Hösten blev vinter medan jag blundade

Medan jag satt inne på soffan och huttrade och försökte få klumpen i magen att krympa hade nästan alla löv fallit av träden. 

2016-11-02 05.35.15 1

Jag minns att jag tittade ut på de nakna trädtopparna en dag och att de kändes främmande. Sist jag såg dem var de fulla av färgsprakande gula och röda löv. 

Då gick jag ut.

Tillsammans med Oliver och min nya kamera som jag fick i födelsedagspresent. Kan inte beskriva hur jag älskar den. Efter flera år av mobilbilder har jag äntligen en bra kamera som är lagom storlek. Jag har ju en systemkamera som är på tok för stor för att släpa med sig så min nya Olympus pen e-pl8 är perfekt. Vi lär ännu känna varandra. Men första intrycket är mycket lovande.

2016-10-24 12.53.05 1

2016-11-02 05.35.12 2

2016-11-02 05.35.12 1

Nu är det vinter. Snön ligger kvar på marken och jag älskar det. Jag längtar redan till julen och i dag piffade jag upp balkongen med ny utebelysning så myskänslan är hög. 

2016-11-04 07.10.19 1

Malin Öhman
Publicerad 04.11.2016 kl. 19:35

Helveteshösten

För det första. Jag är så glad att det trots min obefintliga förmåga att producera blogginlägg fortfarande finns en hel hop människor som klickar in sig här varje dag. Tack!!

För det andra. Jag har haft en helveteshöst. Tanken var att jag skulle vara en supermänniska och jobba, gå på skrivkurs, hänga med vänner, läsa böcker och producera en kandidatavhandling. Det blev inte så. 

Pappa blev sjuk, vilket påverkade mig så mycket. Det var ett slag i magen och jag gick omkring dubbelvikt i flera veckor. Sakta har jag vecklat ut mig själv och nu står jag nästan rakt igen. Pappa mår bättre, inte bra ännu, men mycket bättre än när han var på sjukhuset. 

All stress ledde till mer hudproblem. Som ni vet kämpar jag med Topical steroid withdrawal (kortisonavvänjning) och så försöker jag läka min inflammation i tarmen. Det är en ständig kamp och den här hösten har varit HEMSK. Jag pratar öppna vätskande sår på hela överkroppen. Djupa sprickor i ansiktet. Röda hud. Jag sov inte en ordentlig natt på flera veckor. Såg på netflix hela natten för att distrahera mig från den kliande huden. Gick inte utanför lägenhetsdörren. 

Nu mår jag äntligen lite bättre. Inte ens i närheten av bra, men mycket bättre än när det var som värst. Varje dag orkar jag mer. Varje dag vågar jag anstränga mig mer. 

Jag har inte jobbat. Jag har inte läst. Jag har inte träffat några vänner (förutom Alexandra som hört av sig hela tiden och besökt mig och tröstat mig. Tack älskade du). Har inte ens tänkt på att kanske öppna dokumentet vid namn kandidatavhandling.

Men vet ni vad? Det är okej. Det är mer än okej. Det kommer att ta lite längre för mig att bli klar från skolan. Jag kommer inte vara nummer ett på inhoppslistan på hbl och jag kommer inte att ha läst bokklubbsboken. Men jag kommer att må bra. Och det är allt som betyder något just nu. 

Jag kommer att må bra. 

Malin Öhman
Publicerad 04.11.2016 kl. 19:21

23

Jag fyllde år i tisdags. 23. Jag föreställer mig alltid att jag ska ha en perfekt födelsedag. Ni vet, en sådan där pirrig dag när det verkligen känns att det är ens egen speciella dag. Det var rätt länge sedan födelsedagspirret infann sig, men jag hoppas på det varje år. 

Men inte i år. 

I år blev födelsedagen inte som planerat. Jag hade tänkt mig att väckas med frukost på sängen hemma i Helsingfors, öppna något paket och sen ha en mysig dag för mig själv och sen träffa mina närmsta vänner på någon pizzeria på kvällen. I stället hade jag ångest största delen av min födelsedag. 

Min pappa är sjuk. Sjuk som i patient på sjukhus. Han har varit dålig länge men ändå klarat av att vara hemma. Nu är smärtorna så kraftiga att han är tvungen att vara på sjukhus i Vasa. Och jag hatar det. Jag hatar att han är sjuk. Och jag hatar att ingen vet något. Att jag inte kan göra något. 

