Recension: Stanna

 photo 2017-01-05 03.21.05 1_zpsz6zbo7uq.jpg

 

Den senaste bokklubbsboken var Stanna av Flora Wiström. Så här står det om boken på adlibris: 

Esters Stockholmstillvaro kantas av oändliga jobbpass på antikvariatet och dimmiga lördagsnätter med bästa kompisen. Livet känns som en symaskinsnål som hoppar fram och tillbaka när tråden ska fästas; Ester kommer inte vidare. Men en dag träffar hon Eli med den mörka rösten och händerna som är fläckade av målarfärg. Det blir början på det vackraste men svåraste året i Esters liv. I bloggaren Flora Wiströms sinnliga romandebut är kärleken allomfattande, på gott och ont.
Det är vinter i Stockholm när Ester ser honom för första gången. Han väljer en bok om Frida Kahlo och betalar utan att se Ester i ögonen. Utanför antikvariatet ligger snödrivorna som strandade valar och det är beckmörkt redan klockan tre. Ester vågar inte fråga om hans nummer, trots att bästa kompisen Hanins röst ekar i huvudet: go for it. 
Det är tur att Ester har Hanin som tränger sig före i kön till klubbarna, klottrar "onanera mera" på husväggarna och trycker på skicka när Ester tvekar. 
Stanna handlar om att hålla andra uppe när man själv är nära att gå sönder, om den stora livsavgörande kärleken och om att stå still när alla andra rör på sig. Stanna är också en hyllning till systerskapet. 

 

 photo 2017-01-19 08.09.52 2_zpso71yjkbu.jpg

 

Jag har stora svårigheter att bestämma vad jag tycker om Floras debutroman. Dels för att det är näst intill omöjligt att glömma bort vem författaren är och det faktum att jag som läsare känner till väldigt mycket om hennes liv. Flora har själv skrivit på sin blogg hur viktigt det är att se boken som en självständig helhet, som inte är någon biografisk skildring av hennes liv. Men alltså det fungerar inte riktigt att först helt tydligt basera karaktärerna på personer i hennes liv och sen säga att läsaren måste skilja på bok och verklighet. Jag förstår att en tar avstamp i det en har varit med om när en sätter sig ner för att skriva sin debutroman, inget fel med det. Write what you know osv men jag är faktiskt lite besviken på att de enda karaktärerna som känns trovärdiga är de som helt tydligt är baserade på verkliga personer (fELIix hallå??) och de karaktärer som är mer påhittade är så otroligt otrovärdiga.

Jag tänker främst på Hanin. Jag vet inte om jag har haft väldigt tråkiga vänner i min uppväxt men jag har rört mig i många kompisgäng och har en ganska stor skara vänner i dag och aldrig har jag träffat eller stött på en person som Hanin. Som spottar och röjer runt och är totalt obrydd om allt och bara *lever för dagen*. Inget fel med att vara en sådan person alltså, men beskrivningen av henne och förhållandet till Ester känns väldigt påklistrat och otrovärdigt. Får liksom inget grepp om henne. (Och varför pratar hon engelska hela tiden...) Till exempel när de brottas i gräset och Hanin spottar Ester i ansiktet på skoj. Har aldrig befunnit mig i en sådan situation men tror knappast att jag bara hade torkat bort spottet och fortsatt som om inget hade hänt. Förstår inte riktigt poängen med att spotta någon i ansiktet. Det kanske är det som är problemet, att jag helt enkelt inte känner igen mig i deras kompisrelation. 

Saker Malin stör sig på med Stanna nummer tre: hur finslipad boken var. Jag gillade verkligen att kapitlen var korta och Floras språk är väldigt läsvänligt och handlingsbaserat. Oftast känns det som att läsa ett filmmanus, alla detaljer är fint invävda i handligen och bilderna är vackert arrangerade. MEN det hade varit trevligt med lite mindre slipade kapitel ibland. Varje kapitel börjar och slutar väldigt filmiskt och det märks att Flora har skrivit stora delar av boken under en skrivarutbildning. Den är bra, men den är lite för slipad för min smak. Jag tror att det hade gynnat boken om Flora hade låtit texten sväva ut ibland. 

 

 photo 2017-01-19 08.09.52 3_zpsynoc8w4e.jpg

Nu låter det som att jag ogillar boken och så är det verkligen inte. Jag gillar hur skickligt Flora skapar stämningar och att hon aldrig skriver ut "han var ledsen" utan visar alla känslor genom subtila detaljer, kroppsspråk och repliker.

