Alla dessa höstdagar

Tror inte att det finns något bättre just nu är stark förmiddagssol i vardagsrummet. Sitter och läser i soffan, äter stekta äppel och blåbär som mamma tagit med från Vörå med krämig kokosmjölk, avokadosmörgås och dricker te. Fyller i min bullet journal. Bockar av. Gör fel. Gör om. Går ut i solen. Sliter av baskern och halsduken när det blir för varmt. Sitter på en parkbänk i Eira där någon klottrat penisar. Läser Livet och vill inte bli gammal. Snart är det min födelsedag. Är det obligatoriskt att ha lite åldersnoja varje födelsedag? 

Malin Öhman
Publicerad 29.09.2017 kl. 11:00

Sega kakor med banan, gojibär och kokos

Jag var snål på kakor häromdagen och slängde ihop dessa, hur lätt som helst och väldigt goda blev de. 

16 stycken

  • Två bananer
  • 2,5 dl boveteflingor
  • 1 msk kokosolja
  • kokosflingor
  • gojibär (eller russin)
  • Vaniljpulver

Mosa bananerna och blanda med boveteflingorna och kokosoljan. Tillsätt kokosflingor och gojibär (om du gillar det, tänker mig att aprikos också kan vara gott eller varför inte kakaonibs) och vaniljpulver (ca 1 tsk).

Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

Malin Öhman
Publicerad 28.09.2017 kl. 16:30

Ibland behövs bara en kram av henne

I söndags kom mamma till Helsingfors. Hon är ju här med jämna mellanrum i jobbet och hon brukar komma en dag för tidigt och spendera en dag med mig. Den här gången gick vi ut på en långpromenad i Rödbergen in till stan och hem igen via Eira. Vi åt middag på Primula, jag åt kantarellrisotto som tyvärr inte smakade så mycket, men mamma var mycket nöjd med pizzan så det blir nog en pizza nästa gång.

Det känns lite som att jag förde en monolog hela dagen, men så blir det ibland. Jag har så mycket i huvudet just nu. Så många tankar och allt känns ganska oklart just nu och samtidigt klarare än på länge. Önskar att alla delar i livet bara skulle fungera samtidigt men det tycks alltid vara någon del som haltar efter när annat går bra. 

Men så är det väl aldrig. 

En mammakram (eller hundra) gör ändå allt bättre. 

 

Malin Öhman
Publicerad 27.09.2017 kl. 15:48

Raw vaniljglass, chokladglass och kolasås

Ett blogginlägg kommer lastat med utsökt raw glass. Släng ihop en sats nu på direkten. Ni kommer tacka mig.

Bananglass går att variera i oändlighet och jag brukar vanligtvis bara mixa fryst banan med blåbär eller lite kakao men till en middag Oliver och jag ordnade i måndags ville vi lyxa till det lite och vi ville bjuda på äppelpaj med vaniljglass, men är man vegan (och dessutom inte äter soja eller socker vilket finns i de veganska glassarna i frysdisken) får man hitta på andra lösningar.

 

Vaniljglass 

Fyra bananer, mogna, skivade och frysta

2 deciliter kokosmjölk

En vaniljstång

Mixa de frysta bananerna med kokosmjölken och blanda i vaniljen. Hur fast glassen blir i mixningsskedet beror på hur fryst bananen är. Min smet blev ganska rinnig så jag fryste in den igen och det finns fortfarande kvar lite glass i frysen efter middagen.

 

Chokladglass

Det här är egentligen samma recept jag använder för att göra chokladmousse som jag skrivit om tidigare. 

Två mogna bananer

En halv avokado

Två dadlar

Tre matskedar kakao

Mixa allt till en jämn smet och frys in. 

 

Raw kolasås

10 färska dadlar

4 msk kokosmjölk

ca 1,5 dl vatten

1 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Mixa dadlarna med kokosmjölk, vaniljpulver och salt till en slät sås. Späd med vatten till önskad konsistens. 

Malin Öhman
Publicerad 21.09.2017 kl. 10:51

Grönsakssoppa för kalla höstkvällar

Den här soppan äter jag varje gång jag blir sjuk eller har halsont. Då får jag i mig ännu mer vätska och dessutom massor av vitaminer och nyttigheter som hjälper kroppen att jobba bort förkylningen. Jag brukar laga soppan i min största kastrull så att soppan räcker flera dagar. Jag brukar också frysa in ett par portioner.

Den här gången hade jag i pumpa, lite potatis, morot, zucchini, broccoli, blomkål, champinjoner, två tomater, savoykål och lök. Och en buljongtärning (tyvärr med lite socker i men har inte hittat någon bra buljong utan socker ännu) och en massa gurkmeja, peppar och färsk persilja. Det går ju att blanda i vilka grönsaker som helst och ibland brukar jag också slänga i lite linser eller quinoa för att få i lite protein. 

Inte svårare än så!

Malin Öhman
Publicerad 20.09.2017 kl. 15:00

 

Malin Öhman 24 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Skriver, läser och lagar mat. Yogar lite ibland. Och tänker för mycket.

 

malinohman1@gmail.com