Värst var det ändå när jag var i Helsingfors och Linda informerade mig om läget varje dag. Hon ringde mig och kokade av ilska och skakade av rädsla. Och jag kunde bara sitta där en evighet från henne och försöka kväva min ångest. Nu har jag varit i Österbotten nästan en vecka och jag har besökt pappa på sjukhuset nästan varje dag. Jag avskyr sjukhus. Nålar, blod, sjuka människor. Och mitt i all sjukdom och svaga människor med tomma blickar ligger min pappa. Min pappa som brukar vara så stark och lyfta upp mig i sin famn varannan fredag när jag rusade fram till honom med min för stora ryggsäck.

Pappa.

Först kände jag inget. Sen kände jag allt. Den här veckan har jag gråtit varje dag och haft kramp i magen av blotta tanken på att något ska hända pappa. Min hud är röd och vid minsta lilla ångesttanke river jag upp alla sår och lämnar armarna blodiga. Nätterna är kilometerlånga. Maratonlånga. Jag andas djupt men benen är spända. Tänderna gnisslar. Klockan är för lite.

Födelsedagen kom och gick. Mina vänner önskade mig en fin dag. De frågade en efter en hur jag mår. Visade hur mycket de bryr sig. Med sorg kommer också glädje. Mitt i allt det svåra och jobbiga finns det finaste man kan önska: människor som bryr sig. Som finns där när livet inte går som man vill. 

Det spelar ingen roll att jag inte fick en perfekt födelsedag. Jag fick tillbringa tid med min fina pappa. Jag fick visa att jag bryr mig. Jag fick bli kramad och tröstad av min mamma. Jag fick gå på långa promenader och lyssna på tystnaden och plötsligt, omgiven av åkrar och krispig höstluft, kunde jag, om än för en minut, känna mig glad.

Malin Öhman
Publicerad 13.10.2016 kl. 21:27

Jag är så rädd så glad så lycklig och så arg

19.9

Nu är det höst på allvar och på Rörstrandsgatan myser vi för fullt på kvällarna. Tända ljus, mjuka filtar och stickade sockor framför bra filmer. Vi somnar tätt intill varandra. Jag trycker mina iskalla fötter mot hans vader och han huttrar lite. Jag får myror i armen av den obekväma ställningen men vill ändå inte somna på något annat sätt än med min näsa inborrad i hans nacke. 

Vi går på promenader bland ekollon och röda lönnlöv och klagar på hur kyligt det är. En kan ju inte ens ha bara stickad tröja på sig längre. Vi pratar om vinterkappor och vad vi ska äta i veckan. Sen tystnar vi. Och mitt i promenaden bland meterhöga solrosor och igenvuxna kolonilotter kommer det. Trycket över bröstet. De skakande händerna. Den allt snabbare andningen. Stegen avtar och han ser sådär bekymrat på mig. Drar mig närmare och ger mig en kram. Inga tårar kommer. Bara en stor växande klump i magen. Kyla som sprider sig genom kroppen. Dunkande huvudvärk. Varför gråter jag inte? Borde jag gråta? 

Jag mår så bra ibland och känner mig glad. Några sekunder av att jag glömmer det hemska. Några sekunder utan oro. Sen knyter sig magen. Slår knutar på mig själv. Och jag märker att jag bara sitter och stirrar på skärmen. Orden och linjerna i ett virrvarr. Jag funkar inte längre.

Malin Öhman
Publicerad 23.09.2016 kl. 17:30

En ledig höstdag

 photo 2016-09-21 01.15.24 2_zpspzjotznj.jpg

I dag var en så fin höstdag. Jag var ledig från jobbet, hade min nya halsduk på och nytt läppstift (firade också att min hud var på min sida och tillät mig att ha läppstift!) och jag uträttade ärenden hela förmiddagen. Veckohandlade och städade bland annat. Så skönt att vakna tidigt och ta vara på morgonen.

