Sommarlistan

 photo IMG_6306_zpspt3qpzet.jpg

 photo 2015-07-25 09.24.05 1_zpsphf4njs3.jpg

 photo 2015-07-05 12.41.08 1_zpsddkz8vtu.jpg

 photo 2015-06-20 09.54.37 1_zpsnclswrii.jpg

 

Hörni nu är det ju sommar på riktigt. Jag tillbringar alla sommarkvällar inne på Hbl:s redaktion så jag hinner inte riktigt med parkhäng och kompishäng och bokklubb och allt det jag satt och längtade efter hela våren. Att jobba är också kul, men att jobba kväll hela tiden är rätt så tungt. Och jag är usel på att ta vara på förmiddagarna. Jag sitter mest och slöar och äter maratonfrukostar och netflixar medan jag stökar där hemma eller tvättar eller lagar mat. Men jag har bestämt att efter midsommar ska jag klämma in parkhäng och läsning och skrivning på förmiddagarna. Man kan ju inte äta frukost och göra hushållsarbete hela sommaren. 


Hur ser dina planer ut för sommaren?

Det kommer inte bli en vanlig sommar för min del då jag jobbar mycket kväll. När jag är ledig tänker jag vara UTE och njuta av solen och spendera tid med mina vänner och med Oliver.

 

Vad ska du göra på midsommar?

I skrivande stund sitter jag på tåget till Österbotten där vi ska fira midsommar. Jag tänker att vi kommer att äta massor av god grillad kyckling och saftiga grönsaker, spela krocket och brädspel, mumsa på jordgubbar med grädde, sitta på bryggan och se ut på havet medan myggen äter upp våra ben och sen somna i en nybäddad säng medan brasan knastrar.

En gnutta stress blir det ju också, då vi ska hinna träffa min pappa på torsdag, vara i Oxkangar på fredag och sen i Flaskskär på lördag. På söndag morgon åker jag tillbaka till Helsingfors för att jobba. Så kort men intensivt firande hoppas jag på.  

 

Vad ser du mest fram emot i sommar?

Det där spontana kvällshänget, lugna morgnar med god frukost och ett par utflykter till sandstränder där jag kanske vågar mig på ett dopp eller två.

 

Hur länge ska du vara ledig?

Ett par dagar per månad. Den här sommaren kommer att gå till historien som jobbsommaren. 

 

Vad vill du verkligen hinna med?

Jag vill verkligen hinna med en lägenhetsrunda som vi hade i fjol när vi bodde i Vasa. Det var hur kul som helst så jag tänkte tvinga mina vänner att vara med. 

 

Vad saknar du i sommarplanerna?

LEDIGHET. Mamma. Linda. Pappa. Österbotten. Långa slöa dagar på villan. Det känns verkligen skumt att inte vara i Österbotten i sommar. Vanligtvis brukar jag kunna köra till villan eller till Vörå och umgås med familjen efter jobbet. Så det saknar jag. 

 

Vilken är din bästa sommarfrukost?

Gröt är bäst alla årstider. Bovetegröt med en massa bär. Eller bananglass. Eller fröknäckebröd med smör och salladsblad och grapefrukt. Eller naturell yoghurt med pressad citron och blåbär. 

 

Bästa sommarlåten?

En midsommarnattsdröm av Håkan Hellström går alltid hem hos mig. 

 

Vad kan gå fel?

Inte så mycket. Vädret kanske inte alltid är på min sida. Hittills har det varit regnväder varje lediga helg jag haft så det är ju inte så kul. 

 

Vem kommer du vara mest med?

Oliver. Ser honom knappt nu när vi jobbar olika tider men vi bor ju ändå tillsammans.

 

Vad kommer du lägga mest pengar på?

Mat. Mat. Mat.

 

Vad kommer du köpa inför sommaren?

Nada. Inte ens en ny bikini tänker jag införskaffa för jag älskar den jag köpte förra sommaren. Nu har jag ju gått ner 18 kg sedan jag hade den på senast så speciellt bikinitrosorna fladdrar lite och är ett par storlekar för stora men bikinin är så fin så jag vill inte köpa en ny. Kanske ska försöka sy in den lite. 

En grill har vi funderat på att köpa. Det skulle vara gott med grillmat ibland.

 

Kommer du bli brun?

