Vänner när en är tjugonånting

 photo Namnlost-1_zpspfr0uaj9.jpg

Från en 90-talsfest i juli 

Jenna bloggade om att hitta nya vänner för några dagar sedan. Det här är något jag har tänkt mycket på den senaste tiden. Jag har stött på gamla vänner, fikat med barndomsvänner, fått jobbkompisar och träffat många nya människor som jag sakta men säkert börjat kalla för mina vänner. Jag har många fina männsikor i mitt liv, men jag har inte alltid varit omgiven av vänner. Jag har också varit väldigt ensam.

När jag gick i gymnasiet hade jag ett sammansvetsat kompisgäng. Vi gjorde allt tillsammans. Berättade allt. När jag flyttade bort från Vörå och jag plötsligt var ensam i källarrummet jag hyrde i Esbo hann jag inte riktigt med i utvecklingen. Jag hann inte vänja mig vid att plötsligt vara flera timmar från alla vänner. I en ny, skrämmande stad på en utbildning som inte kändes som något för mig. Jag stannade ändå kvar. Tvingade mig genom det första jobbiga och ångestfyllda året. Åkte hem så ofta som möjligt.

Men det var inte likadant. Jag minns att jag satt och lyssnade på mina vänner prata och jag hade verkligen ingenting att säga. Jag var annorlunda. De var annorlunda. 

Det tog länge innan jag hittade nya vänner. Visst fick jag några vänner på klassen. Men alla hade redan egna vänner. Jag satt mest hemma för mig själv, tills några vänner från Vörå, som jag tidigare inte hängt med så mycket, flyttade till Helsingfors. De blev mitt nya gäng, men vi träffas inte alltid så ofta som jag skulle vilja. 

När Jenna frågade om jag ville vara med i bokklubben blev jag så glad. Det var min chans att få egna vänner. Bokklubben är bra på så många sätt. Jag älskar litteratur så det är såklart kul att läsa böcker och prata om dem, men till stor del är bokklubben också en ursäkt för att hänga. Det är så kul att träffa tjejer med lika värderingar, intressen och åsikter. Det funkar bara. Vi har roligt.

Den sista tiden har jag stött på många i min ålder som har svårt att få vänner. Och jag förstår egentligen inte varför ingen riktigt pratar om det här? Det är ju ett väldigt vanligt problem. Speciellt i tjugoårsåldern. I gymnasiet har man ju en naturlig orsak att träffas varje dag. Men sen går man skilda vägar. Flyttar. Och ”ska” träffa nya vänner på sin nya skola. Men vad händer om det bara inte går? Om man inte klickar? Om man inte kommer in i gänget?

Jag har som tur aldrig varit helt ensam. Jag har haft en pojkvän och några vänner som alltid funnits där. Men att ha en pojkvän är inte samma sak som att ha riktigt bra vänner. Jag tror att man behöver både och. Och det är först nu som jag börjar inse att det faktiskt inte behöver vara så svårt att hitta nya vänner. Det är bara att vara öppen. Gå på kaffedejter. Bjud in lite wildcards till nästa fest. Ansträng dig. För det finns en massa ensamma människor där ute som liksom du inte vill vara ensam längre.

Du måste bara våga.

Malin Öhman
Publicerad 10.09.2016 kl. 13:53

Anteckning från en dag tidig augusti

Augusti. Det är varmt ute hela tiden nu. Benen har blivit brunare och jag har blvit fräknig om näsan efter alla förmiddagar i parken. Jag läser sida efter sida men får ingen ro i kroppen. Orden bara hopar sig i klungor och jag måste läsa om och om igen för att förstå. 

Jag stirrar på telefonen och undrar om jag ska ringa. Jag vet ju hur det är redan. Att höra deras röster skulle vara skönt men vad ska jag säga? Att jag är utmattad, förvirrad och att jag inte kan sova?

På jobbet kämpar jag för att hålla ögonen öppna. Dagarna känns långa. Ögonen svider. Jag tvingar mig att träffa mina vänner, för jag vet ju att jag mår bättre då. Där, i deras nya lägenhet pratar vi flera kvällar. Lycklig går jag hem i natten.

Jag vaknar på morgonen för sent och ändå alldeles för tidigt. Huvudet är tungt. Hur länge har jag sovit? Två timmar? Fem timmar? 

Jag undviker spegeln, tar på mig en vit linneskjorta och jeans. Går ut genom dörren med lunchlådan i väskan. Och då känner jag den. Höstvinden. 