 photo 2016-09-21 06.15.23 1_zpsowiewn2m.jpg

Efter att jag ätit en sen frukost mötte jag Jenna i Iso Omena för att fika. Så mysigt att prata med henne och mysa lite med finaste Agnes. I dag var förresten första gången jag sett Agnes gråta. Helt otroligt nöjd bebis som nästan aldrig är ledsen. Hon gillade inte att ligga i vagnen så Jenna tog upp henne och jag fick ta över vagnkörandet, vilket kändes väldigt skumt. Att hänga med Agnes och hålla i henne känns hur naturligt som helst men att se mig själv skuffa fram en vagn kändes otroligt främmande. 

  photo 2016-09-21 01.17.38 1_zpslxqvmaku.jpg

Efter vår lilla fikadejt gick jag *på stan* i några timmar och klämde på allt fint som finns i butikerna. Varje höst vill jag ha en helt ny garderob och jag måste kämpa för att inte gå bananas och köpa onödiga plagg. Därför får jag inte köpa något oplanerat samma dag jag ser det - jag måste vänta tre dagar. Om jag fortfarande tänker på plagget efter tre dagar, och efter att jag har kollat att jag inte har något liknande i garderoben - då får jag köpa det. Tycker att det är en bra regel.

Malin Öhman
Publicerad 21.09.2016 kl. 20:36

Allt och blandat

När jag bloggar så sporadiskt som jag tyvärr måste erkänna att jag gör lämnar det en massa bilder som jag tänkt ta med i blogginlägg som aldrig blir till, så nu tar vi en titt på några bilder från sommaren och september.

 photo 2_zpssat4nnse.jpg

Fest hos oss med temat 90-tal. 

 photo 2016-08-20 07.23.07 1_zpsuhngmyvy.jpg

 photo 2016-08-20 07.23.09 1_zpsk66wf1mq.jpg

Borgbacken när Linda och Kristian hälsade på i Helsingfors. Tidigare på dagen blev jag stucken av en geting (AJ) men efter superstark kortisontablett och en powernap var jag redo för bergochdalbanan. Men alltså jag har blivit obeskrivligt feg. Gick mest och hade ångest för alla åkattraktioner och när jag väl åkte något hade jag bara panik och var nära att börja gråta. Trä-bergochdalbanan är kanske det enda jag på riktigt njuter av på Borgbacken. Annars är det antingen för barnsligt eller för hemskt för mig. Men sen så har jag ju också svimmat i en attraktion på Powerpark en gång. Så kanske jag bara borde hålla mig från nöjesfält i framtiden.

  photo 2016-09-07 09.19.30 1_zpsxfuhezlb.jpg

Min vanligaste sommaroutfit.

  photo 2016-09-03 08.29.25 1_zpsgg75swyz.jpg

Kolla här vilket uppstädat par! Så här fancypancy var jag och Oliver på min kusin Kims bröllop i början av september. Oliver var så fin i sin blåa kostym. En borde klä upp sig oftare. 

 photo 2016-09-03 08.29.24 1_zps2vkqdsoh.jpg

 photo 3_zpsnnhrbfz5.jpg

Alltså när ens pojkvän och mamma spelar beer pong. <3

  photo 2016-09-15 04.21.56 2_zps29fviixm.jpg

Plockade in lite kvistar och satte dem i mina finaste vaser.

  photo 2016-09-15 10.29.00 1_zpswlumxy9q.jpg

En kvällspromenad längs vattnet. Ganska fint ställe jag bor på ändå.

Malin Öhman
Publicerad 22.09.2016 kl. 17:00

Dräkten med stort D

 photo 2016-09-21 07.30.52 1_zpsxnlbk2tv.jpg

 photo 2016-09-21 06.15.16 1_zpshpf2oijh.jpg

 photo Namnlost-1_zpsmlrlfntq.jpg

Jag har köpt en dräkt. Den är mjuk, sitter som en smäck och ser perfekt ut i alla vinklar. Tänkte bo i den resten av hösten. Dessutom kan en ju bära kjolen och tröjan skilt också. Hur bra som helst. Känner mig som en sextiotalstjej and i like it. 

Malin Öhman
Publicerad 21.09.2016 kl. 20:01

Men vad äter du egentligen?