Nej. Det är flera år sedan jag blev brun på sommaren. Får kanske en liten förnimmelse av en bränna i augusti men den försvinner lika snabbt som den kom. Jag är verkligen ingen storsolare men kanske skulle jag kunna bli pikulite brun om jag solade i någon park före jobbet. Det känns ändå som att det bara skulle vara en bonus, att bli brun är liksom inget jag strävar efter. 

Jag tror ändå att min eksemhud skulle må bra av lite solstrålar så jag ska nog klä av mig några lager ibland och blotta mina röda fläckar till Arabias befolknining. 

 

Vad vill du säga till ditt sommar-jag?

Sluta sov så länge på morgonen. Ta med frukosten ut och ta vara på dagen i stället. Sommaren behöver inte vara perfekt - du behöver bara må bra. 

 

Vad kommer du äta?

Efter midsommar ska jag gå all in och köra en strikt anti-candidadiet på obestämd tid i hopp om att min hud mår bättre av det. Jag äter redan egentligen enligt dieten, i stora drag, men ett par (jobbiga) förändringar blir det. Till exempel ingen frukt på några veckor, inget socker överhuvudtaget (brukar fuska ibland, speciellt när det kommer till mörk choklad och glass men det är det slut på). Så det blir massor av sallader och röror och långsamma kolhydrater, kyckling och fisk och fröknäcke. Och gröt. Och kanske om jag är riktigt snäll får jag äta en glass eller två. 

 

Vad dricker du i sommar?

Mojito! Citronvatten.

 

Vad ska du läsa i sommar?

Sommarboken är ett måste. Har tänkt ge mig på Glaskupan av Sylvia Plath nu under helgen - den har stått och dammat i bokhyllan så länge så jag känner att nu är det dags.

 

Vad kommer göra den här sommaren extra bra?

Helsingfors. Ska bli kul att upptäcka sommar-Helsingfors!

 

Vad kommer du ha på dig?

Lösa byxor, mjuka t-shirts och sneakers. Eller långklänning. Eller någon stormönstrad byxdress.

 

Hur kommer du att göra dig illa?

Jag snubblar nog ett par gånger.

 

Vad oroar du dig för?

Hösten. Framtiden. *Har inga planer för mitt liv efter sommaren men det ignorerar vi nu*

 

Vad kommer bli extra speciellt i år?

Det vet jag faktiskt inte. Att vi inte bor i Vasa och vantrivs i någon annans lägenhet kanske. Det känns faktiskt underbart att få bo kvar i sin egen lägenhet och inte hålla på och flytta. 

 

Bästa badstället?

Kommer föralltid älska Storsands långgrunda vågiga strand där man springer i och guppar omkring i flera timmar. Men det blir nog inget besök där i sommar. Och jag vet inte alls var man kan bada i Helsingfors. Tips? Utebadet i Gumtäkt förstås. 

 

Hur kommer du minnas din sommar sen i september?

Jag hoppas att jag inte bara tänker på jobbet när jag minns sommaren men det är jag rädd för. Förhoppningsvis blir det många roliga utekvällar som jag kan minnas.

 

Vad hoppas du på till nästa sommar?

Lite mer ledighet, definitivt. Men det är ju vad man gör det till. Jag är otroligt lättad och glad att jag har ett jobb, att jag får göra något jag verkligen tycker om. Så nu ska jag sluta klaga. Det kommer bli en bra sommar. 

I morgon är det midsommar och jag ska ha det bäst på villan och njuta av varje sekund. 

Malin Öhman
Publicerad 17.06.2016 kl. 20:31

Göteborg del 2 - vad skulle vi annars göra

 photo 2016-06-04 05.43.55 1_zpspy8x6euc.jpg

Göteborg. Nu när det har gått ett tag sen resan känns det nästan overkligt. Minst en gång per dag rycks jag in i ett tillstånd av saknad. Då jag minns Göteborg och längtar tillbaka. Till värmen. Till parkhänget. Till de äckligt varma spårvagnarna. Till dagarna med Lina och Kevin. Till konserten. Vi tar en titt på hur vi hade det i GBG.

 

 photo 2016-06-03 09.52.39 1_zps6fmzz2aj.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.30 1_zpsah64uzx7.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.17 1_zpsre8gd9hf.jpg

 photo 2016-06-04 08.36.15 2_zps1lqteqmz.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.22 1_zpsfhqgk6wv.jpg

 

 photo 2016-06-05 04.42.49 1_zps6dxcdtyw.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.23 1_zps5letr1wk.jpg

Vi gick omkring på stan och lärde oss hur spårvagnarna gick. Vi köpte glass doppad i choklad. Vi åt hälsopizza och drack iskalla drinkar. Vi pratade och pratade och pratade. Vi satt på en bar och såg hur en ström av människor från Ullevi traskade in mot staden igen. I morgon skulle vi få se Håkan.

