Mitt bokår

02.01.2018 kl. 12:00

År 2017 har jag fått in en bättre läsrutin. Jag har alltid haft lite svårt för att prioritera läsning och jag börjar äntligen acceptera att jag läser långsamt och jag kan faktiskt se det fina i det nu. Det är ganska fint att kunna läsa med eftertanke, utan att skynda framåt. Att läsa om meningar och stanna upp där det är extra vackert eller känns mycket. Läsning ska ju inte vara stressigt utan avslappnande. 

Och bokklubben sen. Är så glad att få höra till en så fin grupp. En månad mellan träffarna känns alltid som för länge och bokklubben har verkligen gett läsningen mervärde. Det är också fantastiskt kul att vi har fått göra så mycket annat roligt det här året, hoppas att det fortsätter likadant.

Det här är vad jag har läst under 2017, i någorlunda kronologisk ordning.

Stanna av Flora Wiström. Jag har skrivit om den här. Betyg 3,5. Mycket relaterbar och känslosam men några otrovärdiga karaktärer och för finslipad i sin uppbyggnad. 

Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell (ljudbok). Betyg 5. U-n-d-e-r-b-a-r. På alla sätt. Fantastisk inläsning.

De plyglotta älskarna av Lina Wolff. Bokklubbens recension här. Betyg 4. Mycket bra bok. Svår att släppa ur tankarna och fint hur de olika historierna sammanflätas.

Bildhuggarens dotter av Tove Jansson. Betyg 3. Älskar Tove. Älskade barnperspektivet, men det saknades något i berättandet.

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Betyg 5. Briljant. 

Ett liv för lite av Kristofer Ahlström. Betyg 3. Vacker, men tappade mig som läsare efter halva boken. 

Fjällbackaserien av Camilla Läckberg (ljudbok). Betyg 3/4 beroende på böckerna. Häxan var definitivt bäst. Lyssnade på deckare hela sommaren och Fjällbackaserien var perfekt sommarläsning. Spännande, sympatiska karaktärer och bra upplägg med den parallella berättelsen i bakgrunden.

Jurtjyrkogården av Stephen King (ljudbok). Betyg 1. Nja. Inte min kopp te. För konstigt och blodigt. Och usel inläsning med irriterande och överdrivna dialekter. 

Livet av Åsa Moberg. Den enda boken jag inte orkade läsa till slut. Har kanske 30 sidor kvar och vet inte riktigt vad det var som fick mitt att tappa intresset. Hittills mycket lovande men memoarer kanske inte är min grej? 

Nässlorna blomma av Harry Martinson. Fin, men lite tråkig. Moa Martinson går före alla dagar. Betyg 3. 

Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Har ungefär tjugo sidor kvar. Har knappt läst något av Westö tidigare och är positivt överraskad. Nostalgi, klass, kön... Handlingsbaserat språk och semi-intressant berättelse. 

Min kamp (1) av Karl Ove Knausgård (ljudbok). Läste den nästan till slut för tre år sedan. Lyssnade på den i höst för en kurs och gillade den lite mer än tidigare men när städningen börjar tappar han mig totalt. Alltså. Uppskattar genren men samtidigt är det så deprimerande och överanalyserande och ganska så tråkigt att läsa om Knausgårds innersta tankar och trauman från barndomen. Ändå finns det något där. Känner mig kluven. Den får 3 i betyg ändå.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Betyg 2. Tråkigt. Stundvis intressant men för det mesta väldigt gäspningsframkallande.

Milk and honey av Rupi Kaur. Januari 2018:s bokklubbsbok. Ska skriva en recension på bokklubbsbloggen senare. Kan avslöja att den är bra. Väldigt bra. 

White monkey av Adrian Perera. Samma som ovanstående. Hamnar högt på betyglistan.

Nike av Caspar Eric. Mycket fin långdikt (läste den på danska) med intressant perspektiv och drabbande språk. Betyg 4. 

Hedda Gabler av Henrik Ibsen. Läste det här dramat för några år sedan och höstens omläsning gav många nya tankar och jag kände att jag var mer uppmärksam på symboliken och allt som hände mellan raderna. Njutningsfull läsning! Betyg 4. 

Guld av Victor Boy Lindholm. Läsvärd långdikt som kändes som en låttext. Tips! Läs den högt. Betyg 4.

Skåneradio av Ida Börjel. Ännu en långdikt. Mycket relaterbart tema med landsbygd vs. storstad. Sorglig och humoristisk. Betyg 4. 

 

Så jag kan väl konstatera att årets läsning har varit varierande med allt från deckare, ungdomsromaner, ljudböcker till poesi. Jag gick en kurs i långdiktsgenren på hösten vilket syns i läsningen. Är mycket tacksam för all poesi jag läst och ska absolut fortsätta med det. Ska också fortsätta att utmana mig själv att läsa sådant som jag kanske inte känner mitt dragen till. Det fina med att läsa olika genrer är att en kan bli förvånad och hitta nya favoriter. Aldrig trodde jag att jag skulle plöja en hel deckarserie, men det gjorde jag och jag uppskattade verkligen läsupplevelsen. 

30 läsupplevelser rikare. 57 % skrivna av kvinnliga författare. 

Malin Öhman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

Malin Öhman

kontakt: malinohman1@gmail.com