Sedan jag började äta bättre och inte slänga i mig vad som helst har jag stött på många nyfikna människor. De flesta stirrar storögt på mig när jag berättar allt jag inte äter (Inget gluten, ingen mjölk, inget socker, ingen frukt bland annat. Sen är jag noga med tillsatser och så har jag en hel drös med allergier också). Men sanningen är att jag knappt tänker på vad jag inte får äta längre. Hela mitt tankesätt kring mat har förändrats. Jag ser inte längre hindren, utan möjligheterna. När jag var tvungen att begränsa råvarorna jag kan äta blev jag mer kreativ och uppfinningsrik. 

Nu älskar jag att laga mat och att hitta nya maträtter. Här är några exempel på vad jag brukar äta till lunch.

 photo 4_zpskabi3nsu.jpg

Den här dagen hade jag bråttom så jag slängde ihop en sallad. En massa grönt, groddar, rödkål med quinoa och tonfisk + bovetebröd med smör. 

 

 photo 2016-09-15 04.21.54 1_zpsvgz8aieq.jpg

Det här var en ruskigt god lunch. Spenat och machesallad, purjolök, ärtor, persilja, stekta kantareller och halloumi. Egentligen äter jag inte mjölk (bortsett från smöret) men jag gör undantag för får- och getmjölk ibland.

 

 photo 2016-09-19 08.59.01 1_zpskxwgomi8.jpg

Det här var min lunch i dag! Att äta ute är ofta klurigt för mig men på Factory finns en fantastisk lunchbuffé med rikligt salladsbord och flera olika varmrätter så jag hittar oftast något att äta. I dag var det otroligt gott. Abborrfiléer med citron-örtolja och kycklingfiléer i tranbärssås. Så gott. Tranbären var lite fuskigt men jag åt väldigt lite sås så det var okej. Och grynosten på bilden petade jag bort. 

  photo 2016-09-13 12.40.29 1_zpscdtdwj7w.jpg

Sen måste jag slå ett till slag för gröten. Jag älskar gröt. Kan äta det flera gånger per dag och jag tröttnar aldrig. Min nya favorit är gröt kokad på bovetekross och hirsmjölk, eller hirsgröt med havtornspulver, äppelmos (osötat såklart) och blåbär som på bilden. Jag överdoserade äppelmoset lite ett tag så jag försöker att hålla mig borta från det i några dagar nu. 

Malin Öhman
Publicerad 19.09.2016 kl. 21:18

Recept: Groddat bovetebröd

 photo 2016-09-07 03.41.51 2_zpslir1rwdl.jpg

Att baka glutenfritt bröd som är saftigt, mjukt och gott känns ofta som en omöjlig kombination. Oftast blir resultatet raka motsatsen. Jag äter inte heller mjöl nuförtiden (eller väldigt sällan) så det har blivit mycket fröknäcke på sista tiden. Men en dag stötte jag på ett recept på bröd gjort på groddat bovete. Det lät så spännande och det var otroligt gott. Mjukt och saftigt utan att falla isär.

 

Ingredienser

  • Groddat bovete, ca 6 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • Lite olja
  • 2 dl solrosfrön (eller andra frön)
  • Salt och eventuellt andra kryddor

 

Gör så här

  1. Grodda bovete: Blötlägg helt bovete i rikligt med vatten över natten ( i kylskåp). På morgonen sköljer du bovetet så att all "gelé" som bildats sköljs bort. Efter det häller du bovetet i en skål och täcker skålen med en handduk så att det får gro i mörkret (i rumstemperatur). Sen sköljer du bovetet några gånger per dygn. Åtminstone två gånger per dygn bör du skölja så att bovetet inte torkar ut. Det brukar ta 1,5 dygn tills bovetet har fått lagom långa "svansar". 
  2. Mixa bovetet. Jag använder en stavmixer och det går helt okej, lite tungt är det då smeten blir så kletig. 
  3. När allt bovete är mixat tillsätter du resten av ingredienserna. Jag har hittills bara saltat brödet men nästa gång ska jag testa att krydda med örter för att få lite mer smak i brödet.
  4. Häll upp smeten i en brödform klädd i bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40-60 minuter, tills det har fått en fin brun yta. 
  5. Låt brödet svalna innan du skär upp det. Förvara i kylskåp. Går också att frysa in!

 

 

Malin Öhman
Publicerad 11.09.2016 kl. 16:02

Hösten

 photo 2015-10-24 03.20.03 1_zpsoqgrveex.jpg

Riga förra hösten 

 photo 2016-09-05 07.55.37 1_zpsf3b1gabf.jpg

September i Vörå

 photo 2016-09-05 07.55.43 1_zpsmeawdakz.jpg

September i Vörå

Beskriv din kommande höst i tre ord.

