Senvinterhemmet

Trivs bra här just nu. Gillar att ligga i sängen och se hur snön faller utanför och jag inte behöver gå någonstans på hela dagen. Gillar hur alla växter trivs trots den torra luften och jag gillar hur väggarna fylls av solkatter på eftermiddagen och gillar hur lyftkranarna bildar siluetter mot solnedgången. Tänker att det tar en stund att skapa sig ett hem. Att jag har flyttat omkring så många gånger i mitt liv och att jag alltid lyckats känna mig hemma överallt. Jag trodde att det skulle gå snabbare i den här lägenheten men vi behövde tid att lära känna varandra.

Så vaknar jag en morgon och går med grusiga ögon till köket och förbereder min frukost och jag vet var allt finns utan att se ordentligt. Och så äter jag min frukost och ser ut på alla som går till jobbet och jag tänker att nu är jag hemma. Och jag vill inte flytta. Och ändå finns alltid den känslan där - att allt det här bara är tillfälligt.

08.02.2018 kl. 14:34

Om alkohol och hälsohets

Jag fick en intressant kommentar och när jag började svara på den blev det så långt och jag märkte att jag hade en massa tankar om ämnet så jag skriver ett inlägg helt enkelt. 

Jag tyckte du nån gång berättat att du inte gillar att dricka alkohol. Har du ändrat dig? :)

När jag mådde som sämst slutade jag dricka alkohol och det var ett väldigt bra beslut. Jag drack inte alkohol på nästan två år och under den tiden lärde jag mig massor om mig själv. Till exempel blev jag mer bekväm i sociala situationer när jag inte hade något att gömma mig bakom på fester. 

Jag märkte också att jag inte gillar att vara full särskilt mycket, eller när folk omkring mig blir för fulla och oberäkneliga. Ibland tycker jag att det är kul. Ibland inte. 

Men nu när jag har börjat må bättre har jag igen omvärderat mycket i mitt liv och jag tycker att det är roligt att testa sådant jag undvikit för att se hur min kropp reagerar. Jag tål plötsligt mycket mer och det är sjukt befriande att inte vara så bunden och ha så många regler när det kommer till min diet. Alkoholen är något jag testat på sistone och jag är extremt lättpåverkad nu och blir därför lätt lite för full av små mängder. Och jag vet inte om jag gillar det eller inte. Hittills har det varit kul i alla fall.

Jag gillar att inte behöva tänka så mycket och vara så medveten om allt hela tiden. Speciellt om vi går ut och dansar så kan det vara skönt att vara lite avtrubbad då det finns många inte så fräscha aspekter av en utekväll i Helsingfors. Men jag gillar inte att må dåligt och ha huvudvärk dagen efter. Det känns som att en hel dag slösas bort. Min hud mår inte jättebra heller av alkoholen, så jag brukar få ångest av att jag varit ohälsosam och den känslan är jobbig. 

Och jag gillar inte hur stark alkoholkulturen är överlag. Att det alltid ska drickas vin och att en del inte kan släppa loss utan att dricka. Det tycker jag är sorgligt. 

Men nu till min poäng. Nuförtiden finns det så mycket hets från alla håll och kanter om hur du ska äta för att vara hälsosam och instagram kryllar av perfekta kroppar och sallader och rawfood och det blir lätt för mycket. Jag var tvungen att äta bra och ta hand om mig för min hälsas skull och det ska jag fortsätta med såklart, det har ju blivit en naturlig del av min livsstil, men jag tänker inte ha nolltolerans mot något. Det blir för hetsigt för mig. Så just nu testar jag mig fram och försöker komma fram till vad jag gillar och vad jag mår bra av. Och just nu gillar jag att vara lite full ibland. 

07.02.2018 kl. 15:34

Månadens lista: januari

Januari var som januari brukar. Någon sorts landning i nuet och försök att styra upp livet. Har tagit det lugnt och verkligen njutit av att ha mindre hektiskt schema. Har haft tid att känna efter och tänka, läsa och skriva eller att bara yoga mitt i dagen eller stirra på havet eller luncha med vänner i flera timmar. 

 

Månadens mat 

Har varit lite allätare i januari som omväxling. Ätit både kött och mjölk och veganskt och en massa apelsiner. Och en fastlagsbulle en trött lördagsmorgon på nästan folktomt Fazer. Och jag har mått riktigt bra ändå. Upptäckte att kålrabbi är min nya favoritgrönsak, Naughty burger är bäst dagen efter-mat, Hokus salmon teriyaki är gudomlig och Piece n' loves pizzor är mediokra. 

Månadens sinnesstämning

Förvirrad, arg, ledsen och jävligt glad ibland. Orolig men säker. 

Månadens jobb 

Har haft mindre skola än vanligt så en stor del av tiden har jag klippt Märta Tikkanen-projektet som Århundradets bokklubb filmade i november. Skrivit en del också och fått in en bra rutin. 

En sak som gjorde mig glad 

När jag fick höra att jag har ett glow över mig och "galen utstrålning". Gick hem med världens största och töntigaste leende på läpparna. Och kände att ja det stämmer faktiskt. 

Månadens film

Januari har bjudit på så fina filmupplevelser. Call me by your name som jag bloggade om här är definitivt den starkaste. Har sett den tre gånger och det känns som att hjärtat ska slitas ut ur bröstet varje gång. 

