Sommarsemestern i Tallinn

Tallinn alltså. Vi steg på båten tidigt på morgonen och önskade att timmarna på den sunkiga båten skulle gå snabbt. Vi checkade in på vårt hotell och slängde oss i sängen en stund innan vi började utforska staden. Vi bodde på Hotell Palace precis utanför gamla stan och jag kan verkligen rekommendera hotellet. Sjukt bekväma sängar, riktigt god frukost med många alternativ och supertrevlig personal.

Tallinn var magiskt. m-a-g-i-s-k-t. Jag har aldrig varit i Tallinn tidigare, vi var i Riga för två år sen och gillade staden väldigt mycket, men Tallinn var ändå snäppet vassare. Bättre mat och kändes lite mer väst än Riga. 

Hemligheten bakom en lyckad stadssemester: ta pauser på hotellrummet ibland. En blir ju trött av att sitta på caféer också och hela tiden vara omgiven av människor så att slänga sig på sängen emellanåt är nödvändigt för att orka gå omkring och upptäcka. 

Andra dagen vaknade vi till strålande solsken. Efter frukosten vilade vi lite på maten och tog selfies i morgonsolen och sånt som en måste göra ibland.

Vi gick ut på jakt efter en musikaffär där Oliver sett att det skulle finnas en perfekt rosa gitarr som han letat efter hur länge som helst. Två ryska killar ägde affären och de tyckte att vi var så konstiga som ville ha en rosa gitarr. Efter en god stund hittade de gitarren längst bak i lagret, någon hade köpt den men den hade aldrig blivit hämtad, så vi fick den i stället. Alltså Olivers ögon när han spelade på gitarren </3

Vi åt lunch på Must puudel. Hit ska ni gå om ni är Tallinn. Mysigt ställe med snygg inredning och supergod mat. Jag åt en quinoasallad med marinerade grönsaker och getost. 

Det har nog aldrig varit så här enkelt att vara allergisk eller följa en diet när vi har rest. Tallinns matkultur är verkligen on top just nu. Överallt kryllar det var trendiga caféer där chiapuddingar och raw food finns på menyn. Oftast är det utmärkt vad som är glutenfritt och veganskt och om rätterna innehåller nötter. Meget godt Tallinn. Det är dessutom mycket billigare att äta i Tallinn än i Finland. Jag passade till exempel på att köpa glutenfria energibars på bovete, amaranth, dadlar och pepparmint för 1,5 styck, något som hade kostat minst tre euro i Finland. Salladen på Must Puudel kostade 8 euro, vilket var lite dyrare än på många andra ställen (till exempel F-hoone serverar lunch för ca 4 euro!). 

02.08.2017 kl. 20:39

Gejsrar, Thingvellir och hagelstorm

 photo P4010655_zpsyb5c7j2h.jpg

Det vi kanske såg mest fram emot på bussresan var att se gejsrar. Så konstigt och häftigt fenomen och det var sjukt estetiskt i området runt gejsrarna. 

 photo Namnlost-1_zps9a4m0k29.jpg

 photo P4010667_zpsiau1gixq.jpg

 photo P4010650_zpsyv4wbqzj.jpg

 photo P4010639_zpsd89ap5ao.jpg

 photo P4010599_zpsazu8j8bu.jpg

 photo P4010558_zpsajh3gz89.jpg

 photo P4010609_zps4rwxjw98.jpg

När vi inte stod och väntade på ett utbrott tillsammans med alla andra turister stod vi i ångan från en varm källa. Det luktade bajs och var superhett i luften. Som att stå i en illaluktande bastu mitt i allt.   photo P4010611_zpsfurg361g.jpg

 photo P4010612_zpspqkgram0.jpg

*Kan inte andas*  photo P4010686_zpswrgjvsxg.jpg

 photo P4010698_zpstw7ii7ws.jpg

Det sista stoppet var Thingvellir nationalpark. Vid det här laget var jag rätt så trött och uppskattade kanske inte den här sprickan i marken så mycket. Ibland hade det varit trevligare att bestämma tempot själv och inte rusa från en plats till en annan. Men fint var det hur som helst. Som allt annat på Island. Men att tälta ute i naturen och kanske hyra en bil i en vecka hade varit perfekt. Tänk er att vandra omkring i den här fantastiska naturen i varma tröjor och kängor, dricka te ur en termos och *bara vara*. Ja tack.

Kvällen avslutades med en vikingamiddag och isländsk hårdrock. Konstigt och kul. Den sista dagen skulle vara den mest avkopplande, då skulle vi flyta omkring på Blue lagoon, en varm källa med en massa mineraler och salter i vattnet som gör underverk för huden. Hade sett fram emot det här så länge men när vi vaknade och drog gardinen från fönstren kändes det inte så lockande att gå utomhus i baddräkt. Det var hagelstorm. Big time. Tror inte jag har upplevt sån blåst tidigare. På vägen från bussen till spa:t blev jeansen iskalla och genomvåta och det gick knappt att gå. Så ni kan tänka er hur avslappnande det var att sitta i den varma källan medan saltvattnet stänkte i ögonen och haglet piskade ansiktet. Det var vågor i källan och vi hällde i oss smoothien vi fick så att vi skulle få gå upp ur vattnet så snabbt som möjligt. 