Augusti måste bli bättre än så här. 

Vem vet vad som kommer sen.

Malin Öhman
Publicerad 15.08.2016 kl. 17:38

Bokklubb, bebis, Berghäll

Hej vänner. Jag har haft lite sommarledigt från bloggen. Men nu är jag tillbaka! Alltid när jag har bloggpaus (vilket händer oförskämt ofta) bunkrar jag upp med hundra idéer och saker jag vill skriva om. Så nu kör vi. Vi börjar med att ta en titt på vad jag har haft för mig i sommar. 

 photo 2016-06-26 10.58.50 1_zpsnihj1buu.jpg

Så här ledsamt såg det ut när jag lämnade Österbotten efter midsommarhelgen på villan. Efter att ha tillbringat en massa dagar på villan förra sommaren är det konstigt att jag bara har varit där en gång nu. Sommar i Helsingfors är härligt, men att ha lite villaliv hade varit underbart. Och behövligt. Förhoppningsvis är det varmt ännu i september så att jag kan vara där lite då.

 

 photo 4_zpsafxzfs53.jpg

En dag i början av juli åkte jag och Oliver till Rönnskär. Vattnet var iskallt och fullt av alger så jag doppade bara tårna.

  photo 2016-07-14 12.11.04 1_zpsc4fm1udx.jpg

Bokklubbsträff! Att träffas för att snacka om Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig hade verkligen dragit ut på tiden. Men till slut träffades vi igen. Vi åt brunch och pratade om boken men också om allt möjligt annat.

Vad tyckte vi om boken? Vi tyckte inte alls om den. Jag tror att den fick 2 i medelbetyg. Det är lite konstigt att läsa den när Ebba är min professor i nordisk litteratur, och jag har väldigt stor respekt för henne, men hennes skönlitteratur var inte bra. Kortfattad recension: läs fem random sidor i boken så räcker det. Högtravande, långrandigt och tråkigt. Och så de engelska orden och uttrycken som slinker in här och var. Nej. Bara nej. Jag känner ingen människa som skulle benämna en psykolog för shrink. Det känns som att Ebba har suttit sig ner och försökt skriva "som ungdomar gör" men tyvärr misslyckats. Och för att inte tala om anspelningen på Märta Tikkanens mästerverk Århundradets kärlekssaga - de här två böckerna kan inte ens jämföras. Så att Ebba har valt att skriva sin bok som en hommage till Århundradets kärlekssaga är faktiskt lite oförskämt när den bara inte kommer upp i samma nivå. 

 

 photo 2016-07-24 08.33.50 1_zpsuhazdnjy.jpg

Nästa bok jag dök in i var Regnet luktar inte här. Jag läste den på förmiddagarna i parken innan jobbet medan jag viftade bort myror som krupit upp på mina bleka ben. 

 

 photo 2016-07-10 11.40.10 1_zpsupc2fmmv.jpg

Och så har jag hängt en del med dom här fina. Killarna har varit i Österbotten på jobb så det blev några veckor av mindre häng men ett par fantastiska kvällar har vi haft hittills i sommar. 

  photo 1_zpshlfakewv.jpg

Mer parkhäng före jobbet. 

   photo 2016-07-26 01.59.48 1_zpshpsddr8n.jpg

En dag mötte jag upp Jenna och lilla Agnes på Kiila för att äta lunch och bebismysa! Agnes är verkligen en underbar tjej som plötsligt har förvandlats till en skrattande liten människa. Satt i flera timmar och pratade med Jenna och sen förflyttade vi oss till Sis deli då Kaneli kom med. 

 

 photo 2016-07-26 01.59.21 1_zpsgb7otewx.jpg

Den här bilden är guld. Kaneli ser ut som en trött småbarnsmamma och ser det inte ut som Agnes vänstra hand där i luften? 

Hur som helst. Det var sjukt kul att träffa Jenna och Agnes igen, längtar tills de är tillbaka i Helsingfors så att vi kan träffas igen!

 

 photo 2016-08-07 02.04.00 1_zpsuh6gy3rn.jpg

En av många kvällshimlar när jag går hem från jobbet. 

 

 photo Namnlost-1_zpsxelxewpy.jpg

Mina bästisar Louise och Axel har flyttat till Berghäll. Till en sjukt stor och ljus och fin tvåa där jag redan har planerat in sleepovers och julmiddagar och ... allt. Kommer hänga här tills de kastar ut mig. 

