Fyra frukostar från veckan som gått

05.11.2017 kl. 20:09

Den här veckan har jag frossat i goda frukostar. Som ni säkert vet vid det här laget är frukosten min favoritmåltid. Finns det någon bättre känsla än att vakna till solsken, hälla upp en kopp te och göra i ordning en tallrik god frukost att äta i soffan med Nyhetsmorgon i bakgrunden?

Den här megatallriken med chiapudding, mosad banan, päron, dadelkolasås, torkade aprikoser och frysta blåbär åt jag efter ett yogapass då jag var onödigt irriterad på att solen stack mig i ögonen. 

Jag improviserade en äppelkaka en kväll då jag var sugen på något gott och alltså MMMMM vill inte äta något annat än den här kakan nu. Vill ni ha receptet? Det är klart ni vill.

Vegansk, glutenfri och sockerfri äppelkaka 

  • 4 mosade bananer
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1,5 dl boveteflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 6 äpplen
  • kanel, kardemumma

Blanda bananerna, kokos, boveteflingor och vaniljpulver och bred ut blandningen i en springform. Grädda i ugn i 15 minuter på 175 grader.

Skala äpplena och skär alla utom ett i små bitar, alternativt riv äpplena. Blanda äpplena med kanel och kardemumma enligt smak och när botten är färdiggräddad; lägg äppelblandningen i formen. Tryck till lite så att äpplena sjunker ner lite i bananbotten. Skär det sista äppelt i större bitar, men fortfarande tunna, och lägg dem överst på kakan. 

Grädda i ca 20 minuter till. Klart!

Jag tycker att kakan blev riktigt saftig och söt men vill man ha den sötare så kanske man kan blanda i några dadlar eller honung i botten.

Det här är min nya favoritfrukost. Chiapudding med alla möjliga bär- och fruktblandningar och bovetecrunch på toppen. 

Bovetecrunch 

  • 3 dl helt bovete
  • 2 dl solrosfrön
  • 1,5 dl linfrön
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk kokosolja (eller annan olja)
  • 6 st torkade aprikoser eller annan torkad frukt, äppelringar blir också supergott.
  • 1 msk kanel

Skölj bovetet noga i hett vatten. Låt det rinna av i ett durkslag. Hacka aprikoserna i mindre bitar. Blanda bovete, frön och aprikoserna i en bunke. Blanda vatten, olja och kanel och häll det över boveteblandningen. Bred ut blandningen på en plåt och rosta i 200 grader i ca 20 minuter, tills crunchet fått lite färg. Rör om lite under tiden så att det inte bränns. 

Supergott till chiapudding eller till mosad banan. Blir säkert ännu godare med lite honung i men för mig är det tillräckligt sött tack vare aprikoserna. 

Brownie med dadelkolasås

Det här är farligt gott. Har gjort den här brownien två gånger i höst och är helt såld. Superlätt att göra och verkligen gudomligt god. Använder det här receptet. Och dadelkolasåsen som jag brer på som ett täcke på brownien i stället för chokladganachen har jag bloggat om här

Malin Öhman
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: