2017

I morgon är årets sista dag. Det betyder att det är dags att sammanfatta året, säga tack och hejdå och sen blicka framåt. De här målen hade jag för år 2017.

1. Ta fler promenader, gärna en varje dag.

Inte varje dag men betydligt fler promenader tog jag. Och skönt var det. 

2. Gå till sängs tidigare och vakna tidigare. Är SÅ fruktansvärt dålig på det här.

Ehm jag är fortfarande ganska värdelös på det här men jag vill nog påstå att jag fått in en bättre sömnrutin än i fjol när jag ibland inte sov alls. Nu vaknar jag oftast bara en gång på natten. 

3. Spara mer pengar och shoppa mindre onödigt.

Skulle verkligen vilja säga att jag sparat en massa pengar men det är ca omöjligt när jag inte jobbar särskilt mycket och dessutom har börjat studera igen utan att få studiestöd eller bostadstillägg. Ska bli bättre på det här år 2018. Lovar.

4. Jobba så mycket jag orkar och var noga med att inte ta på mig för mycket.

Måste säga att jag verkligen har varit noga med att ha en bra balans mellan jobb och fritid. Det har inte alltid fungerat, ibland blir det stressigare perioder när allt krockar men jag försöker att alltid vara realistisk i min planering. 

5. Skriva klart kandin och ta examen! Heja!

Check!

6. Söka in till magisterutbildningen.

Check!

7. Bli antagen till magisterutbildningen. 

CHECK! 29 juli fick jag beskedet och hundra kilo stenar föll från mina axlar. 

8. Tillbringa mer tid med vännerna.

Jag vill tro att jag har varit relativt duktig på att hänga med vänner. Men jag kan definitivt bli bättre på att höra av mig och ta mig tid för dem.

9. Ha mer kvalitetstid med Oliver (alltså inte bara stirra på en skärm tillsammans).

Ja och nej. Vi hänger nog mest framför någon serie men vi har också gjort en massa annat roligt. Går ändå att förbättra ännu mer.

10. Läsa fler böcker.

Check! Har läst mer överlag och också läst mer varierad litteratur än jag brukar. 

11. Läsa klart påbörjade böcker.

Har definitivt blivit bättre på det här, men jag har som regel att om en bok inte känns bra efter att jag läst halva så behöver jag inte läsa vidare, tycker att livet är för kort för att läsa litteratur jag inte gillar. Men i år har jag faktiskt läst ut alla böcker jag påbörjat, förutom ett par ljudböcker som inte fallit mig i smaken.

12. Skriv mer. Skriv skriv skriv.

Check!

13. Blogga oftare.

Nja. Är ju en periodare av stora mått och efter flera identitetskriser och tankar att helt lägga ner bloggen känner jag åter igen hur det kliar i fingrarna.

14. Spela mer piano.

JA! Har spelat nästan varje dag sedan jag fick pianot förra julen. Bästa julklappen någonsin.

15. Skär ner ännu mer på köttkonsumtionen. Äter ju knappt rött kött alls men kyckling borde jag äta mer sällan.

Check! Har ätit veganskt/vegetariskt största delen av året men har ätit mer varierat på sistone. Här finns alla inlägg jag skrivit om mat!

16. Dricka en grön smoothie varje dag

Uppnådde nästan det här ändå. Med några undantag såklart. Men åt överlag en massa frukt och grönsaker och var till och med rawvegan under en period på sommaren. 

17. Var snäll mot mig själv! 

Jag har i alla fall varit snällare. Har tagit hand om mig själv, låtit mig må som jag mår. Gått hos psykolog. Varit ärlig mot mig själv och andra och tyckt lite synd om mig själv ibland. Som det ska vara. Är ändå alldeles för hård mot mig själv ibland men jag jobbar på det.

 

 

I stort sett har jag uppnått de flesta av mina mål. Det jag vill satsa på år 2018 är min hälsa, mitt skrivande, min ekonomi och mina relationer. Jag vill att 2018 ska bli lite roligare. Att jag ska ha kul och njuta och ta tid för det som är viktigt. Det här är mina mål för år 2018. 

 

 • Skriv. På riktigt. Min plan är att ha åtminstone en, gärna två, dagar per vecka som jag bara skriver. 
 • Gå i terapi när jag känner att jag orkar eller behöver.
 • Fortsätt äta hälsosamt. Ät veganskt och sockerfritt till största delen. Men var inte för strikt och stressa inte för maten. 
 • Ta tid för vänner och familj. Hör av dig mer.
 • Spara mer. Börja bostadsspara. Spara till resan. Tänk över alla köp tre dagar. Håll bättre koll på matkostnaderna.
 • Fortsätt yoga och meditera.
 • Lär dig spela ett svårt pianostycke.  
 • Gå ut och dansa oftare.
 • Gå på teater.
 • Prioritera läsning. 
 • Fortsätt med matlådor. Ät inte ute lika ofta.
 • Sälj det du inte behöver på loppis eller ge bort.
 • Åk på en resa med Oliver på hösten.
 • Åk hem till Österbotten lite oftare. 
 • Säg nej ibland. Men våga säga ja också. Var ärlig mot dig själv och andra.
30.12.2017 kl. 16:30

Vörå under snötäcket

Jag önskade mig en vit jul i år. Och snön kom. Jag körde långsamt på oplogade vägar. Jag lekte kurragömma med Dolce i skogen. Jag sopade trappan. Jag stod mitt i skogen och lyssnade på tystnaden. Tänkte att det var länge sedan jag upplevde en sån här tystnad. Och att det är första gången på länge om den inte känns öronbedövande, utan välkommen. Som en gammal vän. 