 

 photo 2016-08-03 02.12.34 1_zpsx96f86ts.jpg

Så här fint är det i deras nya kvarter. Vill också flytta.

  photo 2016-08-05 03.07.54 1_zpswyj3giwl.jpg

Bokklubb igen! Den här gången frukost och prat om Regnet luktar inte här. Vi tyckte inte så mycket om den heller. Kort recension: Ämnet är väldigt viktigt och vi är glada att vi läste boken, men stilen föll oss inte i smaken. Den var för rapporterande och det märktes att Duraid Al-Khamisi är journalist. Vi hade önskat mer skönlitterärt grepp och eventuellt ett snävare perspektiv. Det kändes som att han försökte klämma in för mycket i den här 200-sidor långa boken. Det blev för spretigt. Men den fick en trea i betyg!

  photo 2016-08-05 03.07.56 1_zpsqdcxzwcd.jpg

Nästa bok vi läser är In transit. Har redan börjat på den och hittills älskar jag den. 

Malin Öhman
Publicerad 11.08.2016 kl. 11:45

Sommarlistan

 photo IMG_6306_zpspt3qpzet.jpg

 photo 2015-07-25 09.24.05 1_zpsphf4njs3.jpg

 photo 2015-07-05 12.41.08 1_zpsddkz8vtu.jpg

 photo 2015-06-20 09.54.37 1_zpsnclswrii.jpg

 

Hörni nu är det ju sommar på riktigt. Jag tillbringar alla sommarkvällar inne på Hbl:s redaktion så jag hinner inte riktigt med parkhäng och kompishäng och bokklubb och allt det jag satt och längtade efter hela våren. Att jobba är också kul, men att jobba kväll hela tiden är rätt så tungt. Och jag är usel på att ta vara på förmiddagarna. Jag sitter mest och slöar och äter maratonfrukostar och netflixar medan jag stökar där hemma eller tvättar eller lagar mat. Men jag har bestämt att efter midsommar ska jag klämma in parkhäng och läsning och skrivning på förmiddagarna. Man kan ju inte äta frukost och göra hushållsarbete hela sommaren. 


Hur ser dina planer ut för sommaren?

Det kommer inte bli en vanlig sommar för min del då jag jobbar mycket kväll. När jag är ledig tänker jag vara UTE och njuta av solen och spendera tid med mina vänner och med Oliver.

 

Vad ska du göra på midsommar?

I skrivande stund sitter jag på tåget till Österbotten där vi ska fira midsommar. Jag tänker att vi kommer att äta massor av god grillad kyckling och saftiga grönsaker, spela krocket och brädspel, mumsa på jordgubbar med grädde, sitta på bryggan och se ut på havet medan myggen äter upp våra ben och sen somna i en nybäddad säng medan brasan knastrar.

En gnutta stress blir det ju också, då vi ska hinna träffa min pappa på torsdag, vara i Oxkangar på fredag och sen i Flaskskär på lördag. På söndag morgon åker jag tillbaka till Helsingfors för att jobba. Så kort men intensivt firande hoppas jag på.  

 

Vad ser du mest fram emot i sommar?

Det där spontana kvällshänget, lugna morgnar med god frukost och ett par utflykter till sandstränder där jag kanske vågar mig på ett dopp eller två.

 

Hur länge ska du vara ledig?

Ett par dagar per månad. Den här sommaren kommer att gå till historien som jobbsommaren. 

 

Vad vill du verkligen hinna med?

Jag vill verkligen hinna med en lägenhetsrunda som vi hade i fjol när vi bodde i Vasa. Det var hur kul som helst så jag tänkte tvinga mina vänner att vara med. 

 

Vad saknar du i sommarplanerna?

LEDIGHET. Mamma. Linda. Pappa. Österbotten. Långa slöa dagar på villan. Det känns verkligen skumt att inte vara i Österbotten i sommar. Vanligtvis brukar jag kunna köra till villan eller till Vörå och umgås med familjen efter jobbet. Så det saknar jag. 

 

Vilken är din bästa sommarfrukost?

Gröt är bäst alla årstider. Bovetegröt med en massa bär. Eller bananglass. Eller fröknäckebröd med smör och salladsblad och grapefrukt. Eller naturell yoghurt med pressad citron och blåbär. 

 

Bästa sommarlåten?

En midsommarnattsdröm av Håkan Hellström går alltid hem hos mig. 