 

 photo 2016-06-06 12.13.44 1_zpsc1fswxz5.jpg

 photo 2016-06-06 12.04.29 1_zpszoaadzkj.jpg

 photo IMG_20160605_233237_zps8pexqume.jpg

Konserten sen. Alltså. Vi hade inte världens bästa platser men det gjorde verkligen ingenting. Hela känslan var magisk. Det var så känslosamt. Jag har älskat Håkan sedan högstadiet då jag satt på mitt flickrum och angstade. Då kändes det som att Håkan förstod. Sedan dess har han följt med. Musiken blir aldrig gammal. 

 

När vi flög hem igen på måndagen var jag deppig. Jag surade hela vägen hem från flygplatsen. För Göteborg var så underbart. Och jag kände mig så hemma där (som jag alltid gör i Sverige). Nu var vi tillbaka i gråa kalla Finland där inte ens flygvärdinnan vill hjälpa en att få upp väskan i bagagehyllan. 

Men det är helt okej ändå. Vi har ju alla minnen. 

Malin Öhman
Publicerad 18.06.2016 kl. 17:30

Vi måste prata om alkohol

 photo 2016-02-27 12.16.21 1_zps6dqsisxs.jpg

 

Nu närmar det sig ett år sedan jag gjorde stora livsstilsförändringar. Som ni vet hade jag hemska hudproblem (det har jag fortfarande men det blir bättre varje dag) och efter att ha gått till en homeopat bestämde jag mig för att det var dags att ta min hälsa på allvar. Så jag sade bland annat hejdå till alkohol. 

Jag har inte varit en stordrickare. Jag brukar dricka ett par vinglas då och då. Och bli ordentligt full kanske en gång i månaden. Men dagen efter den minsta lilla klunk alkohol mådde jag dåligt. Huden var irriterad och inte bara det, jag var trött och hängig och degig. De där stunderna av eufori och frihetskänslor var inte värt det längre. 

När jag bestämde mig för att vinka adjö till alkoholen var jag ganska rädd. Det kändes som ett stort steg. Hur skulle jag umgås med vänner som dricker? Vad skulle jag dricka på fester? Skulle jag ens kunna vara med på fester?

Det här är i efterhand hemskt att jag behövde fundera på. Vi lever i ett samhälle där umgänge verkligen kretsar kring alkohol. Att påstå något annat är lögn. Eller så är det naivitet. Men tänk på det. Alkoholen är alltid där. 

I början frångick jag förbudet ibland. Mest för att det var en vana att ha ett glas i handen och då kändes vatten otroligt tråkigt. Läsk har aldrig varit ett alternativ för mig då jag också undviker socker. Så det känns som om det gör precis lika mycket skada som alkoholen. 

 

Vad har jag då lärt mig under min alkoholfria period? 

1. En kan ha sjukt roligt utan alkohol (känns helt absurt att ens behöva skriva en sån sak), förutsatt att ens sällskap är på bra humör och är taggade. 

Är de inte festsugna eller om det är dålig stämning, ja då är det otroligt svårt att själv vara taggad. Men på andra fester känner en sig precis lika glad och upprymd som de som dricker. 

2. En lär känna sig själv bättre.

Jag gillar mig själv bättre när jag inte dricker. Jag är mig själv mer och kan släppa loss precis lika mycket som med alkohol, vilket jag trodde skulle vara omöjligt. 

3. Fulla människor är obehagliga ibland.

Det här trodde jag aldrig att jag skulle säga, för jag förstod verkligen inte det här när jag var tonåring och rände omkring på Åminne. Jag fattade ingenting när någon sa att de tycker att fulla människor var obehagliga eller äckliga - jag tyckte att de överdrev. Lite kanske de gjorde det, men jag måste säga att jag verkligen förstår det nu. Och då menar jag inte när mina vänner är fulla och härjar omkring, det tycker jag ju om. Men jag menar när någon blir för full. När en person kommer in i stadiet "jag minns ingenting från i går". Det är väldigt obehagligt att i nyktert tillstånd umgås med någon som är så full, när en själv är någon helt annanstans. Minns personen alls vad vi pratat om? Säger hen något hen ångrar dagen efter? 

