Men vad äter du då?

01.09.2017 kl. 16:00


 

Låt oss prata om mat. 

Under sommaren har jag lagt om min kost (ännu en gång) och utforskat rawveganism. Som ni säkert vet vid det här laget genomgår jag kortisonavvänjning och ju längre tid som går, ju mer har jag insett att det är väldigt förenklat att se på mina hudproblem som enbart ett resultat av den långa användningen kortison. Kosten spelar en så stor roll i hur våra kroppar mår och jag har valt att lämna bort vissa råvaror ur min kost för att må bättre helt enkelt och till slut kunna säga att jag mår helt bra. 

Jag har mött väldigt varierande reaktioner på min kostförändring. Vilket jag förstår. Speciellt äldre människor har stora svårigheter att förstå hur en kan överleva som vegan, och rawvegan sen - då måste man vara självmordsbenägen på riktigt. Men också personer i min egen ålder är skeptiska till den här dieten och jag kan erkänna att jag också var skeptisk när jag såg folk på instagram som åt enbart vattenmelon i flera veckor. Fast nu är det inte riktigt så jag äter. Så jag tänkte reda ut hur jag tänker kring mina matvanor. En gång för alla.

Jag förklarar gärna vad jag äter för dem som verkligen är intresserade och vill veta. Men ibland är det otroligt jobbigt att hela tiden försvara mina val. De flesta som ifrågasätter menar ju väl såklart, det förstår jag. Men det de inte förstår är att jag inte har något val. Jag är tyvärr sjuk, min kropp är sjuk och förgiftad och jag har testat allt. Jag menar allt. En frisk människa klarar självklart av att äta mer skräp än en sjuk. Jag klarar det inte. En glutenfri pizza slinker ner ibland. En ostbit också. Men jag försöker äta veganskt och råkost så mycket jag kan. jag titulerar mig egentligen som vegan nu, men ibland händer de att jag äter en liten köttbit eller t.ex. getost. För jag älskar prosciutto på min pizza. Och jag älskar varm getost i kombination med krispig sallad. Och jag tycker att det är sunt att inte vara för allt för strikt. Det fungerar inte för mig. Jag äter redan glutenfritt, sockerfritt och antiinflammatoriskt och dessutom har jag ett par allergier kvar (nötallergi t.ex) så att ha ännu fler begränsningar är svårt, därför tänker jag att det är okej att fem procent av dieten är "fusk", som jag kallar det.

 

En av mina godaste sallader. Romainesallad, spenat, rostad morot och zucchini, gurknudlar (älskar min nya spiralizer), solrosfrön och dressing på avokado och lime + salt och svartpeppar. 

 

För en del kan det här låta svårt och det finns nog ingen i min umgängeskrets eller familj som egentligen känner sig bekväm med vad de ska bjuda mig på. Den vanligaste frågan jag får är vad jag egentligen äter. Så det tänkte jag försöka svara på. Dagens matsaldo varsågoda: 

Frukost klockan 9 - en megastor tallrik vattenmelon och vatten.

Lunch klockan 12 - vegansk grönsakssoppa med quinoa och kokosmjölk, två boveteknäckebröd med avokadoskivor. 

Mellanmål klockan 14 - en mango.

Mellanmål klockan 15.30 - chiapudding på kokos med banan och blåbär.

Middag klockan 18 - bananplättar med äppelmos.

Kvällsmål klockan 21 - en grön smoothie.

Så nej, jag går aldrig hungrig. Jag äter äter och äter och har mer energi än någonsin. 

Lite klurigt är det fortfarande att få ihop matlagningen tillsammans med Oliver. Oftast lagar jag maten jag ska äta och så äter han det jag lagar (om jag lagar "traditionell" middagsmat. Bananplättar eller smoothie som middag går inte hem hos honom än) och det kan jag tycka är lite jobbigt, att matlagningen tar mycket tid och att han har så annorlunda mattänk än jag. Men vi jobbar på det. Är man uppvuxen med kött och potatis är det inte lätt att förändra sina matvanor över en natt, speciellt inte om man inte måste på grund av hälsoskäl.

 

 

Jag har en hel samling med recept som jag tänkte dela med mig av här på bloggen, så ni kan förvänta er mer mattips i framtiden. Jag tycker att matlagning är så fruktansvärt roligt och jag älskar att ha lite begränsningar så att jag får en utmaning i köket och måste tänka till lite extra. 

Tidigare i sommar läste jag ett par inlägg som ifrågasatte mattrender på sociala medier och hur alla uppmanas vara så hälsosamma och veganer och helst bara äta frukt nuförtiden och jag känner mig så tudelad i det här ämnet. För jag tycker att det är SÅ bra att allt fler får upp ögonen för vegansk eller vegetarisk mat och jag älskar att läsa matbloggar och se inspirerande bilder på mat. MEN! Jag tänker också att det självklart är allas eget val och jag dömer ingen om den personen väljer att till exempel äta kött. Jag tycker att alla borde tänka över sin matkonsumtion och vara medveten om vad den äter. Och helt ärligt borde ju alla åtminstone skära ner på både kött- och mjölkkonsumtionen av miljöskäl och jag vet att alla skulle må bättre av det. Jag är också övertygad om att socker är en stor bov i många hälsoproblem i dag och att de flesta borde se över sin sockerkonsumtion. Men jag tänker inte hålla på och predika om det här, jag tänker att uppmuntran och ett sunt förhållande till mat är viktigast, för som jag upplever det tycker många att vegansk mat känns främmande och svårt när det verkligen inte behöver vara det. Och jag vill inte att någon ska fortsätta äta kött bara av ren vana eller av rädsla för att vegetariskt eller veganskt är tråkigt/invecklat. 

Okej matpredikan är klar för den här gången. Let's get cooking.

Malin Öhman
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Let's get cooking
❤❤❤❤❤❤❤
P02.09.17 kl. 07:34

 

Malin Öhman

Helsingfors

Lever och skriver 

kontakt: malinohman1@gmail.com