 

Vad kan gå fel?

Inte så mycket. Vädret kanske inte alltid är på min sida. Hittills har det varit regnväder varje lediga helg jag haft så det är ju inte så kul. 

 

Vem kommer du vara mest med?

Oliver. Ser honom knappt nu när vi jobbar olika tider men vi bor ju ändå tillsammans.

 

Vad kommer du lägga mest pengar på?

Mat. Mat. Mat.

 

Vad kommer du köpa inför sommaren?

Nada. Inte ens en ny bikini tänker jag införskaffa för jag älskar den jag köpte förra sommaren. Nu har jag ju gått ner 18 kg sedan jag hade den på senast så speciellt bikinitrosorna fladdrar lite och är ett par storlekar för stora men bikinin är så fin så jag vill inte köpa en ny. Kanske ska försöka sy in den lite. 

En grill har vi funderat på att köpa. Det skulle vara gott med grillmat ibland.

 

Kommer du bli brun?

Nej. Det är flera år sedan jag blev brun på sommaren. Får kanske en liten förnimmelse av en bränna i augusti men den försvinner lika snabbt som den kom. Jag är verkligen ingen storsolare men kanske skulle jag kunna bli pikulite brun om jag solade i någon park före jobbet. Det känns ändå som att det bara skulle vara en bonus, att bli brun är liksom inget jag strävar efter. 

Jag tror ändå att min eksemhud skulle må bra av lite solstrålar så jag ska nog klä av mig några lager ibland och blotta mina röda fläckar till Arabias befolknining. 

 

Vad vill du säga till ditt sommar-jag?

Sluta sov så länge på morgonen. Ta med frukosten ut och ta vara på dagen i stället. Sommaren behöver inte vara perfekt - du behöver bara må bra. 

 

Vad kommer du äta?

Efter midsommar ska jag gå all in och köra en strikt anti-candidadiet på obestämd tid i hopp om att min hud mår bättre av det. Jag äter redan egentligen enligt dieten, i stora drag, men ett par (jobbiga) förändringar blir det. Till exempel ingen frukt på några veckor, inget socker överhuvudtaget (brukar fuska ibland, speciellt när det kommer till mörk choklad och glass men det är det slut på). Så det blir massor av sallader och röror och långsamma kolhydrater, kyckling och fisk och fröknäcke. Och gröt. Och kanske om jag är riktigt snäll får jag äta en glass eller två. 

 

Vad dricker du i sommar?

Mojito! Citronvatten.

 

Vad ska du läsa i sommar?

Sommarboken är ett måste. Har tänkt ge mig på Glaskupan av Sylvia Plath nu under helgen - den har stått och dammat i bokhyllan så länge så jag känner att nu är det dags.

 

Vad kommer göra den här sommaren extra bra?

Helsingfors. Ska bli kul att upptäcka sommar-Helsingfors!

 

Vad kommer du ha på dig?

Lösa byxor, mjuka t-shirts och sneakers. Eller långklänning. Eller någon stormönstrad byxdress.

 

Hur kommer du att göra dig illa?

Jag snubblar nog ett par gånger.

 

Vad oroar du dig för?

Hösten. Framtiden. *Har inga planer för mitt liv efter sommaren men det ignorerar vi nu*

 

Vad kommer bli extra speciellt i år?

Det vet jag faktiskt inte. Att vi inte bor i Vasa och vantrivs i någon annans lägenhet kanske. Det känns faktiskt underbart att få bo kvar i sin egen lägenhet och inte hålla på och flytta. 

 

Bästa badstället?

Kommer föralltid älska Storsands långgrunda vågiga strand där man springer i och guppar omkring i flera timmar. Men det blir nog inget besök där i sommar. Och jag vet inte alls var man kan bada i Helsingfors. Tips? Utebadet i Gumtäkt förstås. 

 

Hur kommer du minnas din sommar sen i september?

Jag hoppas att jag inte bara tänker på jobbet när jag minns sommaren men det är jag rädd för. Förhoppningsvis blir det många roliga utekvällar som jag kan minnas.

 

Vad hoppas du på till nästa sommar?

Lite mer ledighet, definitivt. Men det är ju vad man gör det till. Jag är otroligt lättad och glad att jag har ett jobb, att jag får göra något jag verkligen tycker om. Så nu ska jag sluta klaga. Det kommer bli en bra sommar. 

I morgon är det midsommar och jag ska ha det bäst på villan och njuta av varje sekund. 

