Bokklubb och polyglotta älskare

 photo P32200881_zpsjif6gidj.jpg

 photo P32200811_zpsyf5isimn.jpg

 photo P3220090_zpst183jk0n.jpg

I onsdags lite efter klockan sex kom Kaneli, Saga och Jenna (Hanna var sjuk tyvärr) in genom dörren, invirade i halsdukar och med rosiga kinder. Det var nämligen dags för bokklubbsträff och den här gången träffades vi hemma hos mig, mest för att alla skulle få en rundtur i lägenheten. Och så är det så mycket mysigare att ha träff hemma hos någon än på t.ex. ett café. Då kan man duka upp med en massa grönsaker och frukt och vin och prata tills klockan blir fem timmar senare. 

Vi pratade om Lina Wolffs De polyglotta älskarna den här gången. Ett inlägg om träffen dyker upp på bokklubbens blogg så småningom, men jag kan ändå säga att det var en bra bok med många ingångspunkter för diskussion. Jag gillade den egentligen inte alls efter första delen, tyckte mest att den var lite konstig och otrovärdig och jag blev irriterad av alla random karaktärer. Men sen, när alla relationer avslöjades älskade jag den. Men det är svårt att älska en bok till hundra procent när man inte tycker om eller identifierar sig men en enda karaktär. 4 poäng gav jag den i alla fall. 

Utöver boken pratade vi om pinsamma saker vi gjort när vi var yngre, lite skvaller (såklart) och så sökte vi fram bilder av oss från högstadie- och gymnasietiden (och början av uni-tiden också. På tvåan har Saga och jag bland annat tillverkat robotar av lådor och MYCKET aluminiumfolie och Saga har stått framför domkyrkan i en robotdräkt. Ehm. Som tur hittade vi inte filmen som det resulterade i under tv-kursen) och jag skrattade tills jag fick ont i magen. Mitt i allt märkte Jenna att klockan var långt över elva och alla fick bråttom till bussar och spårvagnar. En mysig träff var det i alla fall och nästa bok vi läser är Bildhuggarens dotter. 

Malin Öhman
Publicerad 24.03.2017 kl. 19:30

12

Ny vecka! Soligt väder och knastriga stenar under fötterna. Den där klumpen i magen jag brukar ha på måndagar är inte särskilt stor i dag. Jag ser fram emot den här veckan. Det blir fullt upp men det är bara så just nu. Snart är det sommar och förhoppningsvis inte lika hektiskt längre. Tror och hoppas att maj blir en lugn månad då jag kan sitta på uteserveringar och läsa en bok medan solen värmer upp huden och gör svettfläckar på skjortan. Men än så länge är det bara mars. 

Den här veckan blir det jobb måndag och tisdag kväll. På tisdag händer också något sjukt spännande. Bokklubben ska på pressträff till Tove Janssons ateljé. Är barnsligt ivrig inför det. 

Alla andra dagar är det kandijobb som gäller. Ska skriva snabbt som blixten. Måste skriva klart nu. Måste. Ska.

På onsdag kväll är det bokklubbsträff! Äntligen! Blir superkul att träffa tjejerna igen, ligga i hög på golvet, äta något gott och såklart snacka om boken. 

Resten av veckan har jag inga storslagna planer. Ska beställa tavlor, skruva upp en lampa, plantera om blommor (allt jag inte hann med den här helgen...) och så ska jag försöka bli bättre på att röra på mig. Har blivit lite för lite av det på sistone. Ska yoga och gå på promenader. Det blir den här veckans mål. Röra på mig, äta bra, gå till sängs tidigare och skriva på kandin. Vi får se om jag vaknar med eller utan klump i magen om en vecka.

Malin Öhman
Publicerad 20.03.2017 kl. 17:10

Rödbergsgatan del 3: Sovrummet klart

I dag fixade vi äntligen klart sovrummet. Jag tycker att sovrummet ska vara en fristad, ett lugnt rum där man kan varva ner, dricka en tekopp och läsa en bra bok. Problemet med den visionen är att den inte går särskilt bra ihop med att Olivers skrivbord också står i sovrummet. Olivers skrivbord är nog det minst harmoniska i lägenheten (sladdar usch) så vi (okej jag) bestämde snabbt att vi skulle lägga upp en gardinstång och dela av rummet för att få en lugnare atmosfär vid sängen. 