Jag tycker också väldigt mycket om sjukdomsskildringen. Lottas sjukdom påminner till viss del om min pojkvän Olivers mammas sjukdom som hon drabbades av ett halvår efter att vi träffats. Så mycket i Esters berättelse påminner om hur det var för mig och Oliver när Eva blev sjuk och jag kan verkligen känna igen mig i otillräcklighetskänslorna som Ester känner, likaså hur sjukdomen tär på Ester och Eli och driver dem längre ifrån varandra, samtidigt som de binds samman av händelsen. 

Århundradets bokklubb gav boken 3,5 av 5 i betyg. Bra betyg alltså!

Malin Öhman
Publicerad 03.02.2017 kl. 14:26

Århundradets bokklubb bloggar

 photo 12_zpszqyhx4ns.jpg

Nu är det dags. I dag lanserar vi vår blogg Århundradets bokklubb. Under veckan kommer vi att publicera presentationsinlägg, gå in och läs! Det kommer bli så bra. Lovar.

Malin Öhman
Publicerad 31.01.2017 kl. 10:23

Februari = nytt jobb, renovering och flytt

 photo 2017-01-05 03.21.07 1_zpsugw8k9eb.jpg

Februari betyder förändring. I alla fall i hushållet Öhman-Ström. Vi har fått många glada nyheter på sista tiden. Oliver har fått ett nytt jobb. Efter en lång process och otaliga intervjuer fick han äntligen veta att han ska börja jobba på Supercell. Vi kunde knappt tro att det var sant. Jag gick omkring med ett leende på läpparna i flera dagar.

Inte bara är det Olivers drömjobb, utan det kommer en massa trevliga överraskningar på köpet. Till exempel bjuder företaget de anställda + partners på en resa varje år. Så i mars åker vi till Island på en weekend med Supercell-gänget. Ser fram emot det så mycket. Tänker ta tusentals bilder och bada i varma källor. Kommer bli så bra.

Sen har vi också hittat en lägenhet! Efter många visningar i Berghäll som kändes lite sådär såg jag en jättefin (och stor) lägenhet i Rödbergen som verkade perfekt. Vi fick en privat visning och vips blev vi med lägenhet. På gångavstånd från jobbet! Precis invid Koffparken. Den behöver lite småfix innan vi flyttar in, men husbolaget står för alla renoveringskostnader. 

I köket ska vi byta golv och måla några skåp på insidan, en vägg i sovrummet ska målas och några handtag ska bytas och sånt. Som tur har vi hela februari på oss att fixa och städa i läggan. Mamma och Peter kommer dessutom och hjälper oss med golvbytet och Linda och Kristian hjälper oss med flytten 18-19 februari. Sen säger vi hejdå till studielägenheten. Äntligen. Det blir en riktig nystart. 

Jag ser verkligen fram emot att flytta. Vi har mycket som ska göras: möbler ska säljas, det ska packas och i och med packandet ska vi gå igenom allt vi äger enligt Marie Kondos filosofi och slänga, sälja eller skänka allt som inte *sparks joy*. Vill komma igång med det nununu. 

Tänker mig att jag ska dokumentera allt och att ni ska få följa med under flytten och renoveringen! Skoj va? 

Malin Öhman
Publicerad 29.01.2017 kl. 22:17

Århundradets bokklubb

 photo P1250173_zpspt8oa1st.jpg

 photo P1250176_zpsescdgfbt.jpg

 photo P1250166_zpspgidj00g.jpg

Det är spännande saker på gång nu. Förra veckan träffades Århundradets bokklubb i Mesotoko iklädda svarta polotröjor och läppstift. Vi skulle ta bilder att använda för bokklubben och det perfekta stället att ta dem var definitivt Hanna och Kanelis kök där solen sken in i perfekt vinkel mitt i dagen. Agnes kröp omkring på golvet medan vi poserade och sen hoppade hon mellan famnarna. Alla bokklubbar borde ha en bokklubbsbebis. 

Malin Öhman
Publicerad 29.01.2017 kl. 21:58

I dag

 photo 2017-01-19 08.10.01 2_zpsdgcf4xpr.jpg

 photo 2017-01-19 08.09.58 2_zpsfxfyf0nj.jpg

 photo 2017-01-19 08.09.49 1_zpsytayc3w1.jpg

 

Dagens mat

Jag åt bananpannkaka till frukost. Meget godt. Åt grönsaker och gröt till lunch. Smoothie till mellanmål. Tonfiskpasta till middag. Och nu blir det rostade kikärtor och te före läggdags. 