Malin Öhman
Publicerad 17.06.2016 kl. 20:31

Göteborg del 2 - vad skulle vi annars göra

 photo 2016-06-04 05.43.55 1_zpspy8x6euc.jpg

Göteborg. Nu när det har gått ett tag sen resan känns det nästan overkligt. Minst en gång per dag rycks jag in i ett tillstånd av saknad. Då jag minns Göteborg och längtar tillbaka. Till värmen. Till parkhänget. Till de äckligt varma spårvagnarna. Till dagarna med Lina och Kevin. Till konserten. Vi tar en titt på hur vi hade det i GBG.

 

 photo 2016-06-03 09.52.39 1_zps6fmzz2aj.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.30 1_zpsah64uzx7.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.17 1_zpsre8gd9hf.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.15 2_zps1lqteqmz.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.22 1_zpsfhqgk6wv.jpg

 

 photo 2016-06-05 04.42.49 1_zps6dxcdtyw.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.23 1_zps5letr1wk.jpg

Vi gick omkring på stan och lärde oss hur spårvagnarna gick. Vi köpte glass doppad i choklad. Vi åt hälsopizza och drack iskalla drinkar. Vi pratade och pratade och pratade. Vi satt på en bar och såg hur en ström av människor från Ullevi traskade in mot staden igen. I morgon skulle vi få se Håkan.

 

 photo 2016-06-06 12.13.44 1_zpsc1fswxz5.jpg

 photo 2016-06-06 12.04.29 1_zpszoaadzkj.jpg

 photo IMG_20160605_233237_zps8pexqume.jpg

Konserten sen. Alltså. Vi hade inte världens bästa platser men det gjorde verkligen ingenting. Hela känslan var magisk. Det var så känslosamt. Jag har älskat Håkan sedan högstadiet då jag satt på mitt flickrum och angstade. Då kändes det som att Håkan förstod. Sedan dess har han följt med. Musiken blir aldrig gammal. 

 

När vi flög hem igen på måndagen var jag deppig. Jag surade hela vägen hem från flygplatsen. För Göteborg var så underbart. Och jag kände mig så hemma där (som jag alltid gör i Sverige). Nu var vi tillbaka i gråa kalla Finland där inte ens flygvärdinnan vill hjälpa en att få upp väskan i bagagehyllan. 

Men det är helt okej ändå. Vi har ju alla minnen. 

Malin Öhman
Publicerad 18.06.2016 kl. 17:30

Vi måste prata om alkohol

 photo 2016-02-27 12.16.21 1_zps6dqsisxs.jpg

 

Nu närmar det sig ett år sedan jag gjorde stora livsstilsförändringar. Som ni vet hade jag hemska hudproblem (det har jag fortfarande men det blir bättre varje dag) och efter att ha gått till en homeopat bestämde jag mig för att det var dags att ta min hälsa på allvar. Så jag sade bland annat hejdå till alkohol. 

Jag har inte varit en stordrickare. Jag brukar dricka ett par vinglas då och då. Och bli ordentligt full kanske en gång i månaden. Men dagen efter den minsta lilla klunk alkohol mådde jag dåligt. Huden var irriterad och inte bara det, jag var trött och hängig och degig. De där stunderna av eufori och frihetskänslor var inte värt det längre. 

När jag bestämde mig för att vinka adjö till alkoholen var jag ganska rädd. Det kändes som ett stort steg. Hur skulle jag umgås med vänner som dricker? Vad skulle jag dricka på fester? Skulle jag ens kunna vara med på fester?

Det här är i efterhand hemskt att jag behövde fundera på. Vi lever i ett samhälle där umgänge verkligen kretsar kring alkohol. Att påstå något annat är lögn. Eller så är det naivitet. Men tänk på det. Alkoholen är alltid där. 

I början frångick jag förbudet ibland. Mest för att det var en vana att ha ett glas i handen och då kändes vatten otroligt tråkigt. Läsk har aldrig varit ett alternativ för mig då jag också undviker socker. Så det känns som om det gör precis lika mycket skada som alkoholen. 

 

Vad har jag då lärt mig under min alkoholfria period? 

1. En kan ha sjukt roligt utan alkohol (känns helt absurt att ens behöva skriva en sån sak), förutsatt att ens sällskap är på bra humör och är taggade. 

Är de inte festsugna eller om det är dålig stämning, ja då är det otroligt svårt att själv vara taggad. Men på andra fester känner en sig precis lika glad och upprymd som de som dricker. 