I flyget hem fick jag feber och sen var jag sjuk i en vecka. Men det var nästan värt det. Låg ju och tittade tillbaka på bilderna och drömde mig tillbaka till allt fint jag sett under helgen. 

18.04.2017 kl. 16:00

Gullfoss och islandshästar

 photo P4010424_zpswfbsabik.jpg

Andra dagen på Island vaknade vi tidigt, åt frukost och klädde på oss många lager kläder. Vi skulle på Golden circle tour hela dagen och första stoppet på resan var Gullfoss, ett stort vattenfall vars vatten kommer från en glaciär. 

I bussresan på väg dit halvsov jag och Oliver knuffade mig i armen när han tyckte att utsikten var för fin för att missa. Jag lyssnade sömnigt på guiden och skrattade tyst åt hennes urusla engelska och hennes tappra försök att berätta historier om olika vulkaner och berg. Hon började oftast ganska bra, men när hon kommit halvvägs glömde hon bort orden och kunde vara tyst i någon minut innan hon avslutade historien med "eh.. yes". 

 photo P4010481_zpscw2sa5mm.jpg

 photo P4010468_zpspaouvmw3.jpg

 photo P4010461_zps181ar9ji.jpg

 photo P4010513_zpswcmegepg.jpg

 photo P4010508_zps9z9tveks.jpg

 photo P4010507_zpsen1blk9k.jpg

 photo P4010487_zpsqb4r0gxl.jpg

 photo P4010472_zpsukywaans.jpg

Efter en kort bussresa stannade vi vid en hästfarm där vi skulle äta lunch. Inte det lättaste att hitta lunchställen för 240 personer så de hade ordnat det superbra med catering och livemusik i ridstallet. Mysigt var det och maten var nog den bästa på resan.  photo P4010529_zpsn1hrdbac.jpg

 photo P4010526_zps1pidbbq6.jpg

 photo P4010530_zpsgapol0u5.jpg

 photo P4010542_zps9eis5gsr.jpg

 photo P4010550_zpsliyzgdno.jpg

Efter maten hälsade vi på alla hästar (som ville äta upp mina vantar...) och sen åkte vi vidare till nästa stopp. 

17.04.2017 kl. 13:30

Som att komma till Narnia

För drygt en vecka sedan gick jag omkring på Island, andades salt havsluft, klappade mjuk hästpäls och ville aldrig åka tillbaka till verkligheten. Det var en så bra resa och självklart ska ni få följa med på den också. 

Resan ordnades av Olivers jobb, varje år ordnas en resa för alla anställda och deras partners, vi var alltså ungefär 240 stycken som reste tillsammans. Kände mig superviktig när vi hade egna inchecknings- och säkerhetslinjer på flygplatsen och två privatbokade plan. Så konstig upplevelse att åka på en så här organiserad resa. De hade tänkt på allt i minsta detalj. Vi behövde liksom inte ens bära upp väskorna till rummen själva. Kunde lätt vänja mig vid att vara så här bortskämd när jag reser.

 photo P3310199_zpsux4vxkcu.jpg

Jag hade förberett mig på att vädret är ombytligt på Island. Och kallt. Och blåsigt och regnigt och snöigt. Så jag hade en stor väska med flera par skor och stickade tröjor och jackor med. När vi steg ut ur bussen från flygplatsen möttes vi av det här. Strålande solsken, inte ett moln på himlen och otroligt vacker natur.  photo P3310202_zpsvg3wwdjz.jpg

Det kändes ungefär så här.

Och det kändes som att vi hade kommit till någon bortgömd och orörd värld där hästar betade fritt på ängar, där lavafält sträckte sig över marken och där det rykte ur marken. 

 photo P3310203_zpseuuzzhhl.jpg

 photo P3310204_zpslgja8ipl.jpg

Vi åt lunch vid den här sjön och åkte sedan på dagens utflykter. Man fick välja från en massa olika aktiviteter och Oliver och jag hade siktat in oss på whale watching. Jag hade hört att det var späckhuggarsäsong men försökte att inte ha några förväntningar.  photo P3310223_zpsvtlwybuh.jpg

 photo P3310231_zpsbu3suk7j.jpg

 photo P3310270_zpsq1y0ubqj.jpg

 photo P3310284_zpsbzbx50jg.jpg

 photo P3310286_zps9luvbcoq.jpg

Vattnet var turkost och saltvattnet stänkte i ansiktet när vi körde ut på havet. Älskade varje sekund (okej kanske inte när det blev kallt efter en stund men ni fattar. Det var magiskt).

 photo P3310297_zpswj57br8c.jpg

 photo P3310332_zpsanb4msfg.jpg

 photo P3310304_zpsa4bxljqy.jpg

 photo P3310369_zps9feh9whe.jpg
  photo Namnlost-1_zpsjrw4xzgc.jpg

Efter ett tag omringades båten av ungefär hundra delfiner. De var överallt. Sjukt svåra att fånga på bild dock men jag försökte att inte se på dem via kameran utan uppleva dem där och då.