Vi tar en titt!

 photo P3190035_zpsn3utplli.jpg

Tadaa! Är SÅ nöjd med hur det blev. Oliver var rätt så skeptisk till gardinet men han medger nu att det blev perfekt. Rummet känns större också när takhöjden lyfts fram mer. 

 photo P3190039_zpsphfkijw2.jpg

 photo P3190040_zpsr4swsypc.jpg

På ena sidan gardinet står några av mina kläder och en gitarr som jag tror att ska hängas upp på väggen.

Och på andra sidan...

 photo P3190049_zpsfcvme1hz.jpg

... gömmer sig den här drömmen. Det enda som ska bytas ut här är taklampan och tavlan.

 photo P3190045_zpsv1smgyrt.jpg

 photo P3190046_zpsuedfpzru.jpg

 photo P3190051_zpsyybu0woe.jpg

Titta vad bra. Nu slipper jag se rakt på Olivers dator när jag sitter i sängen.  photo P3190056_zpsxfc2t4ne.jpg

Malin Öhman
Publicerad 20.03.2017 kl. 13:00

Vår

Hejsan. Mitt minneskort till kameran gick sönder i början av veckan så jag tänkte att jag visar er sånt som fastnat på bild med mobilkameran på senaste tiden. 

 photo 5_zpskotglytu.jpg

En kväll invigde vi lägenheten (trots att allt inte är klart än) med kompisarna och vi var såklart tvungna att ta ett nattdopp också. Har man en pool i huset så har man. Louise och jag satt mest och skrattade på en bänk och gömde oss i hissen, Oliver och Axel stod för simmandet.

  photo 2017-03-17 10.38.01 1_zpsy8qinyrf.jpg

I torsdags kom mamma hit och hälsade på. Vi gick på stan tillsammans ett par timmar och jag blev lite bortskämd sådär som en kan bli när en har en har en generös och omtänksam mamma. Sen blev det middag hemma hos oss och ett par pingismatcher i källaren på kvällen. 

Jag förvandlas till en stor bebis när jag ska spela spel jag inte kan/är bra på/inte har testat. Pingis är kanske inte min starka sida (okej jag har spelat det kanske tre gånger i mitt liv) så jag var rätt så motvillig när Oliver och mamma ville spela. Men det var ju kul när jag slutade slå bollen upp i taket. Konstigt personlighetsdrag det där, att vara så motig till nya grejer. 

 photo 4_zpsdrfwiv4a.jpg

 photo 3_zpsikdmwpds.jpg

Det är vår nu, om någon råkat missa det. Varmt ute. Varmt inne. Solsken i lägenheten hela dagen. Och jag går mest omkring och fotograferar allt och ooar och aaaar över hur fint det börjar se ut här. Lovar att jag ska visa allt!

 photo 2_zpspo9urtru.jpg

 photo 2017-03-18 03.37.00 1_zpsa8cnao7g.jpg

 photo 1_zpsnjtdx5gq.jpg

I dag efter att vi suttit i soffan och degat, alltså ätit frukost och sett på Feud (bästa serien just nu. Älskar 60-tal. Älskar hollywood. Älskar scenografin. Storyn. Har alltid varit sjukt fascinerad av Crawford. Se den!) i några timmar drog jag på mig mina sprillans nya sneakers och jacka och så gick vi till stan. Det var Olivers tur att uppdatera garderoben lite. Han fick sig ett par croppade jeans och en randig tröja och hade han haft en läderjacka i mc-modell hade han sett ut som en bad boy i en high school movie som alla tjejer i hemlighet vill ha. 

Det var så varmt i dag att jag var tvungen att ta av min stickade tröja som jag hade utanpå den tunna polon. Galet. 

I morgon blir det fix i lägenheten. Det ska borras lite till (usch), beställas tavlor, planteras om växter och sånt. Längtar efter att det blir så varmt att vi kan använda balkongen. Måste börja inreda den snart också. Tänker mig en soffa av något slag och ljusslingor och MASSOR av växter. mmmm

Malin Öhman
Publicerad 18.03.2017 kl. 21:55

Veckans planer

Den här helgen har jag jobbat. Kvällsjobb är inte min grej, speciellt inte på helger. Jag hinner aldrig göra något vettigt före eller efter jobbet. Vaknar, fixar frukost, lagar mat och går till jobbet. Och på kvällen är det bara att dricka kvällste och se på en serie och somna. Så trist. 

Men på tisdag-torsdag är jag ledig från HBL och jobbar på kandin i stället. Sen kommer mamma hit på torsdag eftermiddag. Ska bli så kul att visa henne hur lägenheten ser ut nu när alla möbler är på plats och vi inte renoverar längre. Tänker att vi ska gå en sväng på stan, fika och sen äta middag hemma.