2. En lär känna sig själv bättre.

Jag gillar mig själv bättre när jag inte dricker. Jag är mig själv mer och kan släppa loss precis lika mycket som med alkohol, vilket jag trodde skulle vara omöjligt. 

3. Fulla människor är obehagliga ibland.

Det här trodde jag aldrig att jag skulle säga, för jag förstod verkligen inte det här när jag var tonåring och rände omkring på Åminne. Jag fattade ingenting när någon sa att de tycker att fulla människor var obehagliga eller äckliga - jag tyckte att de överdrev. Lite kanske de gjorde det, men jag måste säga att jag verkligen förstår det nu. Och då menar jag inte när mina vänner är fulla och härjar omkring, det tycker jag ju om. Men jag menar när någon blir för full. När en person kommer in i stadiet "jag minns ingenting från i går". Det är väldigt obehagligt att i nyktert tillstånd umgås med någon som är så full, när en själv är någon helt annanstans. Minns personen alls vad vi pratat om? Säger hen något hen ångrar dagen efter? 

4. Det är otroligt skönt att inte vara bakfull. 

Dagen efter en fest kan en självklart vara trött och lite hängig på grund av sömnbrist, men annars är det sjukt skönt att må bra dagen efter. 

5. Det kan vara jobbigt att gå på krog.

Det gör jag inte så ofta, men nu i och med Göteborgresan märkte jag hur sällan folk ber om alkoholfria alternativ. Göteborg kanske var extremfall också, det kändes som att folk bara drack öl där och de flesta ville inte lägga tid på att blanda en alkoholfri drink åt mig. Då erbjuds vatten eller läsk vilket inte är kul. Skärpning. 

6. Att sitsa nykter var en katastrof.

Testade det två gånger. Båda gångerna slutade med att jag stod där med en drink i handen. Jag gav upp. Hela poängen med en sits är ju att dricka stora mängder alkohol och ... bli full helt enkelt. 

7. Jag är en roligare person när jag är nykter.

Det här har flera sagt åt mig efter att jag slutade dricka. Det känns som en stor komplimang faktiskt. Och jag håller med. När jag drack blev jag ofta slö och trött. Nu är jag mer skärpt och kan ha bättre konversationer än när jag var full. 

När vi var ute på Musta Härkä här i Helsingfors (en förfärligt nasty bar som samtidigt var otroligt underhållande) såg jag allt. På gott och ont. Alla blickar. Alla gester. Sånt som jag annars hade missat. *Känner mig som en hök*.

 

Så sammanfattningsvis. Att sluta dricka alkohol var ett bra beslut. Det kan vara svårt ibland, eller okej, ganska ofta. Speciellt om man är van att ta ett vinglas nu och då. Det ingår ofta i sättet att umgås - när vi har bokklubbsträff skulle jag gärna ta en rödvinsglas att smutta på medan vi diskuterar, men det får jag inte. Kanske kan jag det efter något år när min hud mår bättre. 

Att dricka en god drink är inte alls omöjligt utan alkohol - det blir nästan godare alkoholfritt, så det är egentligen inte något problem. Men det är jobbigt att gå på en bar och beställa alkoholfritt om man har oturen att få en ohjälpsam bartender. 

Jag försöker inte värva medlemmar till min alkoholfria klubb (bestående av en person än så länge) men om det är någon där ute som funderar på att dra ner på sin alkoholkonsumtion eller helt sluta dricka alkohol - det är inte så svårt som det låter. Det är ju inte bra att dricka alkohol. Så att kanske ens ibland festa utan att hålla i ett vinglas är ju bara bra för dig. Kanske är det din grej. Hör av dig i så fall så kan vi ta en alkoholfri mojito-dejt. 

Malin Öhman
Publicerad 09.06.2016 kl. 19:44

Göteborg del 1 - Känn ingen sorg

I fredags var det äntligen dags för Göteborgresan. Efter den här stressiga våren med både skola och jobb och en galen mängd essäer var det välbehövligt med en liten semester. 

 photo 2016-06-03 04.07.50 1_zpsxrhtfm44.jpg

Jag har aldrig varit i Göteborg tidigare men som varje gång jag besöker Sverige går jag omkring med öppen mun - i Sverige är allt bara lite bättre. Och trevligare. Människor pratar faktiskt med varandra i Sverige. Det finns inte den dumma språkbarriären, utan vill jag säga något så är det bara att säga något. Vill jag småprata är det bara att göra det. 