Ta det lugnt. 

Jag har haft en så hektisk vår och sommar så nu är det verkligen dags att vila, mysa och leva ut alla höstklichéer det finns. Gå på promenader, äta god mat, läsa böcker och dricka te. 


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Alla spontana häng och bokklubbsträffar, de få fester jag hann med och kvällarna med vännerna efter tunga jobbdagar.


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Nystarten är det bästa. När löven gulnar rensar jag alla lådor och garderoben får en ordentlig genomgång, jag köper lite nya höstkläder, söker receptinspiration och tar nya tag helt enkelt. I år är det första året på länge som september inte har inneburit skolstart. Jag har bara kandidatuppsatsen kvar att skriva, så jag ska jobba lite och skriva i höst. 


Hur höstmyser du?

Med en bok och grönt te eller under en filt med en serie. Hösten är så bra när den är mer kravlös än sommaren.


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

Just nu håller jag på med In transit av Hannele Mikaela Taivassalo. Efter det har jag tänkt börja plöja igenom klassiska romaner som jag vet allt om men aldrig har läst.


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

Pumpasoppa, Gurkmejalatte och fotbad.


Hur ser din höstoutfit ut?

Grå kappa, grön halsduk, basker, knästrumpor, halvpolo och mockaklänning. 


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Jag saknar föreläsningarna i litteratur. Men det är skönt att veta att jag ska fortsätta studera om ett år. Jag är verkligen inte redo att ge upp min studerandestatus ännu.


Vad har du på TO-DO listan just nu?
Ingenting. Jag sitter på villan med mamma och gör ingenting. Vi ska väl laga mat så småningom. För första gången på länge har jag inga måsten. Det är precis vad jag behöver nu.

 

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Omfamna hösten. Också de regniga dagarna. Tänd ljus, ät gott och stanna inne. Eller dra på stövlar och stickad tröja, ta en termos under armen och gå på utflykt. 


Bästa musiken för regniga dagar?

The 1975. Alla gånger. 


Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Jag vill lära mig att laga ännu godare vegetarisk mat och jag vill bli bättre på att släppa alla krav och bara sätta mig ner och läsa fast disken hopar sig och tvättkorgen svämmar över.


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

Game of thrones. Girls. Idol. Och den senaste riktigt bra filmen jag såg: Brooklyn. Se den.


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Jag läser väldigt lite bloggar för tillfället. Hänger mest på Instagram. Men Kaneli och Jennas bloggar klickar jag in mig på pinsamt många gånger under en dag. Samma med Blondinbellas. Jag måste sluta begrava mig i hennes kommentarsfält men det är så fruktansvärt underhållande.


Topp tre favoritdrycker i höst?

Gurkmejalatte, ingefärste, grönt te med pepparmintsmak.


Vad är den höstigaste maträtten?

Blomkålssoppa, ugnsrostad pumpa och rödbeta, batat med getost. 


Var hänger du helst under helgen?

Hemma. Eller på något mysigt café. Eller i en kompis soffa. 


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Jag leker med tanken att Oliver och jag ska spontanåka till Tallinn eller Stockholm men jag tror att vi sparar pengarna till en större resa i vår.


Hur förbereder du dig för vintern?

För mig betyder vinter torr och irriterad hud så jag förbereder med att äta exemplariskt, motionera och helt enkelt ta hand om mig så att kroppen mår bra. Usch jag vill inte att det ska bli vinter men vad ska man göra. Hoppas på en kort vinter.

 

Men nu är det höst. Och jag åker till Helsingfors i morgon. Ska bokklubba, jobba, skriva, gå omkring i snygga höstkläder och se mystisk ut på något café iklädd basker och polotröja. JAA det blir så bra. Kom hösten, jag är redo.

Malin Öhman
Publicerad 10.09.2016 kl. 17:00

Malin Öhman 23 Helsingfors

Gillar böcker, att skriva, matlagning, inredning, biobesök, att bokklubba, att spela piano, långa pratstunder och att sörpla på te med pepparmintsmak. 

Jag studerar journalistik och litteratur och jobbar som layoutjournalist. 

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com