4. Det är otroligt skönt att inte vara bakfull. 

Dagen efter en fest kan en självklart vara trött och lite hängig på grund av sömnbrist, men annars är det sjukt skönt att må bra dagen efter. 

5. Det kan vara jobbigt att gå på krog.

Det gör jag inte så ofta, men nu i och med Göteborgresan märkte jag hur sällan folk ber om alkoholfria alternativ. Göteborg kanske var extremfall också, det kändes som att folk bara drack öl där och de flesta ville inte lägga tid på att blanda en alkoholfri drink åt mig. Då erbjuds vatten eller läsk vilket inte är kul. Skärpning. 

6. Att sitsa nykter var en katastrof.

Testade det två gånger. Båda gångerna slutade med att jag stod där med en drink i handen. Jag gav upp. Hela poängen med en sits är ju att dricka stora mängder alkohol och ... bli full helt enkelt. 

7. Jag är en roligare person när jag är nykter.

Det här har flera sagt åt mig efter att jag slutade dricka. Det känns som en stor komplimang faktiskt. Och jag håller med. När jag drack blev jag ofta slö och trött. Nu är jag mer skärpt och kan ha bättre konversationer än när jag var full. 

När vi var ute på Musta Härkä här i Helsingfors (en förfärligt nasty bar som samtidigt var otroligt underhållande) såg jag allt. På gott och ont. Alla blickar. Alla gester. Sånt som jag annars hade missat. *Känner mig som en hök*.

 

Så sammanfattningsvis. Att sluta dricka alkohol var ett bra beslut. Det kan vara svårt ibland, eller okej, ganska ofta. Speciellt om man är van att ta ett vinglas nu och då. Det ingår ofta i sättet att umgås - när vi har bokklubbsträff skulle jag gärna ta en rödvinsglas att smutta på medan vi diskuterar, men det får jag inte. Kanske kan jag det efter något år när min hud mår bättre. 

Att dricka en god drink är inte alls omöjligt utan alkohol - det blir nästan godare alkoholfritt, så det är egentligen inte något problem. Men det är jobbigt att gå på en bar och beställa alkoholfritt om man har oturen att få en ohjälpsam bartender. 

Jag försöker inte värva medlemmar till min alkoholfria klubb (bestående av en person än så länge) men om det är någon där ute som funderar på att dra ner på sin alkoholkonsumtion eller helt sluta dricka alkohol - det är inte så svårt som det låter. Det är ju inte bra att dricka alkohol. Så att kanske ens ibland festa utan att hålla i ett vinglas är ju bara bra för dig. Kanske är det din grej. Hör av dig i så fall så kan vi ta en alkoholfri mojito-dejt. 

Malin Öhman
Publicerad 09.06.2016 kl. 19:44

Göteborg del 1 - Känn ingen sorg

I fredags var det äntligen dags för Göteborgresan. Efter den här stressiga våren med både skola och jobb och en galen mängd essäer var det välbehövligt med en liten semester. 

 photo 2016-06-03 04.07.50 1_zpsxrhtfm44.jpg

Jag har aldrig varit i Göteborg tidigare men som varje gång jag besöker Sverige går jag omkring med öppen mun - i Sverige är allt bara lite bättre. Och trevligare. Människor pratar faktiskt med varandra i Sverige. Det finns inte den dumma språkbarriären, utan vill jag säga något så är det bara att säga något. Vill jag småprata är det bara att göra det. 

 

 photo 2016-06-07 10.15.31 1_zpsggis0gwy.jpg

Otaliga gånger under resan konstaterade vi att vi nog kommer att emigrera till vårt grannland någon dag. I alla fall för en stund. Jag har känt det i mig hela mitt liv. Jag dras liksom till Sverige och nu är jag mer övertygad än någonsin att jag vill bo där. 