 

 photo 2016-06-07 10.15.31 1_zpsggis0gwy.jpg

Otaliga gånger under resan konstaterade vi att vi nog kommer att emigrera till vårt grannland någon dag. I alla fall för en stund. Jag har känt det i mig hela mitt liv. Jag dras liksom till Sverige och nu är jag mer övertygad än någonsin att jag vill bo där. 

 

 photo 2016-06-04 08.36.12 1_zpsrh19nisz.jpg

Hur som helst. Göteborg var hur fint som helst. Och det var Håkan-fest i hela staden. Håkancitat överallt, restauranger hade döpt om sina rätter enligt Håkans låtar och mängden människor i staden var galen. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.39 1_zpsimbpeqvz.jpg

Mitt fina resesällskap. Älskar de här människorna så mycket. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.36 1_zpstfcxrpjl.jpg

Det var sommarvärme i Göteborg. Och då menar jag inte finsk sommarvärme utan värme som i Medelhavet. Jag fick köpa en hatt under resan för att inte förgås i värmen. 

  photo 2016-06-03 09.53.44 1_zpsifl4q8rk.jpg

Den första kvällen gick vi till Puta madre för att äta mexikanskt. Alltså så här: är ni någon gång i Göteborg ska ni gå dit. Det är fantastiskt gott, betjäningen var superb och stället var snyggt och speciellt. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.47 1_zpsf25e1alw.jpg

Kolla på dom här. Vi kände oss som att vi satt mitt i en film där ett gäng gangsters plötsligt rusar in och skjuter hela stället medan pittoresk glad musik spelas i bakgrunden. 

  photo 2016-06-04 08.36.09 2_zpsbbch9l6p.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.28 1_zpsvn9wjbbf.jpg

Jag drack en fabulös alkoholfri mojito som smakade exakt som en vanlig mojito. Tack för den (okej jag drack två stycken). 

Vi fortsatte kvällen på andra och tredje långgatan där vi försökte få plats på uteserveringarna, men såklart gick det inte så bra. Vi nöjde oss med att skåla inomhus i stället. 

 

 photo 2016-06-04 08.36.06 1_zpstnduajih.jpg

Till exempel på Pom Pom.

 

 photo 2016-06-07 10.15.25 1_zpse6l7hbnq.jpg

Vi sneglade också in på Publik men där var det fullt så vi gick hemåt i juninatten i stället och jag kände sån eufori i kroppen. Nu gick vi här, i Göteborg. Vi lekte att ett Håkan-soundtrack spelades i bakgrunden och plötsligt kändes det faktiskt som att vi skulle se Håkan inom de närmaste dagarna. 

  photo 2016-06-04 08.36.02 1_zpsurduxhd1.jpg

Malin Öhman
Publicerad 09.06.2016 kl. 13:00

Fisksoppa

Dags för ett recept! Mitt absolut bästa tips på vardagsmat är soppa. Jag ä-l-s-k-a-r soppor. Kycklingsoppa, grönsakssoppa eller fisksoppa är återkommande maträtter på min veckomeny. Just fisksoppa kanske inte är det absolut snabbaste man kan slänga ihop en vardagskväll men det är värt den där extra halvtimmen av matlagning att göra något gott och nyttigt som räcker i flera dagar. Lite långtråkigt blir det förstås att äta fisksoppa tre dagar i rad, men då är det bara att slänga in ett par portioner i frysen. 

Jag tycker om att variera sopporna från gång till gång med vad jag hittar i kylskåpet. Fisksoppa är också bra eftersom huvudingrediensen är fryst så det är en bra sak att ha i frysen som det bara är att ta fram om inspirationen tryter någon dag.

 

 photo 2016-05-25 09.45.02 1_zpssrcozgw5.jpg

Som ni vet är jag inte så noga med mängderna. Jag håller helt ärligt aldrig koll på hur mycket vatten eller hur mycket potatis jag slänger i. 

 

Fisksoppa 

Ingredienser

  • Potatis
  • Morötter
  • Purjolök
  • Kål 
  • Fisktärningar (fryst, till exempel lax, sej eller torsk)
  • Sparris
  • En kruka dill
  • Grönsaksbuljongtärning eller salt och peppar
  • Smetana

Ingredienserna är skrivna i den ordningen jag slänger ner dem i kastrullen. Jag kokar upp rejält med vatten och slänger sen i ingredienserna vartefter jag skalat och skärt dem. Fisken behöver inte koka länge så när den åker i drar jag ner värmen lite så att soppan bara småkokar. 