På fredag är det dags att jobba igen och sen är jag, hör och häpna, LEDIG. Det är första helgen som Oliver och jag inte har några planer och då båda är lediga sedan vi flyttade till Rödbergen. Vår plan är att promenera runt i våra nya kvarter (tänk at vi inte hunnit göra det tillsammans ännu??), fika på något mysigt café och se på film i soffan. Låter som en dröm just nu. 

Sen tror jag också att det är dags för bokklubbsträff den här veckan, eller nästa. Ska bli sjukt kul att träffa mina tjejer igen i alla fall, börjar vara för länge sedan förra träffen nu. 

 

Malin Öhman
Publicerad 12.03.2017 kl. 17:22

Mycket på gång

 photo 2017-03-04 03.47.17 1_zpsi6oiiusy.jpg

En liten titt på vardagsrummet som det ser ut just nu. 

Det mesta börjar komma på plats i lägenheten. Nu saknas bara tavlor och några hyllor och sen är allt klart. Ska bli o-t-r-o-l-i-g-t skönt när det inte finns något mer att göra. Då vi kan sätta oss i soffan med gott samvete och bara njuta. 

Men det har inte varit det lättaste att hinna med allt på sistone. Jag jobbar väldigt mycket just nu, två lediga dagar på tio dagar känns inte helt okej med tanke på att jag borde skriva på kandin också i något skede (NU) men samtidigt behöver jag verkligen pengar. Kontot börjar vara tömt nu efter flytten och det stressar mig så mycket så att jobba känns ändå som rätt beslut just nu. Journalistikbranschen svämmar ju inte direkt över av jobb just nu så när jag erbjuds turer tar det emot väldigt mycket att tacka nej. 

I dag ska jag i alla fall ha möte med min handledare om kandin. Spännande. Är väldigt rädd att han kommer att såga teoridelen och be mig uppdatera hela den delen pga att min huvudkälla är för gammal. En ny rapport har publicerats sedan jag skrev om den tidigare forskningen så jag misstänker att det blir en hel del extrajobb. Gulp. 

Men allt ska nog gå. Visst? 

Kika förresten in på Århundradets bokklubb lite senare i dag, det är min tur att skriva och jag skriver om feministisk litteratru kvinnodagen till ära. 

Malin Öhman
Publicerad 05.03.2017 kl. 20:37

Februari

 photo 2017-02-14 01.58.53 1_zpsmzfib0sd.jpg

 

 photo 2017-02-05 05.09.52 1_zps25xdym7f.jpg

 

 photo 2017-02-05 05.09.54 2_zpsly6epuiq.jpg

 

 photo 2017-02-11 11.56.04 1_zpsknsb7oeg.jpg

 

 photo 2017-02-22 10.04.06 1_zps4so2pxk3.jpg

 

Det är redan den 22 februari. Den här månaden har hittills varit fylld av otillräcklighetskänslor, stress och flyttkaos. Jag vaknar mitt i natten med ett tryck över bröstet och orsakerna till trycket kan vara så många att jag inte har någon aning vad orsaken är just i natt. Kandin som aldrig blir skriven? Att dygnet tycks ha för få timmar? Att jag glömmer och inte hinner höra av mig till dem jag bryr mig om? 

Jag bokar in lunch och brunch med vännerna som jag ser alltför sällan. Jag lyssnar på Sandra Beijer prata om skrivande och känner att jag borde hinna skriva mer. Men inte heller det hinner jag med. Jag går genom parken till lägenheten och möts av Oliver som skruvar ihop ännu en möbel från Ikea. Jag äter frukost i badrock i den nya soffan. Jag städar och blir full av damm och smuts.

Sen lägger jag mig i badet på kvällen. Andas. 

Malin Öhman
Publicerad 23.02.2017 kl. 15:58

Rödbergsgatan del 2: Flyttkaos

 photo 2017-02-22 10.04.02 1_zpsseukprym.jpg

 photo 2017-02-21 12.01.34 2_zpsxpoezlr6.jpg

 photo 2017-02-21 12.03.20 1_zpsahh2kegn.jpg

En liten uppdatering om lägenheten: vi flyttade i lördags med hjälp av Linda och Kristian (tacktacktack). Det var sjukt intensivt men gick smidigt. Gamla lägenheten är städad och i dag ska jag lämna in nycklarna till Hoas. Det kändes en aning vemodigt att stänga dörren till lägenheten i Arabia. Men också väldigt skönt. Det var en lägenhet som så tydligt representerade studietiden. Nu har Oliver en fast anställning och jag jobbar så mycket jag hinner vid sidan av de sista studierna. Jag ska förstås fortsätta studera i höst (hoppas jag) men jag kommer att jobba så mycket jag kan under tiden.