I dag åker jag hem till Helsingfors. Mitt andra hem. Längtar efter att städa bort julen. Att äta veganskt och sockerfritt igen. Att skriva och spela piano och läsa. Att träffa vänner och sen börja studera igen om några veckor. Börja ett nytt år helt enkelt. Men jag lämnar som vanligt Vörå med en liten klump i magen. Det är så mycket som kan vara svårt med att vara hemma i Vörå. Så mycket som har förändrats och jag inser varje gång att det blir svårare att gå in i rollen som barn när jag är van att bestämma allt själv. Men det är också befriande och skönt att bara vara. Att inte ha så mycket ansvar. Att kunna smyga in till mamma på morgonen och ligga bredvid henne i sängen och bli kramad riktigt hårt som bara mamma kramar. Det gjorde jag ju aldrig när jag bodde hemma.

Tänk att det snart är sex år sedan jag flyttade.

28.12.2017 kl. 12:00

Julen i Vörå

På julafton började mamma och jag dagen med en promenad i det perfekta julaftonsvädret. Vi gick ner till mammas massagestudio och jag fick lite rygg- och nackmassage vilket inte var en dag för tidigt. Vörå visade sig verkligen från sin bästa sida den här julen. Sol och snö och krispig luft. 

Oliver och jag körde till Jakobstad för att fira med hans familj och efter några timmar körde vi tillbaka till Vörå. Kanske inte det roligaste att sitta i bil två timmar mitt i julafton men det går. Och vi har inte kommit på någon bättre lösning ännu så vi kör på samma sak varje år. 

Tillbaka i Vörå blev det ännu mer godis, julklappsöppning och vi hann dessutom spela lite spel innan vi blev för trötta. Är väldigt nöjd med årets julafton. 

25.12.2017 kl. 14:29

Årets julklappar

I år har jag köpt mycket färre julklappar än jag brukar och det är väldigt skönt att jag inte har känt någon stress för julklapparna. Jag har paketerat dem i brunt papper och piffat till paketen lite med målade granar eller grankvistar och lingonkvistar. Men det bästa är ju ändå att se när de öppnas. 

23.12.2017 kl. 12:00

Dan före dopparedan

Det är jul. Jag sitter i skrivande stund i Vörå vid köksbordet och dricker mitt morgonte. Bara ljusstakar och julgransbelysningen lyser upp rummet. Jag har pyjamas på mig och tänkte fortsätta med det resten av dagen. Ska ändå bara vistas i köket. Att gå ut lockar inte riktigt i dag då det är snöstorm ute.

De senaste dagarna har jag mest stått i köket, planerat mat, handlat mat, ätit. Julklappsshoppat med mamma. Träffat pappa och ätit middag. Gått på julkonsert. Ätit godis.

Min nya favorit är aprikoser doppade i vitchoklad garnerade med gojibär och kokos. 

Jag äter ju vanligtvis inte socker och äter ytterst lite kött men nu till julen tänjer jag lite på gränserna och känner efter vad min kropp klarar av. Och hittills har allt gått bra. 

Vitchokladtryffel med limesmak och kardemumma är en favorit i familjen sedan många år tillbaka så den är obligatorisk. Och väldigt beroendeframkallande. 

I dag fortsätter bakandet och jag ska laga nyttigare julgodis på dadlar i stället för socker. Jag ska också göra en glutenfri limpa, två veganska gratänger, solrosbollar och rödbetsbollar i stället för köttbullar, ärthummus och även en laxröra. Huh. Tur att jag har hjälp av mamma och Oliver. Jag tycker ju om att laga mat så det ska nog gå. 

I år känns julen så annorlunda än i fjol. Jag mådde extremt dåligt då. Hela förra hösten egentligen och jag tänkte oavbrutet på min hud. Kunde inte tänka. Kunde knappt andas. Allt var bara panik och vätskande eksem och sömnlösa nätter. Så det finns inte en enda bild från förra julen. Allt passerade i en dimma. Därför känns årets jul så känsloladdad. Jag vill att allt ska bli perfekt och det blir det ju såklart inte men en del av mig är så ledsen och full av sorg över allt jag missat sedan jag började med kortisonavvänjningen sommaren 2015. Det är så galet länge sen nu och jag har kommit så långt.

Ändå kan jag inte förstå hur långt jag har kommit. Det fanns dagar när jag inte kunde se mig i spegeln, en period när jag inte sov alls, dagar då jag höll allt inom mig och tvingade mig ut i världen trots att jag hade gråten och paniken i halsen varje sekund. Nu klarar jag mig så bra. Huden är inte helt läkt ännu och jag har ärr kvar som jag måste leva med men det är hundra gånger bättre än det har varit. Och det är jag så tacksam för. 

Jag är så tacksam att jag har klarat mig igenom det här helvetet, för jag kan verkligen uppskatta livet mer nu. Jag uppskattar varje stund jag får med familj och vänner när jag inte behöver sitta och anstränga mig för att höra vad de säger eller försöka hålla in gråten eller försöka att inte klia kokhet hud som gömmer sig under tajta kläder. Jag är så oerhört tacksam för att jag mår så bra som jag gör nu. Och att jag får en jul som jag kan minnas utan att det känns som ett slag i magen. 

23.12.2017 kl. 10:08

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com