Dagens bok
Stanna av Flora Wiström. Måste stressläsa lite för i morgon är det bokklubbsträff och jag har halva boken kvar. Sista minuten som alltid. Som tur är boken snabbläst. 

Dagens humör
Jaghar varit väldigt uppåt i dag. Trots att jag vaknade lite för sent och inte hann skriva så mycket jag ville. Men solen har tittat fram, såren vid mitt öga håller på att läka och jag har varit pigg och full med energi. 

Dagens händelse

Lägenhetsvisning på Tredje linjen. Efter visningen ringde vi på hos Lina och Kevin där vi (Oliver) fick äta fastlagsbulle. Vi pratade om personer vi irriterar oss på, hur en ska hitta en passion i sitt liv och vad som skulle hända om det bröt ut krig och Kevin plötsligt skulle vara tvungen att döda människor. 

Dagens planer
Jag har haft en effektiv dag. Det bästa med att jobba hemifrån är att få äta frukost i lugn och ro, dansa lite till call your girlfriend, spela lite piano och sen sitta och skriva på kandin med papiljotter i håret och myskläder på. 

Kvällen har varit rätt så händelselös. Ska läsa Stanna i sängen innan jag somnar. That's it. 

Dagens vill ha
En perfekt grå stickad tröja som inte är för varm och som inte sticks. Och de där perfekta klackskorna från Vagabond som jag har spanat på i en evighet. Kanske jag kan berättiga ett skoköp om jag säljer ett eller två andra par skor? 

Dagens frisyr

I morse klippte jag pannluggen, måste göras ungefär varannan vecka vilket är kul, håret har börjat växa snabbare på sistone. Efter en höst av massivt håravfall känns det kul. Satte upp håret med en stor svart rosett i dag. Känner mig alltid som Madicken när jag har rosett i håret. Älskar det.

Dagens kläder

En vit skjorta och en svart t-shirtklänning ovanpå, dr martens. Kanske inte mest spännande klädvalet jag gjort men vissa dagar blir det ju så. 

Dagens komplimang
Jag har inte fått en enda komplimang i dag. Kan ni tänka er.

Dagens längtan

Äventyr. Sommar. Sena nätter och vingliga steg. Sammanflätade händer och doft av myggspray.

 

Malin Öhman
Publicerad 19.01.2017 kl. 14:20

Tredje veckan

 photo 2017-01-16 11.21.55 1_zps1in4rp7r.jpg

Den här veckan har börjat bra. Känner mig full av energi och lust att träffa folk och till och med jobba på kandin. Min nya Frankie daily journal har kommit på posten också. Älskar kalendrar och det här måste vara den snyggaste kalendern i världshistorien. Jag fick egentligen en kalender av pappa i julklapp men sen såg jag frankie på rea och kunde bara inte motstå den. Så för ett par dagar sen låg den på min hallmatta och väntade på att användas. 

 

 photo 2017-01-16 11.21.54 1_zpsn9lrthjl.jpg

Vad har jag gjort hittills den här veckan då? 

I går fixade jag min närvaroanmälan för vårterminen, har varit nojig över den i flera veckor eftersom jag vinte fått något besked om huruvida min ansökan om förlängd studierätt blivit godkänd. Men nu är det fixat och jag fortsätter vara studerande under våren. 

Jag känner mig faktiskt riktigt taggad på att skriva kandin klart nu. Den har stått stilla så länge nu och äntligen har jag kommit igång med den igen. I morgon ska jag sätta mig på något mysigt café och jobba vidare på analysen. 

På tal om café, i går satt jag och Evelina på Steam coffee i flera timmar och pratade ikapp många månader. Jag konstaterade bland annat att jag behöver mer egentid, då jag gör saker utan Oliver. Oftast blir det så att vi umgås med våra vänner tillsammans och vi har inte jättemånga egna vänner så det blir inte så mycket häng utan varandra. Vilket är lite synd. Så nu ska det bli ändring på det. 

 photo 2017-01-16 11.21.53 1_zpsmx4hllu1.jpg

På fredag är det bokklubbsträff hos Jenna. Ser så löjligt mycket fram emot det. Vi ska prata om Stanna av Flora Wiström och så tänkte jag krama om Agnes ungefär hundra gånger och prata om bokklubben som vi håller på att utveckla. Kommer bli så bra.

Sen är det helg och på lördag vankas det fest. Och dans. Vill röja lite. Vara ung och galen och så vidare. 

Det blir en bra vecka! 
 

