig upp ur sängen, ut ur lägenheten och jag har massvis av energi. Och de dagar jag mår sämre och inte orkar göra så mycket jag tänkt så tillåter jag mig att ha en lite sämre dag. Försöker vara snäll mot mig själv. 

Veckans godaste Kanske ändå kokosriset med grönsakswoken som Oliver och jag slängde ihop en kväll. Kokosris är min nya obsession, vilket inte går jättebra ihop med min stärkelsefattiga kost men ibland måste man ju få unna sig. För att göra kokosris kokade vi ris i ca fem minuter i vatten, sen hällde vi av vattnet och hällde i 3 dl kokosmjölk, kryddade med salt och lite curry och lät kokosmjölken koka in i riset. Klart! Passar perfekt till grönsakswok och jag har också sett att vissa äter kokosris som efterrätt. Det smakar faktiskt lite julgröt om man bara kryddar med salt. 

Veckans fynd Efter flera månader av jakten på de perfekt sittande jeansen hittade jag dem på Zara av alla ställen. Äntligen ett par jeans i perfekt blåa nyans som inte fladdrar i midjan. 

Veckas upptäckt Well coffee har ett (om än litet) utbud glutenfria och veganska produkter, mina luncher är räddade! Det finns till exempel Kikärtspita och glutenfria mackor att mumsa på. 

Veckan som kommer Den här veckan ska jag försöka landa i min nya situation och ta mer tid för mig själv och studierna. Jag hann inte riktigt med läxorna förra veckan då jag hade program varje kväll. Jag ska yoga mer och gå på fler promenader. Och få mer balans mellan kompishäng, jobb och skola. I kväll kommer Axel och Louise över på middag, i morgon och på fredag jobbar jag, ska boka in en lunch med Jenna och kanske gå på Nu imorron på onsdag. På fredag åker Oliver bort i tio dagar men jag hinner inte bli så ensam innan mamma kommer på besök på söndag. Bara en natt ändå men det blir skönt att träffas igen. Ska visa henne runt i höstfina Rödbergen och gå på något av alla mysiga caféer. Det blir en bra vecka.

Malin Öhman
Publicerad 18.09.2017 kl. 09:43

 

Malin Öhman 24 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Skriver, läser och lagar mat. Yogar lite ibland. Och tänker för mycket.

 

malinohman1@gmail.com