Älskade också Sameblod. Så hemsk och vacker film. Sorglig och vällavvägd. 

Månadens läsning

Jag har börjat läsa Call me by your name av André Aciman och hittills är den om möjligt bättre än filmen. 

Har också läst Rafael Donners Människan är ett känsligt djur och Linda Boström Knausgårds Helioskatastrofen. Mer om dem på Århundradets bokklubb i februari. 

Månadens serie 

Har följt Bron och Farmen slaviskt. Har sånt hatkärleksförhållande till Farmen. Så knäppt program med hög provokationsfaktor men ändå underhållande. 

Månadens ljudböcker

Håller på att lyssna på Sally Rooneys Samtal med vänner och på Fredrik Backmans Björnstad. Gillar den första väldigt mycket, den andra har inte fastnat ännu men återkommer med utförligare recension senare. 

Månadens minne 

När jag drack för mycket vin och prosecco och dansade på Siltanen och hade sleepover med Evelina. Kände mig ung, dum och farlig. Tänker ta med den känslan in i februari.

Februari

Just nu känns februari väldigt välkommen. Parterapi, Axels 25-årsfest, långhelg i Vörå. Tänker äta bra och hänga med alla som får mig att må bra.

06.02.2018 kl. 16:05

Ampel

Nu går vi lite bananas och blir pysselblogg för en dag. Jag band nämligen en ampel för några veckor sedan och tyckte att det var så kul och enkelt och mycket snyggare än många amplar som finns i blomsteraffärer och inredningsbutiker. Jag tycker ofta att de är för pråliga och inte så stilrena som jag vill ha dem.

Börja med att klippa till åtta stycken snören, mina är ca 120 cm långa men du kan variera längden beroende på krukans storlek och hur lågt du vill att ampeln ska hänga. 

Bind samman alla åtta snören i ena änden. 

Stoppa ner knuten i krukans hål och dela upp snörena två och två. Jag använder tejp för att fästa snörena så länge jag binder så att allt ska hållas på rätt plats. 

Knyt en knut vid varje par ungefär vid krukans kant.  Dela upp snörena och bilda nya par och knyt en till knut vid lämpligt avstånd från den förra knuten.

Upprepa proceduren så många gånger det behövs beroende på krukans storlek. Knyt den sista knuten vid krukans övre kant. 

Vänd på krukan och bind samman alla snören i toppen av ampeln. Ta bort tejpen. Jag satte dit ett fat för att samla upp vatten men man kan också ha en innerkruka om man inte vill ha ett fat. 

Klart! Nu hänger min murgröna i sin ampel i sovrumsfönstret och stortrivs. 

03.02.2018 kl. 21:22

Blundar tills jag skymtar lyckan och så vidare

Efter en ganska deppig start på året har jag äntligen ryckt upp mig ur svackan. Och den här helgen har varit helt fulländad. Har bara gosat med vänner och ätit god mat och yogat och sovit. Vi tar en titt på alla småsuddiga mobilbilder jag tagit. 

I fredags träffades jag och Louise på Kulmakuppila i Kallio för att äta lunch. Vi satt där i flera timmar och tog igen allt som hänt sedan sist. När Louise gick hem stannade jag kvar några timmar till och skrev klart några dikter till Arvid Mörne-tävlingen och så skrev jag lite på ett annat projekt jag jobbar på. Kände mig effektiv och mätt när jag gick hemåt igen.

Jag har ätit sånt här till frukost. Färskgröt på groddat bovete med rismjölk, gurkmeja, kardemumma och kanel. Chokladkräm på banan, dadlar och kakao toppat med banan och torkade aprikoser. 

Vi fortsätter på mattemat. I lördags orkade varken jag eller Oliver laga mat, så vi åkte till Ônam och åt Pho och rispappersrullar. Jag tog en pho med kyckling i, finns även en vegansk version men den innehåller tofu och jag är allergisk mot soja så tyvärr blev det kött den här gången. Men ändå, gott och mättande var det. 

På kvällen kom bland annat det här gänget hem till mig. Kramades nästan orimligt mycket, drack cava och berättade pinsamma minnen från lågstadiet. 

Ja och så spilldes det vin hit och dit som det brukar bli på fest. Tintin hade bästa knepet för att få bort rödvin: vitt vin. Alexandra räddade sina jeans genom att hälla på vitt vin och skrubba för brinnkära livet. Och det funkade! 

Hemmafester när de är som bäst = när en får lägga sig ner och vila med bästisar. Vi brukar vanligtvis dra vidare runt 23 för att inte störa grannarna men efter att våra grannar bestämt sig för att ha lite raveparty klockan fem på morgonen en torsdag och inte sänkte musiken trots att vi bad dem dämpa sig så kändes det mer än okej att inte åka vidare den här gången. 

Det var den eminenta helgen! I dag är det måndag och jag har varken varit effektiv eller yogat utan sett på film och läst och vilat. Så blir det ibland. Resten av veckan är däremot betydligt mer händelserik. I morgon börjar jag skolan igen (äntligen!) och på kvällen ska jag åka hem till Jennas nya lägenhet för bokklubbsträff. Längtar så. 

15.01.2018 kl. 17:04

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com