Jag blev nästan lite rörd när jag såg dem där i vattnet. Havet kändes så ofantligt stort och jag har alltid varit fascinerad av havet. Det känns så mystiskt och oändligt och jag kände mig så liten där ute på Atlanten.

 photo P3310410_zpsfr9awp0l.jpg

 photo P3310399_zpsnyr8xtol.jpg

Jag menar kolla på det här. Kunde stirra på havet i en evighet. 

Åtminstone en knölval såg vi också. Vi såg luftstrålen ett par gånger och fenan när den dök, men det gick så snabbt så det blev inget bildbevis på den. Får nöja mig med bilderna i minnet. Vid det här laget var fötterna som två isbitar och de flesta hade gått in under däck för att värma sig, men kvar uppe på däck satt den antagligen största valentusiasten ever och spanade efter valar. Kan inte tänka mig att någon annan skulle njuta så där mycket av att sitta och hålla utkik i den där kylan. Ur högtalarna hörde vi hela tiden hur han berättade fakta om valarna och ibland ropade han "I see something! 11 o clock! I see it!" och så körde båten åt det hållet. Till en början orkade några springa upp på däck för att kanske hinna få en skymt av en fena eller stråle men till slut satt alla kvar på sina platser och huttrade. Vi var ganska nöjda med vad vi sett och ville helt ärligt bara sänka ner fötterna i ett varmt bad på hotellrummet. 

På kvällen åt vi middag på valmuséet och det var tanken att man skulle mingla men både Oliver och jag fick kämpa för att hålla ögonen öppna och vi åkte tillbaka till hotellet redan klockan 21. Fast då var det ju midnatt finsk tid och vi hade vaknat 4 på morgonen så det var kanske helt okej att gå till sängs då. Vi skulle vakna tidigt nästa morgon också och åka ut på nya äventyr. 

09.04.2017 kl. 20:00

Göteborg del 2 - vad skulle vi annars göra

 photo 2016-06-04 05.43.55 1_zpspy8x6euc.jpg

Göteborg. Nu när det har gått ett tag sen resan känns det nästan overkligt. Minst en gång per dag rycks jag in i ett tillstånd av saknad. Då jag minns Göteborg och längtar tillbaka. Till värmen. Till parkhänget. Till de äckligt varma spårvagnarna. Till dagarna med Lina och Kevin. Till konserten. Vi tar en titt på hur vi hade det i GBG.

 

 photo 2016-06-03 09.52.39 1_zps6fmzz2aj.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.30 1_zpsah64uzx7.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.17 1_zpsre8gd9hf.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.15 2_zps1lqteqmz.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.22 1_zpsfhqgk6wv.jpg

 

 photo 2016-06-05 04.42.49 1_zps6dxcdtyw.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.23 1_zps5letr1wk.jpg

Vi gick omkring på stan och lärde oss hur spårvagnarna gick. Vi köpte glass doppad i choklad. Vi åt hälsopizza och drack iskalla drinkar. Vi pratade och pratade och pratade. Vi satt på en bar och såg hur en ström av människor från Ullevi traskade in mot staden igen. I morgon skulle vi få se Håkan.

 

 photo 2016-06-06 12.13.44 1_zpsc1fswxz5.jpg

 photo 2016-06-06 12.04.29 1_zpszoaadzkj.jpg

 photo IMG_20160605_233237_zps8pexqume.jpg

Konserten sen. Alltså. Vi hade inte världens bästa platser men det gjorde verkligen ingenting. Hela känslan var magisk. Det var så känslosamt. Jag har älskat Håkan sedan högstadiet då jag satt på mitt flickrum och angstade. Då kändes det som att Håkan förstod. Sedan dess har han följt med. Musiken blir aldrig gammal. 

 

När vi flög hem igen på måndagen var jag deppig. Jag surade hela vägen hem från flygplatsen. För Göteborg var så underbart. Och jag kände mig så hemma där (som jag alltid gör i Sverige). Nu var vi tillbaka i gråa kalla Finland där inte ens flygvärdinnan vill hjälpa en att få upp väskan i bagagehyllan. 

Men det är helt okej ändå. Vi har ju alla minnen. 

18.06.2016 kl. 17:30