Sparrisen får inte heller koka för länge, då blir den mjuk och slemmig. Buljongtärningen lägger jag i med potatisen om jag använder en sådan. Det blir godast med den men om du vill kontrollera mängden salt själv - krydda själv.

Till slut smakar jag av och rör ner en burk smetana. Den ska vara 100-procentig, inte low-fat. Då kommer soppan att skära sig. Sen är det bara att strö på lite mer dill och äta med ett gott knäckebröd. 

Malin Öhman
Publicerad 28.05.2016 kl. 11:54

Känner livet i mig

 photo 2016-05-23 10.44.36 1_zpstkkdasyp.jpg

Jag går hem från redaktionen en sen majkväll. Det är ljummet ute och luften svalkar skönt efter att ha suttit inne och jobbat i åtta timmar. Jag har mina vita sandaler och min tunnaste jacka på. När blev det sommar egentligen?

 

 photo 2016-05-23 10.44.38 1_zps6rfrlsme.jpg

Livet bara rullar på. Allt blommar och sommardagarna avlöser varandra. Jag dricker kalla citronvattenglas och skriver min sista essä de dagar jag inte jobbar. Barnlitteratur. En essä kvar. Sen inga fler essäer på obestämd tid. Bara kandin kvar i höst och sen är jag klar. Sen ska jag jobba. Eller skriva. Gud vad jag vill skriva. 

  photo 2016-05-22 12.14.04 1_zpsitcwklqh.jpg

Till exempel här vill jag skriva. Vid mitt nya underbara skrivbord. Att skriva min åttonde (!!!) essä för i vår känns inte lika tungt när jag faktiskt vill sätta mig vid skrivbordet och låta fingrarna flyga över tangenterna. 

 

 photo 2016-05-26 03.41.14 1_zpskdcfuu0l.jpg

Som ni ser har jag ypperligt sällskap vid skrivbordet: Ronja och Astrid. Och en av mina favoritböcker, Frida och Frida. Vi kommer väldigt bra överens. 

I dag regnar det i Helsingfors. Det är ganska skönt med en regndag efter alla soliga varma pollenstinna dagar. Och så kan jag sitta inne med gott samvete också. 

Malin Öhman
Publicerad 26.05.2016 kl. 16:58

En morgon

 

Klockan ringer klockan sex. Jag skjuter fram verkligheten några gånger. Men sen går det inte längre och jag minns allt jag måste göra. Ska göra.

 

Jag flyger upp ur sängen och går sömndrucket till badrummet. I spegeln ser jag ett suddigt ansikte med påsar under ögonen. Fönstret har stått på glänt i natt.

 

Att se representabel ut på morgonen har blivit mycket lättare sedan jag klippte håret kort igen. Det bara faller ner och topparna svänger sig inåt av sig själva. Som att dom försöker vara på min sida när de vet hur stressad jag är. Tack toppar.

 

Frukostgröten, bovete med rismjölk, hallon och blåbär och för mycket kardemumma och vaniljpulver, kokar medan jag packar väskan. Kalender. Illusionerna. Häfte. Penna. Den svenska litteraturen 2. Den svenska litteraturen 1830-1890. Litteraturens historia i Sverige. 

 

Jag åker spårvagn och äter min gröt medan jag ser ut på lummiga bakgårdar och blomstrande hägg. Jag vill inget hellre än att lägga mig i en park, sparka av mig skorna och läsa en bok som jag faktiskt vill läsa.

 

Men det gör jag inte.

 

Jag stiger av i Kajsaniemi. Köper en tekopp. Släpar på min tunga väska upp till sjätte våningen och sätter mig ner. Tre uppgifter kvar nu - 15 sidor essä, 8 sidor essä och kompensationsuppgift.

 

Sen är det sommarlov i tre dagar.

 

Då börjar jag jobba.

 

Då kan jag i alla fall ligga i parker och läsa några timmar om dagen.

Malin Öhman
Publicerad 18.05.2016 kl. 09:24

Malin Öhman 23 Helsingfors

Gillar böcker, att skriva, matlagning, inredning, biobesök, att bokklubba, att spela piano, långa pratstunder och att sörpla på te med pepparmintsmak. 

Jag studerar journalistik och litteratur och jobbar som layoutjournalist. 

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com