 

 photo 2016-06-04 08.36.12 1_zpsrh19nisz.jpg

Hur som helst. Göteborg var hur fint som helst. Och det var Håkan-fest i hela staden. Håkancitat överallt, restauranger hade döpt om sina rätter enligt Håkans låtar och mängden människor i staden var galen. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.39 1_zpsimbpeqvz.jpg

Mitt fina resesällskap. Älskar de här människorna så mycket. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.36 1_zpstfcxrpjl.jpg

Det var sommarvärme i Göteborg. Och då menar jag inte finsk sommarvärme utan värme som i Medelhavet. Jag fick köpa en hatt under resan för att inte förgås i värmen. 

  photo 2016-06-03 09.53.44 1_zpsifl4q8rk.jpg

Den första kvällen gick vi till Puta madre för att äta mexikanskt. Alltså så här: är ni någon gång i Göteborg ska ni gå dit. Det är fantastiskt gott, betjäningen var superb och stället var snyggt och speciellt. 

 

 photo 2016-06-03 09.53.47 1_zpsf25e1alw.jpg

Kolla på dom här. Vi kände oss som att vi satt mitt i en film där ett gäng gangsters plötsligt rusar in och skjuter hela stället medan pittoresk glad musik spelas i bakgrunden. 

  photo 2016-06-04 08.36.09 2_zpsbbch9l6p.jpg

 photo 2016-06-07 10.15.28 1_zpsvn9wjbbf.jpg

Jag drack en fabulös alkoholfri mojito som smakade exakt som en vanlig mojito. Tack för den (okej jag drack två stycken). 

Vi fortsatte kvällen på andra och tredje långgatan där vi försökte få plats på uteserveringarna, men såklart gick det inte så bra. Vi nöjde oss med att skåla inomhus i stället. 

 

 photo 2016-06-04 08.36.06 1_zpstnduajih.jpg

Till exempel på Pom Pom.

 

 photo 2016-06-07 10.15.25 1_zpse6l7hbnq.jpg

Vi sneglade också in på Publik men där var det fullt så vi gick hemåt i juninatten i stället och jag kände sån eufori i kroppen. Nu gick vi här, i Göteborg. Vi lekte att ett Håkan-soundtrack spelades i bakgrunden och plötsligt kändes det faktiskt som att vi skulle se Håkan inom de närmaste dagarna. 

  photo 2016-06-04 08.36.02 1_zpsurduxhd1.jpg

Malin Öhman
Publicerad 09.06.2016 kl. 13:00

Fisksoppa

Dags för ett recept! Mitt absolut bästa tips på vardagsmat är soppa. Jag ä-l-s-k-a-r soppor. Kycklingsoppa, grönsakssoppa eller fisksoppa är återkommande maträtter på min veckomeny. Just fisksoppa kanske inte är det absolut snabbaste man kan slänga ihop en vardagskväll men det är värt den där extra halvtimmen av matlagning att göra något gott och nyttigt som räcker i flera dagar. Lite långtråkigt blir det förstås att äta fisksoppa tre dagar i rad, men då är det bara att slänga in ett par portioner i frysen. 

Jag tycker om att variera sopporna från gång till gång med vad jag hittar i kylskåpet. Fisksoppa är också bra eftersom huvudingrediensen är fryst så det är en bra sak att ha i frysen som det bara är att ta fram om inspirationen tryter någon dag.

 

 photo 2016-05-25 09.45.02 1_zpssrcozgw5.jpg

Som ni vet är jag inte så noga med mängderna. Jag håller helt ärligt aldrig koll på hur mycket vatten eller hur mycket potatis jag slänger i. 

 

Fisksoppa 

Ingredienser

  • Potatis
  • Morötter
  • Purjolök
  • Kål 
  • Fisktärningar (fryst, till exempel lax, sej eller torsk)
  • Sparris
  • En kruka dill
  • Grönsaksbuljongtärning eller salt och peppar
  • Smetana

Ingredienserna är skrivna i den ordningen jag slänger ner dem i kastrullen. Jag kokar upp rejält med vatten och slänger sen i ingredienserna vartefter jag skalat och skärt dem. Fisken behöver inte koka länge så när den åker i drar jag ner värmen lite så att soppan bara småkokar. 

Sparrisen får inte heller koka för länge, då blir den mjuk och slemmig. Buljongtärningen lägger jag i med potatisen om jag använder en sådan. Det blir godast med den men om du vill kontrollera mängden salt själv - krydda själv.

Till slut smakar jag av och rör ner en burk smetana. Den ska vara 100-procentig, inte low-fat. Då kommer soppan att skära sig. Sen är det bara att strö på lite mer dill och äta med ett gott knäckebröd. 