Malin Öhman
Publicerad 17.01.2017 kl. 14:15

Linssås med pasta

 photo 2017-01-16 11.21.48 1_zpsxclcmryx.jpg

Hittills går det bra med att hålla nyårslöftena. Ett av dem var att äta mindre kött och i går kväll slängde jag ihop en utsökt middag: Tomatsås med linser, grönsaker och kikärtspasta. Som köttfärssås utan kött. Och godare.

 

 photo 2017-01-16 11.21.46 1_zpsqwnkcyzr.jpg

 

Ingredienser

En gul lök

En morot

En halv zucchini

Röda linser, ungefär en deciliter 

En burk krossade tomater

Salt, peppar, timjan, basilika

Pasta, jag använde både kikärtspasta och linspasta som fanns i skafferiet. 

 

Jag gillar mat som en kan laga i en kastrull så att en slipper diska så mycket efteråt. Så jag lagade allt i en djup stekpanna. 

Hacka löken och fräs den tillsammans med lite smör. Hacka moroten i små bitar och lägg den i pannan tillsammans med några deciliter vatten och den hackade zucchinin. Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. 

Häll i de krossade tomaterna och krydda såsen.

Pastan jag använde ska bara koka i ett par minuter så när såsen är klar lägger du i pastan och rör om lite tills den är mjuk. 

Smaka av och servera med sallad! 

Malin Öhman
Publicerad 17.01.2017 kl. 13:59

En julklapp

 photo 2017-01-03 10.19.50 1_zpsqefiuky6.jpg

Den här halsduken gav jag till min syster i julklapp. Jag hade glömt bort hur roligt det är att sticka och ha något att pyssla med. Jag stickade bara rätstickning så det gick på nolltid. Perfekt att göra medan en ser på serier eller åker tåg. 

Och visst blev det fint med garnbollarna? Jag måste nog sticka ihop en halsduk åt mig själv också. 

Malin Öhman
Publicerad 14.01.2017 kl. 19:45

Januari

Mitt liv just nu: Jobba kväll, äta, sova, läsa och obsessa över SKAM säsong tre. Måste. Lugna. Mig. Och. Tänka. På. Något. Annat. Än. Isak. Och. Even.

NU. 

Vi tar en titt på vad som har fastnat på bild de senaste dagarna i stället!

 photo 2017-01-05 03.21.07 1_zpsugw8k9eb.jpg

 photo 2017-01-12 03.11.01 1_zpsp2ba3uz0.jpg

Vårfärgerna är tillbaka i lägenheten! Jag blev så otroligt trött på allt som heter jul när vi kom tillbaka till Helsingfors så en kväll förde jag ner allt julpynt till källaren, böt kuddar och köpte nya växter. 

 photo 2017-01-12 03.11.03 1_zpsklc5tgcm.jpg

 photo 2017-01-12 03.11.04 2_zpsppajymvi.jpg

 photo 2017-01-12 03.11.05 1_zpsanob0iws.jpg

När termometern visade -20 stannade jag inne med halsont och feber, så jag klarade mig undan den värsta kylan. En dag drog jag på mig pälsen och gick till affären med Oliver för att handla. Det var förvånansvärt skönt, så länge det inte blåser är det ju riktigt härligt med kallt väder. 

 

 photo 2017-01-05 03.21.05 1_zpsz6zbo7uq.jpg

Nästa vecka träffas Århundradets bokklubb för att prata om Stanna. Jag har läst mindre än hälften men vi träffas först på fredag så jag kommer nog att hinna läsa ut den tills dess.

 

 photo 2017-01-12 03.11.00 1_zpsb40eneks.jpg

Dagens lunch som jag slängde ihop här hemma efter att Oliver och jag förlängt vårt hyreskontrakt hos Hoas och jag gått på stan en snabbis. Sallad med gurka, zucchini, timjan, purjolök, rostade kikärtor och världens godaste dressing: olivolja, äppelcidervinäger och kryddor. 

 

Malin Öhman
Publicerad 12.01.2017 kl. 16:30

Jag ser dom dansa från golvet och jag älskar dom så det värker

 photo PC180758_zpsfua9upvr.jpg

 photo PC180724_zpsosifkpwi.jpg

 photo PC180725_zpsi941z2kp.jpg

 photo PC180729_zpsjavcmo6j.jpg

 photo PC180730_zpsopsjwxzn.jpg

 photo PC180738_zpskogzccak.jpg'

Malin Öhman
Publicerad 09.01.2017 kl. 17:00

Malin Öhman 23 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Läser, skriver, lagar sjukt god mat, puffar kuddar, bokklubbar, spelar piano, pratar för mycket, badar för ofta och dricker en liter te per dag.

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com