En höstig middag en måndagskväll

Nu mina kära vänner ska jag berätta hur man förgyller en trist måndag: Bjud in ett par vänner, köp en vinflaska och laga trerättersmiddag. Ät, prata och lek att det är helg. Det gjorde Oliver och jag för ett par veckor sedan. Vi bjöd in Axel och Louise och efter några timmar i köket var det bara att sätta sig ner och njuta. För det blev riktigt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. 

Kantarellpizzan blev not bäst på hela kvällen. Jag kan inte äta vegansk ost så jag äter fortfarande vanlig ost ibland. Pizza utan ost går ju inte. Jag har tyvärr inget recept på pizzabotten, jag gjorde en glutenfri deg utan recept och har glömt bort hur jag gjorde, men nästa gång jag slänger ihop en pizza ska jag komma ihåg att anteckna. Lovar. På pizzan har vi lagt buffelmozzarella, pecorino, stekta kantareller och ruccola. 

Den fick mycket väl godkänt av våra middagsgäster. 

Till huvudrätt blev det en grönsaksgryta som hade fått stå och puttra i flera timmar. 

Och efterrätten blev en ny favorit (och helt vegansk, glutenfri och sockerfri!): äppelpaj med vaniljglass och kolasås. Recept på glassen och såsen hittar ni här

Malin Öhman
04.10.2017 kl. 12:00

Alla dessa höstdagar

Tror inte att det finns något bättre just nu är stark förmiddagssol i vardagsrummet. Sitter och läser i soffan, äter stekta äppel och blåbär som mamma tagit med från Vörå med krämig kokosmjölk, avokadosmörgås och dricker te. Fyller i min bullet journal. Bockar av. Gör fel. Gör om. Går ut i solen. Sliter av baskern och halsduken när det blir för varmt. Sitter på en parkbänk i Eira där någon klottrat penisar. Läser Livet och vill inte bli gammal. Snart är det min födelsedag. Är det obligatoriskt att ha lite åldersnoja varje födelsedag? 

Malin Öhman
29.09.2017 kl. 11:00

Sega kakor med banan, gojibär och kokos

Jag var snål på kakor häromdagen och slängde ihop dessa, hur lätt som helst och väldigt goda blev de. 

16 stycken

  • Två bananer
  • 2,5 dl boveteflingor
  • 1 msk kokosolja
  • kokosflingor
  • gojibär (eller russin)
  • Vaniljpulver

Mosa bananerna och blanda med boveteflingorna och kokosoljan. Tillsätt kokosflingor och gojibär (om du gillar det, tänker mig att aprikos också kan vara gott eller varför inte kakaonibs) och vaniljpulver (ca 1 tsk).

Grädda i 175 grader i 15 minuter. 

Malin Öhman
28.09.2017 kl. 16:30

Ibland behövs bara en kram av henne

I söndags kom mamma till Helsingfors. Hon är ju här med jämna mellanrum i jobbet och hon brukar komma en dag för tidigt och spendera en dag med mig. Den här gången gick vi ut på en långpromenad i Rödbergen in till stan och hem igen via Eira. Vi åt middag på Primula, jag åt kantarellrisotto som tyvärr inte smakade så mycket, men mamma var mycket nöjd med pizzan så det blir nog en pizza nästa gång.

Det känns lite som att jag förde en monolog hela dagen, men så blir det ibland. Jag har så mycket i huvudet just nu. Så många tankar och allt känns ganska oklart just nu och samtidigt klarare än på länge. Önskar att alla delar i livet bara skulle fungera samtidigt men det tycks alltid vara någon del som haltar efter när annat går bra. 

Men så är det väl aldrig. 

En mammakram (eller hundra) gör ändå allt bättre. 

 

Malin Öhman
27.09.2017 kl. 15:48

Raw vaniljglass, chokladglass och kolasås

Ett blogginlägg kommer lastat med utsökt raw glass. Släng ihop en sats nu på direkten. Ni kommer tacka mig.

Bananglass går att variera i oändlighet och jag brukar vanligtvis bara mixa fryst banan med blåbär eller lite kakao men till en middag Oliver och jag ordnade i måndags ville vi lyxa till det lite och vi ville bjuda på äppelpaj med vaniljglass, men är man vegan (och dessutom inte äter soja eller socker vilket finns i de veganska glassarna i frysdisken) får man hitta på andra lösningar.

 

Vaniljglass 

Fyra bananer, mogna, skivade och frysta

2 deciliter kokosmjölk

En vaniljstång

Mixa de frysta bananerna med kokosmjölken och blanda i vaniljen. Hur fast glassen blir i mixningsskedet beror på hur fryst bananen är. Min smet blev ganska rinnig så jag fryste in den igen och det finns fortfarande kvar lite glass i frysen efter middagen.

 

Chokladglass

Det här är egentligen samma recept jag använder för att göra chokladmousse som jag skrivit om tidigare. 

Två mogna bananer

En halv avokado

Två dadlar

Tre matskedar kakao

Mixa allt till en jämn smet och frys in. 

 

Raw kolasås

10 färska dadlar

4 msk kokosmjölk

ca 1,5 dl vatten

1 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Mixa dadlarna med kokosmjölk, vaniljpulver och salt till en slät sås. Späd med vatten till önskad konsistens. 

Malin Öhman
21.09.2017 kl. 10:51

 

Malin Öhman 24 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Skriver, läser och går på nattpromenader.

 

malinohman1@gmail.com