Malin Öhman
Publicerad 28.05.2016 kl. 11:54

Känner livet i mig

 photo 2016-05-23 10.44.36 1_zpstkkdasyp.jpg

Jag går hem från redaktionen en sen majkväll. Det är ljummet ute och luften svalkar skönt efter att ha suttit inne och jobbat i åtta timmar. Jag har mina vita sandaler och min tunnaste jacka på. När blev det sommar egentligen?

 

 photo 2016-05-23 10.44.38 1_zps6rfrlsme.jpg

Livet bara rullar på. Allt blommar och sommardagarna avlöser varandra. Jag dricker kalla citronvattenglas och skriver min sista essä de dagar jag inte jobbar. Barnlitteratur. En essä kvar. Sen inga fler essäer på obestämd tid. Bara kandin kvar i höst och sen är jag klar. Sen ska jag jobba. Eller skriva. Gud vad jag vill skriva. 

  photo 2016-05-22 12.14.04 1_zpsitcwklqh.jpg

Till exempel här vill jag skriva. Vid mitt nya underbara skrivbord. Att skriva min åttonde (!!!) essä för i vår känns inte lika tungt när jag faktiskt vill sätta mig vid skrivbordet och låta fingrarna flyga över tangenterna. 

 

 photo 2016-05-26 03.41.14 1_zpskdcfuu0l.jpg

Som ni ser har jag ypperligt sällskap vid skrivbordet: Ronja och Astrid. Och en av mina favoritböcker, Frida och Frida. Vi kommer väldigt bra överens. 

I dag regnar det i Helsingfors. Det är ganska skönt med en regndag efter alla soliga varma pollenstinna dagar. Och så kan jag sitta inne med gott samvete också. 

Malin Öhman
Publicerad 26.05.2016 kl. 16:58

En morgon

 

Klockan ringer klockan sex. Jag skjuter fram verkligheten några gånger. Men sen går det inte längre och jag minns allt jag måste göra. Ska göra.

 

Jag flyger upp ur sängen och går sömndrucket till badrummet. I spegeln ser jag ett suddigt ansikte med påsar under ögonen. Fönstret har stått på glänt i natt.

 

Att se representabel ut på morgonen har blivit mycket lättare sedan jag klippte håret kort igen. Det bara faller ner och topparna svänger sig inåt av sig själva. Som att dom försöker vara på min sida när de vet hur stressad jag är. Tack toppar.

 

Frukostgröten, bovete med rismjölk, hallon och blåbär och för mycket kardemumma och vaniljpulver, kokar medan jag packar väskan. Kalender. Illusionerna. Häfte. Penna. Den svenska litteraturen 2. Den svenska litteraturen 1830-1890. Litteraturens historia i Sverige. 

 

Jag åker spårvagn och äter min gröt medan jag ser ut på lummiga bakgårdar och blomstrande hägg. Jag vill inget hellre än att lägga mig i en park, sparka av mig skorna och läsa en bok som jag faktiskt vill läsa.

 

Men det gör jag inte.

 

Jag stiger av i Kajsaniemi. Köper en tekopp. Släpar på min tunga väska upp till sjätte våningen och sätter mig ner. Tre uppgifter kvar nu - 15 sidor essä, 8 sidor essä och kompensationsuppgift.

 

Sen är det sommarlov i tre dagar.

 

Då börjar jag jobba.

 

Då kan jag i alla fall ligga i parker och läsa några timmar om dagen.

Malin Öhman
Publicerad 18.05.2016 kl. 09:24

Din tid kommer

 photo 4_1.jpg

Det är så otroligt skönt att det är vår nu. Jag har putsat mina skor och bytt skosnören så att de är vita igen, solglasögonen har åkt på och vissa dagar är det för varmt att ha halsduk på. Jag sitter tyvärr inlåst i biblioteket för det mesta och sliter med litteraturteori och äldre finländsk litteratur eller kompensationsuppgifter. 

 photo 1_1.jpg

 photo 2016-04-11 02.16.48 1.jpg

Fint i lägenheten är det också när morgonsolen skiner. 

  photo 2016-04-29 07.16.35 1.jpg

 photo 2016-04-29 07.13.48 1.jpg

 photo 2016-04-15 08.40.26 1.jpg

Vissa dagar susar jag iväg till skolan på den här skönheten. Jag köpte den för ett par veckor sedan för bara 80 euro och den är helt perfekt för mig. Det är lite läskigt att cykla i Helsingfors när jag är van att cykla lite var som helst i Vörå och oftast ha en hel väg för mig själv. Men hittills har det gått bra. Det är ju egentligen bara att hålla sig på cykelleden så går det bra. Bland bilarna vågar jag inte cykla. Ännu.

  photo Untitled-2_1.jpg

 photo 2016-04-30 10.21.01 2.jpg

Här var vi ute på kvällspromenad och upptäckte nya parker i vårt neighborhood.

  photo 5_1.jpg

Bilder från i dag då jag som vanligt satt i biblioteket och försökte bli klar med en essä. 

  photo 3_1.jpg

Och en selfie på det. 