I alla fall. Nu har vi börjat få lite mer ordning i lägenheten men vi har fortfarande en stor mängd kassar att packa upp och möbler att skruva ihop, vilket inte har varit så lätt när vi båda jobbat. Men i dag är jag ledig och ska packa upp kläder och handla och sånt. Sen ska vi köpa tv i kväll. Tänk att vi aldrig har haft en tv förrän nu. Kommer att bli så fint att kunna slänga sig i soffan (världens skönaste) med en tekopp och se på netflix från en stor skärm för en gångs skull. 

Det jag märker är dock att lägenheten är så stor så vi kommer nog att behöva dela upp sovrummet på något sätt för att få det mysigt. Funderar på att sätta upp en gardinstång i taket och ha tunna vita gardiner som går att avgränsa rummet med. Hmm. Det måste jag fundera mer på. Kanske blir lättare att tänka sig hur det ka se ut när jag fått bort lite kassar från golvet. Tillbaka till uppackandet. 

Malin Öhman
Publicerad 22.02.2017 kl. 10:46

Rödbergsgatan del 1: Nytt golv och vita väggar

 photo P2110423_zpsgyx4c8rn.jpg

 photo P2110395_zps2jnrhrz0.jpg

I helgen började vi renovera lägenheten! På lördag förmiddag gick jag genom Koffparken till Rödbergsgatan 21 och möttes av ett flitigt gäng som precis hade börjat måla. Jag behöver så mycket tid att komma igång på morgonen (pga mina hudproblem) så jag fick göra mig färdig i lugn och ro medan mamma, Peter och Oliver shoppade loss på K-rauta, städade och sånt. 

Lägenheten är sjukt smutsig. Det är som om ingen har städat på flera år. Damm överallt och kladdiga dörrar. Som tur har mäklaren lovat att en städfirma ska städa lägenheten innan vi flyttar in på lördag. 

Vi städade i alla fall en del och målade några väggar, så det ser redan mycket bätte ut. 

Vardagsrummet och sovrummet är i helt bra skick. Badrummet behöver en rejäl rengöring och köket behövde verkligen ett ansiktslyft.

 photo P2110398_zpsvwi6uxok.jpg

Köket före golvbytet. Här ser man den fula mattan och de nymålade väggarna. 

 photo P2120431_zpsyxahowvj.jpg

Och tadaa! Efter några timmar av sågande och mätande hade vi (okej mest Peter) åstadkommit det här fantastiskt fina golvet. Det är vinylgolv, så det kan inte svälla, alltså perfekt för köksutrymmen. Och visst ser det ut som trä? Det känns som trä också. Väldigt nöjda är vi. 

 photo P2120434_zpsj3c3caxz.jpg

I köket ska vi ännu byta handtag på köksskåpen och måla köksskåpen invändigt. Men det får bli efter städningen.

Malin Öhman
Publicerad 14.02.2017 kl. 18:00

Vårdrömmar och nya skor

 photo P2070335_zpsnfuuw40k.jpg

 photo Namnlost-1_zpsj0jnvymr.jpg

Är det alldeles för tidigt att ha vårkänslor i februari? Ja, kanske nog. Men det är så härligt när solen tittar fram om dagarna och en är tvungen att kisa och ibland hålla upp händerna övanför ögonen för att inte bländas av solen. 

En dag förra veckan ville jag snöra på mig mina nya vårskor som jag köpte på Vagabonds rea. De är gjorda av tyg så jag fick snällt placera dem tillbaka på hyllan igen efter en titt på termometern som visade 12 minusgrader. 

I dag är det betydligt varmare ute och jag ska jobba. I kväll blir det ikeabesök med Oliver, vi ska förbereda inför lördagens flytt genom att titta ut alla möbler vi ska köpa så att vi bara behöver hämta dem på lördag. Ser fram emot att inreda lägenheten i rosa och grönt och turkost och placera en vas tulpaner på vårt nya köksbord. 

Malin Öhman
Publicerad 13.02.2017 kl. 14:00

Malin Öhman 23 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Läser, skriver, lagar sjukt god mat, puffar kuddar, bokklubbar, spelar piano, pratar för mycket, badar för ofta och dricker en liter te per dag.

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com