På en annan plats någon helt annanstans

01.01.2018 kl. 14:04

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Jag tog kandidatexamen i journalistik och firade med min fina familj. I februari flyttade jag och Oliver från studielägenheten till Rödbergen och jag började känna mig hundra gånger vuxnare. Jag började använda en bullet journal och fick äntligen lite mer koll på min tidsanvändning. I januari startade jag blogg tillsammans med bokklubben. Jag besökte också Tove Janssons ateljé (!!) och träffade Märta Tikkanen. 

Vilka länder besökte du?

I mars åkte jag på den årliga spouse offsiten med Olivers jobb, den här gången till Island. Det var så vackert att jag tappade andan gång på gång. Såg delfiner, valar, åt mycket fisk, klappade hästar och badade i varma källor.

I juli åkte Oliver och jag till Tallinn för första gången. Det var kanske den bästa resan vi gjort tillsammans. Sen återvände jag dit tillsammans med Linda i november. 

Är det något du saknade år 2017 som du vill ha år 2018?

Lite mer ro i sinnet för att kunna koncentrera mig på skolan och skrivandet. Och mer spontant kompishäng. Och gärna en sleepover med vännerna som vi pratat om så länge. 

Jag saknade också att bo på villan några dagar. Det gjorde jag för ett par somrar sedan och det var så skönt att vara ensam där i tystnaden och bara läsa och elda och andas. Jag önskar också att jag kan vara ledig mer i sommar. Den här sommaren försvann då jag mest jobbade kväll och var ledig två veckor. Så dumt att jobba när det äntligen är ganska härligt att bo i Finland. 

Vad var din största karriärsmässiga framgång?

Att jag tog min examen och började studera på magisternivå. 

Och din största framgång privat?

Att jag har kämpat så mycket för mig själv och min hälsa. Att jag aldrig har gett upp trots allt helvete jag gått genom med hudproblemen. Jag har inte bloggat så mycket om det på sistone men på mitt instagramkonto som handlar om min kortisonavvänjning kan ni se vilken förändring jag åstadkommit i år. Ska skriva ett utförligt inlägg om det här någon gång, då jag orkar och fått lite mer distans till allt.

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat och inredning.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2017?

Astrid S - vi er perfekt men verden er ikke det, I dreamed a dream (har spelat den på piano femhundra gånger), The sound av The 1975 (som jag fick se live i juni) och pinsamt nog en hel del One direction (vet inte vad som hände den där sommarmånaden när jag plötsligt började gilla Harry styles omåttligt mycket och var tvungen att lyssna på allt han någonsin sjungit).

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Jag var gladare. Mycket gladare. Läste just upp frågan högt och Oliver svarade utan tvekan "gladare".

Vad önskar du att du gjort mer?

Skrivit. Hört av mig till familjen och vännerna. Känner en evig otillräcklighet när det kommer till relationer och måste ständigt påminna mig att det är två personer om en relation. Allt ansvar ligger inte på mig. 

Jag har varit tvungen att fokusera på mig själv i år, för att må bättre och bli stark i mig själv igen. Och jag har lyckats bra med det. Men det här har nog lett till att jag har glömt bort många andra i stället och det är jag ledsen för. Men jag vet ändå att de finns kvar. Och att de som betyder något förstår mig. Jag tänker att det kommer med tiden också. Ju bättre jag mår, desto mer kan jag fokusera på andra.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?

Blev väckt av Oliver före han åkte till jobbet, gick på föreläsning och gick ut och åt hamburgare på kvällen. Efteråt träffade vi mina vänner på en bar.

Din högsta önskan just nu?

Att världen ska bli mer tolerant och fredlig. Att folk ska sluta hata så mycket och att ingen ska behöva vara rädd eller känna sig otrygg. 

Och så hoppas jag att #metoo och #dammenbrister kommer att åstsadkomma konkreta förändringar i samhället. Att beslutsfattarna faktiskt tar sig i kragen och gör något åt problemen i stället för att titta bort.

Vad fick dig att må bra?

Alla gånger mamma hälsade på mig. Att yoga. Att laga mat. Att kramas med Oliver och att gå på bio ensam. Egentid <3

Vem saknade du?

Familjen. Har haft så mycket hemlängtan i år.

Vad är du mest stolt över?

Att jag klarat av att ta mig hit. Att jag lyckades skriva kandidatavhandlingen trots hur dåligt jag mådde och att jag lyckats jobba och vara social trots att jag varit rädd och haft ångest. Känner mig så stark. 

 

Det har varit ett händelserikt år med mycket glädje och mycket ångest. Men det har varit ett bra år. Efter 2015 sa jag att 2016 skulle bli mitt år. Det blev det inte. Inget gick som jag ville. Jag mådde dåligt, huden var en katastrof och jag tog paus från livet några månader. Efter nyår förra året hände något. Jag bestämde mig för att inte fastna i det där hålet där jag befann mig utan att ta mig upp därifrån. Och vilken kamp det har varit. Har kämpat varje dag för att orka. Och trots att jag har mått dåligt i år också har jag blivit så mycket bättre på att hantera mina känslor och att prata om dem. Jag är så redo för 2018 och hoppas att allt fortsätter utvecklas till det bättre. Undrar var jag kan vara om ett år. Förhoppningsivs är jag på ett ännu bättre ställe då.

Malin Öhman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver:

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com