Nu ska jag lyssna på Håkan och laga mat (jättesen middag i dag ojdå). 

Malin Öhman
Publicerad 04.05.2016 kl. 20:12

Valborg

Valborgsmässoafton började väldigt lugnt hemma. Vi lagade mat och jag jobbade lite på skolgrejer innan vi rotade fram studentmössorna och gick iväg till Axel och Louise.

2016-05-03 10.25.15 1

Oliver hade gått omkring med telefon i högsta hugg hela dagen och kollat väderleksrapporten femhundra gånger. "Ja tror int e ska regn" .... "Jå nu visar e att e ska regn klockan sju" ... "Nä nu visar e sol" ... Det blev inget regn. Och molntäcket sprack till och med ett par gånger under kvällen. 

2016-05-03 10.25.16 2

Till exempel här. När solen visade sig blev det liv på takterassen och alla var tvungna att snabbt blåsa såpbubblor eller serpentiner och fånga det på bild. 

2016-05-03 10.25.16 1

Solnedgången var ganska magisk och vi kände oss priviligierade som fick fira vappen på en takterass. 

2016-04-30 10.16.13 1

Efter att vi hade grillat och eldat upp all ved och våra tår började kännas som ispinnar var det dags att dra vidare. Några till kvarterskrogen, några ut i Berghälls nattliv.

2016-05-01 09.26.26 2

Morgonen därpå vaknade jag pigg och utvilad av att starka solstrålar trängde sig in genom sovrumsfönstret. Jag tog en välbehövlig dusch och satte upp håret i två bollar, drog på mig mina sprillans nya snickarbyxor och så tog vi spårvagnen till Tölö för nästa takterass-häng. 

2016-05-01 04.19.25 2

Hos Lina och Kevin. Först åt vi brunch i deras döfina lägenhet och sen bar vi upp efterrätten (jordgubbar och grädde <3<3<3) till taket. 

Där var det vindstilla och hur sommarvärme och utsikt över hustaken och innegårdar. Är så avis. 

2016-05-01 04.39.24 2

2016-05-01 06.27.08 2

2016-05-01 06.27.09 1

2016-05-01 06.27.10 2

2016-05-03 10.25.19 2

2016-05-03 10.25.17 2

Det var en perfekt helg. Och vet ni vad?

Nu är det vår. 

Malin Öhman
Publicerad 03.05.2016 kl. 22:55

HEJ

Jag har haft en galen vår på många sätt. Mer skolarbete än jag hittills har haft under mina fyra studieår på universitet och lite livskris och riktigt stora problem med huden. För att ta det väldigt kortfattat: Jag har slutat med kortison, protopic, alla bassalvor och konstiga krämer från apoteket. Jag smörjer huden så lite som möjligt och jag genomgår något som kallas för topical steroid withdrawal som går ut på att kroppen ska avvänjas från kortison och protopic-krämerna. Avvänjningen kan ta allt från sex månader till flera år men jag ser redan efter åtta veckor helt utan gift att jag har gjort stora framsteg. Det är en otroligt plågsam och tung process fysiskt och psykiskt så jag har ärligt talat inte orkat blogga. Men nu har jag mer energi än på länge så jag tänkte försöka hålla liv i den här lilla dagboken. 

Vi struntar i allt ni har missat (det har mest varit gråtattacker, skolångest och röd hud så vi ignorerar det) och börjar på nytt. 

Malin Öhman
Publicerad 03.05.2016 kl. 22:21

Malin Öhman 23 Helsingfors

Journalist och litteraturstudent

Läser, skriver, lagar sjukt god mat, puffar kuddar, bokklubbar, spelar piano, pratar för mycket, badar för ofta och dricker en liter te per dag.

I den här bloggen delar jag med mig av färgklickarna i min vardag. 

malinohman1@gmail.com